Over Gabriël Anthonio

Prof. dr. Gabriël Anthonio is bestuurder, parttime hoogleraar en lector. Hij is een rasechte verteller die het verstand en bovenal het hart aanspreekt. Dus geen 'kennisobesitas' maar karaktervorming...

Voor de liefhebbers

Gabriël Anthonio is voorzitter van de Raad van Bestuur van Verslavingszorg Noord Nederland, Bijzonder hoogleraar Sociologie van Leiderschap aan de Rijksuniversiteit Groningen en Lector in Leiderschap en Verandermanagement aan de Stenden Hogeschool in LeeuwardenZijn CV is indrukwekkend, al staat hij zich daar niet op voor. Zo was hij directeur bij achtereenvolgens een landelijk reclasseringsproject (3 jaar), een jeugdgevangenis (3 jaar), de Dr. S. van Mesdagkliniek (8 jaar) en Jeugdhulp Friesland (9 jaar).

Bijzonder hoogleraar
Gabriel Anthonio is sinds 1 september 2015 bijzonder hoogleraar Sociologie van Leiderschap, Organisaties en Duurzaamheid bij Rijksuniversiteit Groningen. Zijn onderzoek samengevat:

Leiderschap gaat over invloed uitoefenen op de omgeving, maar ook omgekeerd. De omgeving bepaalde mede of iemand als leider wordt gezien. In veel moderne organisaties zijn medewerkers vaak verander moe, er is soms sprake van verregaande vervreemding.  Leiderschap en dan met name van het management in organisaties heeft hierdoor soms een negatieve klank.  Hoe kunnen leiders de verandermoeheid en vervreemding van hun medewerkers ten opzichte van de organisatie en het management doorbreken en vooral voorkomen? Positief geformuleerd is de vraag hoe leiders veranderingen in organisaties op een duurzame wijze kunnen doorvoeren. 

Het ‘best bewaarde geheim’ van sprekend Nederland

Gabriël Anthonio is een gedreven manager, maar tegelijk ook kritisch naar anderen en zichzelf. Zijn inleidingen worden gekenmerkt door een combinatie van praktijk en wetenschappelijke inzichten. Hij spreekt daarbij niet alleen het verstand, maar bovenal het hart aan. 

Testimonials

 • 10

  Komt enorm binnen. Kippenvel Gabriël is een voorbeeld voor iedereen.

  Sylvia Ravensbergen, Sr. programma manager pps, Ministerie van Defensie
 • 10

  Emotioneel, soms zelfs spiritueel, persoonlijk, mooi. Verhalen over zijn zoon => prachtig!

  Akos van der Plaat, Unitmanager operations, LVNL
 • 10

  Het allerbeste. Ik geef normaal gesproken nooit een 10, omdat er dan niets te verbeteren is.

  Hans Buurman, Manager, Belastingdienst
 • 11

  Ge-wel-dig! Het is een inspirerende tegenhanger op de snelle spraakwatervallen die veelal op leerzame systemen, domeinen en theorieën zitten, i.p.v. op de mensen zelf!

  Mevrouw Smith, Kleurverschil
"Change comes from feeling. Put feeling first." Dan Heath (Amerikaanse verander-goeroe)