Katja Staartjes

Katja Staartjes

Katja is de eerste Nederlandse vrouw op de top van de Mount Everest (8848 m.). Zij deelt leiderschapslessen die gaan over samenwerken, doelen stellen, omgaan met tegenslag, zingeving en het maken van keuzes met impact.

INSPIRATIE UIT DE BERGEN

Bergbeklimmer Katja Staartjes beklom een aantal toppen hoger dan 8000 meter, waaronder Mount Everest als eerste Nederlandse vrouw. Zij leidde enkele expedities in het hooggebergte en had samen met haar partner Henk Wesselius de Nederlandse primeur op Gasherbrum I (8068 m) en de voortop van Manaslu (8130 m). Het stel volbracht verder de Upper Great Himalaya Trail, een extreme bergtocht van 2000 km door de Nepalese Himalaya.
Katja inspireert organisaties door haar expeditie-belevenissen via beeldlezingen te koppelen aan thema’s als samenwerken, leiderschap en wendbaarheid. Behalve als motivatie-spreker werkt Katja als trainer/coach. Eerder deed de avonturier uitgebreide management-ervaring op in vaste en interim-posities in zowel het bedrijfsleven als de publieke sector. Van haar hand verschenen de boeken Lopen over de grensTop-inspiratie en Hoog spel. Momenteel werkt zij in samenwerking met bergsportfotograaf Menno Boermans aan een nieuw boek: Topteams – samen bergen verzetten.
Katja Staartjes ondervond in 2015 aan den lijve het drama van de aardbeving (7.8 op Richter) in Nepal. Zij is nadien door de Nepalese overheid benoemd tot goodwill ambassadeur voor het Himalaya-land. Zij is daarnaast als vrijwilliger betrokken bij de hulp aan Nepal via Stichting Topaspiraties.

Bergbeklimmer

Katja: “In mijn studententijd ontdekte ik dat mijn passie in de bergen ligt; ik maakte een trektocht in de Alpen. De fysieke inspanning, die majestueuze natuur, het verkennen van je grenzen, de stilte en daardoor reflectie, maar bovenal de intense band die je met elkaar opbouwt… Geweldig!”
Wat begon met het maken van trektochten, groeide uit tot bergbeklimmen. In 1994 maakte Katja kennis met de Himalaya en in 1998 nam ze deel aan een expeditie naar de ‘achtduizender’ Cho Oyu. Een jaar later volgde deelname aan een Everest-expeditie. Door deze avonturen kreeg de bergbeklimster de ervaring om zelfstandig expedities te ondernemen. Vaste expeditie-partner van Katja is haar man Henk Wesselius. In 2015 vertrok het duo naar de bergreus Gurla Mandhata. De expeditie werd afgebroken door de verwoestende aardbeving in Nepal.

"Leaders establish the vision for the future and set the strategy for getting there." John Kotter