Psychologie voor managers

Psychologie voor managers

Ontwikkel je kijk op mensen en leer meer over gedrag, karakters en het brein

Als manager of leidinggevende wordt je dagelijks geconfronteerd met een theater aan irrationeel gedrag. De grillige aspecten van de menselijke geest maken je taak er niet makkelijker op.

Met de serie Psychologie voor managers leer je menselijk gedrag observeren en interpreteren.

Motto voor deze serie van colleges: "Wetenschappelijk getoetst, toegankelijk gebracht"

De editie van 2019 is de 15e editie, al meer dan 1600 managers, professionals en leidinggevenden gingen je voor 

Type:
Collegereeks, Masterclass
Prijs:
€ 3.995,00 (excl. BTW)
Datum:
19 september 2019 t/m 19 december 2019
Tijd:
16:00 - 19:00
Groepsarrangement:
Meer informatie aanvragen
Direct aanmelden Bekijk de brochure

Psychologie op de werkvloer

Leer waarom:

 • 80 procent denkt bij de beste 20 procent te horen
 • de baas altijd de leukste is
 • we niet kunnen multitasken
 • ons EGO ons vaak dwars zit

Leer hoe:

 • je je beste beslissingen onbewust neemt
 • je profiteert van gezonde stress
 • je medewerkers wél voor je plannen wint
 • je beter sturing geeft aan werk en leven
 •  ....en veel meer

Vraag je je ook wel eens af wat medewerkers en collega's echt denken? Waarom jouw gedrag en woorden een heel ander effect hebben dan je bedoelde? Dan ben je de enige niet.

Toch is het gedrag van de mensen met wie je dagelijks te maken hebt beter te voorspellen dan je denkt. Als je weet welke mechanismen erachter zitten. Die bepalen voor een belangrijk deel hoe we denken, doen en reageren op de omgeving. En dus ook hoe het er op de werkvloer aan toe gaat. Hoe meer je daarvan weet, des te minder je ontgaat.

Voor wie zijn deze colleges en de masterclass bedoeld?

Deze collegereeks & masterclass is voor iedere manager en professional die geinteresseerd is in menselijk gedrag. Die mensen, of dat nou collega's of klanten zijn, willen doorgronden en in beweging krijgen. En die het leuk vinden om inspiratie te denken bij de psychologische wetenschap. 

Je krijgt onder meer antwoord op de volgende vragen

• Wat kun je als manager of professional leren van Freud, Jung en Adler?
• Wanneer werkt prestatiebeloning wel en wanneer niet?
• Wat is de slimste manier om mensen te beinvloeden?
• Wat is de beste manier om te beslissen?
• Hoe reduceer je negatieve stress in je organisatie?
• Hoe ga je om met verschillen tussen mensen?
• Wat doe je als timemanagement niet meer werkt?
• Waarom is de weerstand bij verandering zo groot? En hoe kan jij hier op inspelen?

En nog veel en veel meer: super inspirerend en goed toepasbaar in je dagelijks werk.

Topexperts, unieke line-up
Het motto van deze reeks is: Wetenschappelijk getoetst, toegankelijk gebracht. Alle docenten zijn wetenschappers, kennen hun klassiekers en staan ook nog eens met hun voeten in de klei.

Waarom Freud, Jung en Adler nog altijd actueel zijn voor wie effectief wil leidingeven

De ideeën en theorieën van Freud hebben ook nu nog altijd een grote geldigheid voor het begrijpen en beïnvloeden van menselijk gedrag. En dat geldt ook voor de theorieën van Carl Gustav Jung en Alfred Adler. Jung’s filosofieën over het menselijk gedrag, waaronder de begrippen introversie / extraversie, vormen nog steeds de basis voor een aantal systemen van assessments. Minstens zo relevant is Adler’s psychologie van de macht. Zijn analyse van macht als drijfveer in menselijke interacties biedt een fascinerende inkijk in falende en succesvolle groepsprocessen.

Docent: prof. dr. René Diekstra
Tijd: 16:00 - 19:00

Hoe krijg je mensen mee?

Waar de meeste mensen praten over de kunst van beinvloeding daar praat Robert Cialdini over de wetenschap van beinvloeding.

Dr. Robert Cialdini verwierf wereldfaam met zijn bestseller ‘Invloed’. Daarvan zijn wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Cialdini geldt dan ook als autoriteit als het gaat over het overtuigen van mensen.

