Thinking traps

Thinking traps

Hoe je in de luren wordt gelegd door je eigen brein

In ons leven en werk nemen wij voortdurend beslissingen en doen wij voortdurend uitspraken over onzekere gebeurtenissen. Als mensen maken wij gebruik van heuristieken, zeg maar 'denkvuistregels', waarmee we  complexe zaken hanteerbaar denken te kunnen maken. Maar onze heuristieken zijn weliswaar de ene keer heel nuttig en cost-effective, terwijl ze de andere keer tot ernstige en systematische beslissingsfouten leiden, niet zelden met hoge kosten. Ons denken is feilbaar en daar moet je je als professional in kennisintensieve organisaties niet alleen bewust van zijn, je moet ook weten hoe je maar al te vaak in denkvalkuilen trapt en hoe je je daar voor behoed. Deze masterclass is deels gebaseerd op het werk van nobelprijswinnaars Daniel Kahneman en Nicholas Taleb.   

Type:
Masterclass
Prijs:
€ 995,00 (excl. BTW)
Datum:
Incompany, prijs in overleg
Houd mij op de hoogte

Na afloop van deze masterclass heb je antwoord op onderstaande vragen, herken je de voornaamste heuristieken en (unconscious) biases, ben je weerbaarder tegen de daarmee verbonden 'thinking traps', denkvalkuilen en vaardiger in adequaat beslissingen nemen onder onzekerheid. En omdat mensen verschillen in hun kwetsbaarheid voor heuristieken, is het ook belangrijk om daarin je eigen kwetsbaarheid te leren kennen. Daarvoor krijg je als deelnemer de 'Heuristic and biases scale' aan geboden waarmee je kwetsbaarheid kan worden vastgesteld. 

Je krijgt antwoord op de volgende vragen

 • Wat zijn heuristieken en welke heuristieken heeft de wetenschap inmiddels ontdekt?
 • Op welke manieren beinvloeden heuristieken beslissingen onder onzekerheid?
 • Wanneer kunnen we wel en wanneer kunnen we beter niet op onze intuitie vertrouwen?
 • Wat zijn de voordelen van heuristieken, maar ook hoe kunnen heuristieken kritisch denken verhinderen of ondermijnen en wat zijn de schadelijke gevolgen daarvan?
 • Hoe bewust ben je je van je persoonlijke kwetsbaarheid voor heuristieken en hoe kun je je daar bewuster weerbaar voor maken?
 • Hoe kun je gebruikmaken van heuristieken bij het beinvloeden van anderen en waar ligt de grens tussen ethisch en onethisch gebruik?
 • Waarom is het van belang om met een zekere regelmaat je bewustzijn op heuristieken te verversen en hoe kun je dat praktisch doen?
Prof. dr. René Diekstra

Prof. dr. René Diekstra

Functie:
Emeritus hoogleraar Psychologie
Bedrijf:
Roosevelt Academy

René F.W. Diekstra is auteur van ruim 200 internationale wetenschappelijke tijdschriftpublicaties, richtte het blad Psychologie Magazine op en introduceerde de cognitieve gedragstherapie in ons land.

Als 'denken' de core business is van jouw organisatie dan is dit programma een prachtige suggestie voor jullie. 'Denken over denken' is een onderschat fenomeen en maar weinigen nemen er de tijd voor. Dit programma loont.

Het toont de valkuilen in ons denken aan, voorkomt verkeerde keuzes en verhoogd de effectiviteit van breinwerkers individueel maar ook onderling drastisch. 

De theorie van dit programma staat als een huis: wetenschappelijk getoetst, toegankelijk gebracht.

Over de vorm gaan we graag in gesprek. Zo zijn er diverse opties:

 • Aftrap in collegesetting voor groot publiek
 • Expertsessies in kleinere groepen
 • Extra docenten uit de wereld van de (neuro)psychologie
 • Extra studiemateriaal en literatuur

Geinteresseerd?

Bel ons op 030 - 800 0420 en maak via Juliette van Sint Maartensdijk een afspraak met Remco Gerritsma. Of stuur een mail naar info@focuslearningjourneys.nl   

Iedere deelnemer ontvangt een mooi luxe aantekenboekje van Moleskine, een werkboek met tests en de boeken 

 • 'Thinking fast and slow' by Daniel Kahneman
 • 'Misleid door toeval' van Nassim Nicholas Taleb 
   
Daniel Kahneman

Thinking fast and slow

Daniel Kahneman

Psycholoog Daniel Kahneman is de grondlegger van de gedragseconomie en de geluksstudies. Hij maakte korte metten met het idee van de rationeel calculerende mens die in zijn eigen voordeel handelt. Daarvoor in de plaats introduceerde hij de feilbare menselijke psyche in de economie, gekenmerkt door gebrekkig oordeelsvermogen in onzekere omstandigheden. Voor zijn baanbrekend onderzoek won hij in 2002 als eerste psycholoog de Nobelprijs voor de economie.

Kahnemans onderzoek heeft grote invloed gehad op auteurs als Malcolm Gladwell 'Het beslissende moment', Nassim Taleb 'De zwarte zwaan' en Steven Levitt 'Freakonomics'. Nu verschijnt het langverwachte standaardwerk van Kahneman zelf, dat toegankelijk en verhelderend laat zien hoe ons denken werkt.

Hij introduceert in 'Thinking, fast and slow' de machinerie van ons denken. Twee systemen beïnvloeden de manier waarop we denken en beslissen: systeem 1 is snel, intuïtief en emotioneel, systeem 2 is traag, weloverwogen en logisch-rationeel. Hij legt uit wanneer we op onze intuïtie kunnen vertrouwen en wanneer we juist onze ratio moeten aanspreken.

Kahneman biedt in een levendige dialoog met de lezer nieuwe en praktische inzichten over de keuzes die we in ons leven maken.

Nassim Nicholas Taleb

Misleid door toeval

Nassim Nicholas Taleb

Het toeval speelt een grotere rol dan we denken, dat is het uitgangspunt voor dit boek van filosoof, wiskundige en dissident van Wallstreet Nassim Taleb. Kern van zijn betoog is dat wetenschappers, beleidsmakers, zakenmensen en financiers de waarde van rationele verklaringen voor historische data bij financiele (beurs)transacties overschatten, terwijl men tegelijkertijd het onverklaarde toeval over het hoofd ziet. Taleb volgt daarmee een lange lijn van sceptici, zoals Sextus Empiricus, Pierre Bayle, Montaigne, David Hume en Karl Popper, die geloofden dat het verleden niet zou moeten worden gebruikt om de toekomst te voorspellen.

Deelnemers van dit programma bekeken ook:

 • Psychologie voor managers

  Ontwikkel je kijk op mensen en leer meer over gedrag, karakters en het brein

  11 Colleges + masterclass van 19 september 2019 t/m 19 december 2019

  Meer informatie
 • Breinkunde in het onderwijs

  Neuropsychologische factoren in talentontwikkeling, leren en gedrag

  Van 23 september t/m 16 december 2019

  Meer informatie
 • Het succes van de 5 levenskamers

  Incompanyprogramma voor management teams

  Datum, duur, vorm en prijs in overleg

  Meer informatie
"Als je een hek om mensen heen zet, krijg je schapen." Mathieu Weggeman (leiderschapsexpert)