Edward de Bono

Edward de Bono wordt beschouwd als de belangrijkste autoriteit wereldwijd op het gebied van creatief en conceptueel denken. Hij bedacht de term ‘lateraal denken’ en het uiterst populaire concept van de ‘zes denkhoeden’.
"As competition intensifies, so does the need for creative thinking. It is no longer enough to be efficient and solve problems. Far more is needed. Business needs creativity both on the strategic level and on the frontline to make the shift that competitive business demands…from administration to true entrepreneurship."
Edward de Bono
Edward de Bono wordt beschouwd als de belangrijkste autoriteit wereldwijd op het gebied van creatief en conceptueel denken. Hij bedacht de term ‘lateraal denken’ en het uiterst populaire concept van de ‘zes denkhoeden’. Hij staat bekend om zijn sprankelende ideeën.
Al sinds de jaren zestig werkt hij aan methoden en technieken om het mensen makkelijker te maken problemen op te lossen, op welk gebied dan ook. Hij schreef 76 boeken, vertaald in 40 talen. Hij is een van de meest gevraagde sprekers ter wereld (en gaf presentaties in 58 landen). Zijn (doorgaans uitverkochte) bijeenkomsten zijn zeer gewild bij managers uit het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid.
Edward de Bono werd geboren in Malta en studeerde in Oxford. Hij verzorgde colleges aan de universiteiten van Oxford, Cambridge, Londen en Harvard. Voor de BBC maakte hij de televisieserie ‘De Bono’s Thinking Course’ en voor het Duitse WDR ‘The Greatest Thinkers’.
De Olympische Spelen in Los Angeles in 1984 waren de eerste Spelen die winstgevend waren. De directeur, Peter Ueberroth, schreef dat succes toe aan De Bono en specifiek zijn lateraal denken concept.
Zonder de lateraal denken technieken had de schipper John Bertrand nooit zo succesvol kunnen zijn in de America’s Cup. Ron Barbaro, de voormalig president van Prudential Insurance, creëerde met de hulp van De Bono de ‘living needs benefits’ en dat concept betekende een revolutie in de verzekeringsbranche.
Tot zijn cliënten behoren onder andere: Boeing, British Telecom, Total, Siemens, 3M, Ericsson, Nestle, Goldman Sachs en Ernst & Young.
De internationale vereniging van astronomen vernoemde een ster naar hem. Ivo Niehe wijde een hele aflevering van de Tros TV-show aan hem.