Machteld Huber

Machteld Huber

Uitgeroepen tot meest invloedrijke persoon in de publieke gezondheid van 2015.

Voor de liefhebbers

Machteld Huber is van oorsprong huisarts. Tijdens eigen ervaring met ziekte, in het begin van haar loopbaan, ontdekte ze dat haar ervaring als patiënt veel verder strekte dan wat zij als arts ooit geleerd had. Zij deed de ervaring op dat zij haar herstel actief en positief kon beïnvloeden en om haar vermoedens te toetsen ging zij nadien met ernstig beschadigde mensen werken.

Daarnaast besloot zij tevens onderzoeker te worden, op het Louis Bolk Instituut in Driebergen, met als doel ‘gezondheidsbevordering’ meer op de kaart te zetten. Ze ontwikkelde een nieuw, dynamisch concept van gezondheid, gebaseerd op veerkracht, functioneren en eigen regie en onderzocht vervolgens het draagvlak hiervoor in het domein van zorg, de preventie en in de samenleving. Daarbij vond zij een groot verschil in denken over ‘gezondheid’ tussen patiënten en o.a. hun behandelaren. De brede visie van patiënten, met zes dimensies van gezondheid, noemde ze ‘Positieve gezondheid’. In december 2014 promoveerde zij op haar werk in Maastricht. Voor haar werk aan ‘gezondheid’ ontving zij in 2012 een ZonMw Parel.

In 2015 ging Machteld Huber uit dienst bij het Louis Bolk Instituut en richtte zij het Institute for Positive Health op. Hierdoor is Machteld in 2015 uitgeroepen tot de meest invloedrijke persoon in de publieke gezondheid. Dit vanwege haar inspanningen om een nieuwe definitie van gezondheid op de kaart te zetten.

Nevenfuncties Machteld Huber:
  • Freelance onderzoeker bij het Louis Bolk Instituut, Driebergen
  • Lid Commissie Innovatie Zorgberoepen en Opleidingen
  • Lid Wetenschappelijke Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding (RIDLV)

Interessante artikelen:

Machteld Huber is meest invloedrijke persoon publieke gezondheid
Machteld Huber is uitgeroepen tot de meest invloedrijke persoon in de publieke gezondheid van 2015. Huber won de verkiezing die georganiseerd is door de NPHF Federatie voor Gezondheid en GGD GHOR Nederland. Naar de website

Enorme drive, passie en humor!