Robert Cialdini deed wetenschappelijk onderzoek op een zeer onconventionele manier. Hij begon ‘undercover’ en volgde vele trainingsprogramma’s in sales, marketing en management. Hij nam een kijkje in de keuken bij de allerbeste beïnvloeders. Deze bevindingen onderzocht hij in zijn laboratorium op hun wetenschappelijke waarde. 

Tijdens dit college behandelt hij de 6 principes van beinvloeding.

Docent: Prof. dr. Robert Cialdini
Tijd: 16:00 - 19:00

Waarom veranderen zo moeilijk is én welke stappen wel werken

Iedereen met een beetje levenservaring weet dat écht veranderen - op je werk en thuis - niet makkelijk is. Ben Tiggelaar beschrijft in dit college hoe iedereen doelen kan stellen die wél werken, hoe je daarbij gedrag kiest dat wél tot succes leidt en welke support wél helpt bij verandering. Een evidence based college: wetenschappelijk getoetst, toegankelijk gebracht.

Een praktisch college over veranderpsychologie.  


Docent: dr. Ben Tiggelaar
Tijd: 16:00 - 19:00

In hoeverre bepalen omstandigheden je geluk?

De meeste mensen gaan ervan uit dat goede beslissingen of keuzes het gevolg zijn van goed en diep nadenken. Hoe beter er nagedacht wordt, hoe beter en rationeler onze beslissingen zijn, zo neigen we te denken. Ons onbewuste daarentegen zien we als ondergeschikt. Het is niet meer dan het hulpje van het bewustzijn. Freud zag het als een vergaarbak van ellendige herinneringen en dierlijke driften die door het bewustzijn beteugeld moet worden. 

Tijdens het college zal een onderscheid gemaakt worden tussen bewust nadenken en onbewust nadenken. Onbewust nadenken refereert aan denkprocessen die zich afspelen terwijl we bewust met iets anders bezig zijn. Het lijkt daarmee op het bekende “er een nachtje over slapen”. Onderzoek toont aan dat bewust en onbewust nadenken fundamenteel van elkaar verschillen en ook dat sommige problemen beter opgelost kunnen worden met bewust nadenken, terwijl andere keuzes beter gemaakt kunnen worden na onbewust nadenken. 

Docent: prof. dr. Ap Dijksterhuis
Tijd: 16:00 - 19:00

Herfstvakantie 2019

 • Regio zuid 12 oktober t/m 20 oktober 2019
 • Regio Midden 19 oktober t/m 27 oktober
 • Regio Noord 19 oktober t/m 27 oktober

Team Focus Learning Journeys wenst je een hele fijne herfstvakantie

Leren omgaan met je eigen EGO

In elke relatie neem je jezelf mee. Zo ook in je rol als leidinggevende. Goed leiding kunnen geven impliceert het hebben van zelfkennis. Wat zijn valkuilen op weg naar echte zelfkennis? Hoe werkt jouw psychologisch immuunsysteem? Hoe werkt projectie? Wat is de rol van macht in de relatie met je mensen?  

Relaties, ook die op het werk, zijn de hogeschool van het leven. In dit college staan we uitgebreid stil bij de psychologie van relaties. Daarbij zullen we zien dat het ego een grote sta in de weg is voor jouw functioneren als leidinggevende. Maar je leert ook hoe je daar mee om kunt gaan.

Docent: Oscar David                                                 

Tijd: 16.00 - 19.00 uur

Word een basiskamp voor je medewerkers

“Veranderen is de nieuwe constante. Dit vraagt van iedereen aanpassingsvermogen. Omgaan met onzekerheid en de moed om uitdagingen op te pakken. De kwaliteit van de onderlinge relaties bepaalt dan de effectiviteit van de organisatie.

Hoe creëer je als leider een klimaat waarin mensen uitdagingen aan durven? Biedt je voldoende ondersteuning? Durf je als leider ook positie te kiezen als de protocollen niet volstaan? Een college over de kunst van het balanceren tussen uitdagen en ondersteunen. Over emotionele rijpheid, morele moed en praktische wijsheid. Ben je als leider het basiskamp voor je medewerkers? Heb je zelf een basiskamp om op terug te vallen als het tegen zit? 

