Robert S. Kaplan

Robert S. Kaplan

Robert Kaplan ontwikkelde samen met David Norton de Balanced Scorecard, een revolutionair instrument om prestaties op allerlei gebied in organisaties te meten.You can’t manage what you can’t measure

Robert Kaplan


Weinig personen hebben zo significant bijgedragen aan de strategie-wetenschap als professor Robert Kaplan. Samen met David Norton ontwikkelde hij de Balanced Scorecard en dat concept, een raamwerk voor moderne prestatiemeting, mag op zijn minst revolutionair genoemd worden. Volgens de Harvard Business Review is de Balanced Scorecard het meest invloedrijke management idee van de afgelopen eeuw!

Robert Kaplan is de Marvin Bower Professor of Leadership Development aan de Harvard Business School. Al  meer dan 20 jaar is hij verbonden aan deze prestigieuze business school. Daarvoor was hij 16 jaar verbonden aan de Graduate School of Industrial Administration (GSIA) van de Carnegie-Mellon University.

Hij schreef 12 boeken en 120 wetenschappelijke artikelen. Zijn belangrijkste boeken zijn The Balanced Scorecard: translating strategy into action (1996) en The Strategy-focused Organisation: How Balanced Scorecard companies thrive in the new business environment (2001). Het boek Strategy Maps: Converting intangible assets into tangible outcomes (2004) slaat alle verkooprecords. In het najaar van 2008 verschijnt het nieuwste boek van Robert Kaplan en David Norton: The Execution Premium – Linking strategy and operations for competitive advantage.

Robert Kaplan heeft een aantal eredoctoraten en verdiende vele internationale onderscheidingen. Hij is een van de meest gevraagde en gewaardeerde sprekers wereldwijd op de gebieden strategie en leiderschap.

"Change comes from feeling. Put feeling first." Dan Heath (Amerikaanse verander-goeroe)