Over Hans Vermaak

Hans Vermaak

Hans Vermaak publiceert regelmatig over onderwerpen als systeemdenken, veranderkunde, leerprocessen en persoonlijke ontwikkeling.

Voor de liefhebbers

Net ontvangen: de Caluwé Oeuvre Prijs

Op 6 oktober was er een feestelijke bijeenkomst waar Hans Vermaak een oeuvreprijs in ontvangst mocht nemen. Waarom de prijs voor hem een speciale betekenis heeft leest u hier.

Wie is Hans Vermaak?

Hans Vermaak is adviseur, docent en onderzoeker. Hij combineert sinds lang een praktijk van diepgaand veranderen met wetenschappelijke onderzoek en professionalisering.

Hij is associate partner van Twynstra Gudde en richt zich in zijn advieswerk op uitdagende organisatieveranderingen. Een rode draad is dat het vaak om (maatschappelijke) vraagstukken gaat waar betrokkenen al tijden tegen aan lopen en echt een verschil in willen maken. Als docent professionaliseert hij vernieuwers en is hij vaak ‘schaduwadviseur’. Hij is verbonden aan Sioo, waar hij de masteropleiding Advanced Change Methodologies mede vormgeeft.

Literatuur
Hans Vermaak heeft veel ervaring in het uitvoeren en begeleiden van actieonderzoek. Hij publiceert over veranderkunde, systeemdenken, institutionalisering, onderzoek en leerprocessen. Zo was hij co-auteur van de boeken Leren in organisaties, Creative consulting en Onderzoekende professionaliteit. Hij schreef met Léon de Caluwé de bestseller Leren veranderen.

Promotie-onderzoek
Als onderzoeker richt hij zich op praktijken die zich niet makkelijk in conceptjes laten vangen. Hij deed uitgebreid onderzoek gedaan naar complexe opgaven in organisaties en promoveerde daarop in 2009 cum laude. In dat jaar verscheen ook zijn boek onder de titel Plezier beleven aan taaie vraagstukken, een veranderkundige tour de force van voortdurende leercycli van gekoppeld doen en denken

Het boek is de fundering van zijn masterclass 'Veranderkunde voor gevorderden'. Misschien geen gemakkelijke kost, maar Hans geeft zelf het antwoord 'Wat het leven moeilijker maakt, maakt het ook de moeite waard'.

Hans Vermaak heeft een prijswinnend artikel geschreven over hoe het plannen van verandering een allesbehalve onschadelijke activiteit is, zeker als er sprake is van taaie vragen.

Hans Vermaak zoekt graag naar het punt waar schoonheid of echte meerwaarde ontstaat.

Hans Vermaak

 

 

Testimonials

 • 7

  Hans Vermaak levert boeiende inzichten en hij heeft een prettig verhaal. Genoeg ruimte voor vragen en discussie, goede uitleg en stimuleert het zelf doen. Wel te weinig tijd in een college voor de vertaalslag naar de praktijk.

  M. Visser, Gemeente Hoorn
 • 9

  We want more! We want more! Echt iets nieuws geleerd (toepassen van kleuren).

  Stephanie Salden, Verandermanager, PWN
 • 8

  Leuke verteller, humor. passie, verdiepend, concrete aanknopingspunten om toe te passen.

  R.R. van den Velde, Directeur, LeanEnt B.V.
 • 9

  Leerzaam en Vermaak-elijk. Duidelijke uiteenzetting van het kleurendenken Caluwé/Vermaak. Koppeling praktijk is er, maar te weinig tijd bij college.

  Nico Boom, Informatiemanager, Scalda
"We spend a lot of time teaching leaders what to do. We don’t spend enough time teaching leaders what to stop." Marshall Goldsmith