Paul Schnabel

Paul Schnabel

Socioloog prof. dr. Paul Schnabel stond vijftien jaar lang aan het roer van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Bovendien is hij hoofd onderzoek aan het Trimbos-instituut.

Socioloog prof. dr. Paul Schnabel is hoogleraar 'Geschiedenis van politiek en maatschappij' aan de Universiteit Utrecht, lid van de Eerste Kamer voor D66 en onder andere voorzitter van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars. Hiervoor stond hij vijftien jaar lang aan het roer van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Bovendien was hij hoogleraar Klinische Psychologie en hoofd onderzoek aan het Trimbos-instituut. 

Trimbos
Schnabel studeerde sociologie aan de universiteiten van Utrecht en Bieleveld en bekleedde vervolgens diverse functies. Zo was hij hoofd onderzoek aan het Trimbos-instituut en schreef hij verschillende boeken. Op die manier groeide hij uit tot een van de meest invloedrijke personen van het land.

In 1998 werd Schnabel hoofd van het Sociaal Cultureel Planbureau, dat sociaalwetenschappelijk onderzoek verricht naar bijvoorbeeld emancipatie, arbeid, sport en mantelzorg. De resultaten van deze onderzoeken worden veelvuldig gebruikt door de regering, in de politiek en de wetenschap.

Onderscheidingen
Daarnaast vervulde Schnabel nog tal van nevenfuncties en voor al deze inspanningen werd hij diverse malen onderscheiden. Zo ontving hij een eremedaille van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen en werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Voor zijn werk bij het SCP ontving hij bovendien de Comeniusprijs 2013.

Enorme drive, passie en humor!