Jan Raes

Jan Raes

Ter gelegenheid van de 125e verjaardag van het Concertgebouw-orkest realiseerde dit ensemble in 2013 op initiatief en onder leiding van Jan Raes als eerste orkest een wereldtournee langs zes continenten. Hij werd begin 2010 in Vlaanderen uitgeroepen tot

Voor de liefhebbers

Jan Raes is algemeen directeur van het Concertgebouworkest (sinds 2008). Hij studeerde aan het Conservatorium van Antwerpen en behaalde er o. a. de Eerste Prijs Kamermuziek, Muziekgeschiedenis en het Hoger Diploma Fluit. In 1984 werd hij docent aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen, enkele jaren later werd hij er aangesteld als cultureel coördinator en vanaf 1997 vervulde hij de functie van Artistiek Directeur.

In 2000 werd hij crisismanager en later intendant van de Koninklijke Filharmonie van Vlaanderen.

Van 2004 tot en met 2008 was Jan Raes algemeen directeur van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Gergiev Festival. In die periode bracht hij rust in het orkest, werd de jonge Canadese dirigent Yannick Nézet-Séguin aangesteld als nieuwe chef-dirigent, bereikte het orkest meer publiek dan ooit, verveelvoudigde de sponsoring en kreeg het Gergiev Festival een interdisciplinaire en internationale opzet.

“Lead from the back — and let others believe they are in front.” Nelson Mandela