André Wierdsma

Prof. dr. André Wierdsma
Volgend programma op 3 december Leidinggeven aan gedragsverandering

Wierdsma is auteur van onder andere de volgende boeken: 'Co-creatie van verandering' en 'Lerend organiseren'.

Voor de liefhebbers

André Wierdsma is emeritus hoogleraar Organisatie & Co-creatie. Hij doceert op het gebied van management en organisatie met een focus op de organisatorische dynamiek. Zijn gebied van expertise: de lerende organisatie, het beheer van verandering, complexe besluitvorming en groepsdynamica, interdepartementale samenwerking en leiderschap.

Sinds 1986 is hij gasthoogleraar aan het China Europe International Business School (CEIBS) te Shanghai. Zijn interesses liggen op de invloed van cultuur op organiseren, veranderen en leidinggeven.

Hij studeerde bedrijfskunde (Nyenrode) en organisatie- en klinische psychologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Sinds 1978 is hij werkzaam op Nyenrode Business Universiteit en medeoprichter van het Executive Management and Development Center (EMDC). Sinds 1986 docerend in China, eerst bij CEMI (China Europe Management Institute) en daarna bij CEIBS.

Hij is gefascineerd over de mogelijkheden en moeilijkheden van het collectief (h)erkennen en doorbreken van patronen in denken en handelen.

Wierdsma is auteur van publicaties op het gebied van leiderschap, verandermanagement, complexe besluitvorming, de lerende organisatie, organisatiedynamiek en zelforganisatie. Wierdsma ontwikkelde een groot aantal in-company programma’s van vooraanstaande ondernemingen op basis van het gedachtegoed van co-creatie en collectief leren.

Hij verwierf bekendheid als co-auteur van de boek Op weg naar de lerende organisatie dat hij samen met Joop Swieringa schreef. Zijn boek Co-creatie van verandering werd genomineerd voor de Ooa prijs. Zijn boeken zijn: Leidinggeven aan co-creërend veranderen (2001) en in 2011 verscheen Lerend organiseren en veranderen. Het is de derde geheel herziene versie van het bekroonde boek Op weg naar de lerende organisatie uit 1990. 

Emeritaatsrede André Wierdsma
In een overvolle Pfizer-zaal hield prof. dr. André Wierdsma, hoogleraar Organiseren en Co-creëren, op 26 juni 2014 zijn emeritaatsrede op Nyenrode. Die rede had als titel: ‘Vrij-moedig positie kiezen: moreel leiderschap in vloeibare organisaties’.

U kunt hier zijn emeritaatsrede downloaden of bekijk hier de video van de rede.

Elk jaar verzorgt André Wierdsma een college in de reeks Verandermanagement, elke keer wordt daar veel over getwittert. Klik hier om het storybook van het college te zien.

Testimonials

 • 8

  Zeer leerzaam met een hoge deskundigheid

  R. Rijnsburger, Administrateur, OTIB
 • 9

  Enorme kennis en belezenheid levert een geweldig verhaal op, gelardeerd met aansprekende voorbeelden

  N.C. de Boer, Zelfstandig manageer, BND Interim Management
 • 9.5

  Groot applaus voor inhoud en wijze van presenteren. Grote vakkennis, weet dit uitstekend en met humor te brengen. Neemt zichzelf en anderen op de korrel, prachtig!

  Mieke Van Heeringen, Project activiteitenbegeleiding, Noorderbreedte
 • 8.5

  Interessant, levendig, hoog tempo, kwalitatieve inhoud en openheid/eerlijkheid van de spreker.

  Marloes Jacobs, SCM supervisor fen-imaging, Fujifilm Europe
 • 10

  Super dynamisch, humorvol, inspirerend, up-tempo, goede afwisseling tussen theorie & praktijk.

  Francisca Donkersloot, manager HR services, PGGM
“Effective leadership is putting first things first. Effective management is discipline, carrying it out.” Stephen M.R. Covey