Over Herman Wijffels

Herman Wijffels

Vanuit deze functie als hoogleraar Duurzaamheid zet prof. dr. Herman Wijffels zich in voor duurzaamheid zowel binnen de politiek als de financiële wereld.


Herman Wijffels is hoogleraar Duurzaamheid en maatschappelijke verandering aan de Universiteit Utrecht. Vanuit deze functie zet hij zich in voor duurzaamheid zowel binnen de politiek als de financiële wereld
. In de wandelgangen wordt Herman ook wel ‘De beste premier die Nederland nooit heeft gehad’ genoemd.

Voor hij werkzaam werd voor de Universiteit Utrecht had Herman Wijffels er al een indrukwekkende carrière in het bedrijfsleven en de politiek op zitten. Na het afronden van zijn studie economie in Tilburg werkte Wijffels voor het Ministerie van Landbouw en Visserij, de Nederlands Christelijk Werkgeversverbond en de Rabobank. In 1999 werd hij benoemd tot voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) en in 2006 tot bewindvoerder bij de Wereldbank. In dezelfde periode zette hij zijn eerste schreden op het gebied van duurzaamheid en innovatie als lid van het Innovatieplatform en als co-voorzitter van Worldconnectors. In 2006 werd hij door de Koningin benoemd als informateur.

Sinds 2009 is Wijffels hoogleraar Duurzaamheid en maatschappelijke verandering bij de Faculteit Geowetenschappen. Deze functie vervult hij in deeltijd. Hij is als senior adviseur verbonden aan het Utrecht Sustainability Institute, een netwerkorganisatie op het gebied van duurzaamheid in Nederland.

Wijffels is betrokken bij het project Sustainable Finance Lab, waarin hij samenwerkt met de Faculteit REBO, de Triodos Bank en een tiental economen van bijna alle Nederlandse universiteiten. Deze samenwerking heeft tot doel wetenschappers bij elkaar te brengen om ideeën te ontwikkelen over het verduurzamen van de financiële sector. Regelmatig worden door het Sustainable Finance Lab discussieavonden georganiseerd over dringende thema’s binnen de financiële wereld.

Boek


Het verhaal achter Herman Wijffels

In 2014 verscheen het boek De opdracht - of de vele gezichten van Herman Wijffels. Hierin beschrijft financieel-economisch journalist Jan Smit een portret van 'de beste premier die Nederland nooit heeft gehad'. Achter zijn verhaal duikt een beeld op van de Nederlandse politiek en de internationale bankwereld.

Artikelen

• We zitten met onze wereld op een ramkoers
"We leven in de huidige tijd zo ver boven onze mogelijkheden dat we keihard tegen grenzen aan gaan lopen."
Herman Wijffels over (sociale) duurzaamheid en dienend leiderschapOp 10 september 2010 bezocht Herman Wijffels studenten van de vierde leergang Servant Leadership van het Greenleaf Center for Servant Leadership. Van deze bijzondere en inspirerende bijeenkomst op het kasteel van Nyenrode is dit verslag een weergave.
• NPO Radio 1 - nieuwsfragment 30-10-2014
Luister naar een gesprek met oud-bankier Herman Wijffels. Vandaag (30-10-2014) reikt hij als naamgever de Herman Wijffels Innovatieprijs uit aan jonge ondernemers met baanbrekende ideeën voor de economie.

Contact

Volg Herman Wijffels ook op Twitter

Video 'Herman Wijffels over sociale innovatie'

Herman Wijffels

“Effective leadership is putting first things first. Effective management is discipline, carrying it out.” Stephen M.R. Covey