Damiaan Denys

Damiaan Denys

Damiaan is gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met angst- en dwangstoornissen en verricht baanbrekend werk in de toepassing van diepe hersenstimulatie

Voor de liefhebbers

Damiaan Denys is hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van Amsterdam en hoofd van de afdeling psychiatrie van het AMC in Amsterdam. Denys studeerde filosofie en geneeskunde in Leuven. 

Hij is gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met angst- en dwangstoornissen en verricht baanbrekend werk in de toepassing van diepe hersenstimulatie (DBS, naar het Engels: deep brain stimulation). In het AMC zijn sinds 2005 ongeveer 75 patiënten behandeld met DBS, wereldwijd zo’n vijfhonderd.

Angst is ook een maatschappelijk probleem. Denys vindt dat Nederland een bang land is geworden. Alles willen we onder controle hebben; met procedures en maatregelen denken we ‘gevaren’ te beteugelen. En zo perken we onze vrijheid steeds verder in. Die boodschap draagt hij met overtuiging uit in zijn werk, maar ook in het theater, waar hij zijn publiek voorhoudt dat we in angst onze absolute vrijheid kunnen zien.

"Als je een hek om mensen heen zet, krijg je schapen." Mathieu Weggeman (leiderschapsexpert)