Maarten Steinbuch

Maarten Steinbuch

Prof.dr.ir. Maarten Steinbuch studeerde en promoveerde aan de TU Delft, waarna hij in dienst trad bij Philips Research. Sinds 1999 is hij hoogleraar aan de TU Eindhoven en leider van de Control Systems Technology groep binnen de faculteit Mechanical Engin

Voor de liefhebbers

Prof.dr.ir. Maarten Steinbuch studeerde en promoveerde aan de TU Delft, waarna hij in dienst trad bij Philips Research. Sinds 1999 is hij hoogleraar aan de TU Eindhoven en leider van de Control Systems Technology groep binnen de faculteit Mechanical Engineering.

In 2014 werd hij benoemd als wetenschappelijk directeur van het TU/e High Tech Systems Center. Het onderzoek van zijn groep concentreert zich op het modelleren, ontwerpen en beheersen van beweging-systemen, o.m. in robotica, voertuigaandrijvingen en kernfusie. Zo doet hij met zijn groep onderzoek naar robots voor de zorgsector (zijn team is wereldkampioen voetballende robots) en voor de industrie. Ook werkt hij aan elektrisch vervoer, zelfrijdende autotechniek en kernfusie.

Voor zijn onderwijs- en onderzoek activiteiten en bijdragen aan publieke discussies heeft hij in 2015 de Academic Society Award ontvangen van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs.

Maarten Steinbuch bij 7Ditches:

Maarten Steinbuch: ‘Mensen onderschatten de snelheid waarmee dingen veranderen’
Snelwegen slippen dicht en fossiele brandstoffen raken op. Biedt techniek de uitkomst? 7 Ditches spreekt met hoogleraar Maarten Steinbuch over de toekomst van mobiliteit. “Ik heb al drie jaar een Tesla, want alleen maar praten over elektrische auto’s vond ik niet genoeg”, zegt hij. “Het is een iPad op wielen.”Er is echt iets aan de hand in de automotive-sector, leert Steinbuch zijn studenten. “We zitten in een transitie. Mensen onderschatten de snelheid waarmee dingen veranderen.” We zijn er nog lang niet, maar we gaan naar een groene, duurzame samenleving, weet de hoogleraar. “Niet omdat fossiele brandstof op is, maar omdat we de co2-uitstoot moeten reduceren. Landen zoals Duitsland en Noorwegen gaan op korte termijn afdwingen dat consumenten elektrische auto’s kopen.” 
Bekijk de video >>

"Change comes from feeling. Put feeling first." Dan Heath (Amerikaanse verander-goeroe)