Over Dick Swaab

Prof. dr. Dick Swaab

Prof. dr. Dick Swaab is een internationaal werkend hersenonderzoeker, die een team leidt in het Nederlands Herseninstituut.

Voor de liefhebbers

Dick Swaab is een internationaal werkend hersenonderzoeker, die een team leidt in het Nederlands Herseninstituut. Hij was hoogleraar neurobiologie aan de Universiteit van Amsterdam en dertig jaar lang directeur van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek. Hij schrijft voor een breed scala aan kranten en tijdschriften: van Nature tot en met NRC Handelsblad.

Dick Swaab werd wereldberoemd met zijn werk over sekseverschillen in de hersenen. Toen hij het eerste verschil in de hersenen van homoseksuele mannen ontdekte, werd zijn onderzoek zelfs controversieel, maar na afloop moesten de critici toegeven dat ze fout hadden gezeten. Die ontdekking was maar een klein onderdeel van de kern van het onderzoek: het feit dat al in de baarmoeder vrijwel alles al in onze hersenen wordt vastgelegd, ons karakter, onze capaciteiten en beperkingen en onze aanleg voor hersenziekten.

Bovendien is hij tot de conclusie gekomen dat wij geen hersenen hebben, maar dat wij onze hersenen zijn: de natuurkundige en biologische processen in ons brein bepalen hoe we reageren en wie wij zijn.

Testimonials

 • 8

  Geweldig! Heel inspirerend en leerzaam. De rust en eenvoud waarmee Dick Swaab zijn informatie overbrengt is fijn.

  Marlien van Leeuwen, Coördinator technologie en trainingscentrum, Cito Benelux
 • 7.5

  Nieuwe kijk op de (on)mogelijkheden van de veranderbaarheid van de mens. Sterk van Dick is de onderbouwing met onderzoeksfeiten en zijn humor.

  Vincent Los, Opleidingsmanager CIOS, Nova College
 • 7

  Snelle inleiding in de werking van het brein en wetenschappelijk onderbouwd. Eigenlijk een fijne samenvatting van zijn boek. Zijn informatie brengt hij luchtig. De kernboodschappen blijven goed hangen.

  E.B. Steenwijk, Beleidsadviseur financieel beleid, Gemeente Rotterdam
 • 8

  Grote kennis van Dick Swaab! Erg informatief college, alhoewel ik nu zelf nog op zoek moet naar de praktische toepassing.

  F. van Houwelingen, Onderwijskundig adviseur en coach, NHTV Internationaal Hoger Onderwijs Breda
 • 8.5

  Prachtig onderbouwd en geïllustreerd maakt dhr. Swaab duidelijk dat de bandbreedte van leren en ontwikkelen beperkt is. Zoek een omgeving die bij je past.

  Frans Vlek, Senior trainer, NSPOH
 • 8

  Een hoorcollege met lekker veel informatie, waar ik geen moment bij afdwaalde. Smullen dus. Ook al ken ik zijn boek en heb ik eerder een lezing van hem gevuld.

  Carla Mangnus-Smet, Docent anatomie-fysiologie, Fontys Hogeschool Verpleegkunde
“Effective leadership is putting first things first. Effective management is discipline, carrying it out.” Stephen M.R. Covey