Docent: prof. dr. Andre Wierdsma

Tijd:16:00 - 19:00 uur

Over duivelse dilemma’s, waarheden en niet-begrijpen

Voor het oplossen van complexe vraagstukken hebben we vele invalshoeken nodig. Innovatie betekent samenwerken met mensen uit verschillende vakgebieden, landen en organisaties. Het maakt inclusie, goed omgaan met macht en verschil, een van de grootste uitdagingen van deze tijd. 

Inclusie is een hot topic. Co-creatieprocessen stranden door verschillende organisatieculturen. Mensen worden uitgesloten vanwege hun kleur, geloofsovertuiging, leeftijd of seksuele geaardheid. Inclusie gaat over privileges. Over wie zich aan wie moet aanpassen, wat we wel en niet normaal vinden, wie wat beslist, wie mee mag doen en wie vooral niet. Inclusie en diversiteit gaan over conflict. Over wie er wel en niet mee mag doen. Onderwerpen waar we niet licht en opgewekt over spreken met elkaar. We hebben een energieke taal nodig om onderlinge pijnpunten te benoemen, zonder dat iedereen meteen op zijn achterste benen staat. 

Docent: Jitske Kramer
Tijd: 16:00 - 19:00

Ben ik als mens nog nodig? Terwijl robots steeds meer van onze banen overnemen, buigt Elke zich gefascineerd over de vraag waarin de uniciteit van de mens schuilt. Over welke onvervangbare kwaliteiten beschikt het menselijk brein? Welke bijzondere kenmerken leveren ons een competitief voordeel op in vergelijking met onze digitale tegenhangers? En wat moeten organisaties doen om in deze tijden van digitalisering een koploper te zijn?

Docent: dr. Elke Geraerts 
Tijd: 16:00 - 19:00

Hoe motivatie werkt, en hoe niet... 

Tien jaar lang was Kilian Wawoe als senior personeelsmanager werkzaam voor ABN AMRO. Hij maakte de vette jaren in de bankwereld mee en daarmee de jaren van de almaar stijgende bonussen. Hij was zelf verantwoordelijk voor het uitdelen van bonussen, hij maakte deel uit van het systeem. In 2010 verliet hij de bank uit onvrede met de bonuscultuur, waaraan ondanks de kredietcrisis geen einde is gekomen. 

Wawoe begon een onderzoek naar de werking van bonussen en constateerde dat ze vaak onjuiste prikkels geven. Ze zetten medewerkers van een bedrijf niet aan tot betere prestaties. Er is een groot verschil in wat managers vinden van hun medewerkers en wat ze belonen. Dit komt doordat managers hun personeel moeten afrekenen om aan het begin van het jaar opgestelde targets. Hierdoor worden medewerkers nogal eens aangezet tot verkeerd of kortzichtig gedrag.

Docent: dr. Kilian Wawoe
Tijd: 16:00 - 19:00

Veerkracht is vandaag hét sleutelwoord als het gaat om de manier waarop we in het leven staan. Wat er ook gebeurt in ons leven (veranderingen, negatieve gebeurtenissen, een verlies, een burn-out, een depressie, problemen veroorzaakt door stress op het werk...), steeds weer wordt de manier waarop we ons een weg banen door het leven bepaald door onze veerkracht.

Wetenschappelijk onderzoek leert ons steeds meer over het belang van veerkracht. Is veerkracht een persoonlijkheidskenmerk of iets wat door onze omgeving wordt beïnvloed? Is veerkracht iets wat aangeboren is of kan je veerkracht aankweken? Kan je je eigen veerkracht meten? En kan je je eigen veerkracht ook doen groeien? 

Docent: dr. Michael Portzky
Tijd: 16:00 - 19:00

Ontketen je brein!

Altijd online en bereikbaar zijn, multitasken, negatieve stress, slaapgebrek, open kantoren waar iedereen
elkaar kan horen. Ons denkende brein staat meer dan ooit onder druk, met grote gevolgen voor onze productiviteit, creativiteit en gezondheid.

Theo Compernolle schetst vijf breinboeien waardoor we onze hersenen in een verstikkende wurggreep houden, maar ook leert hij je hoe je je brein kunt 'ontketenen'

Docent: prof. dr. Theo Compernolle
Tijd: 16:00 - 19:00

In 1 dag meer controle over je werk en je leven

 • Hoe goed ken je jezelf?
 • Hoe controleer je je emoties?
 • Hoe kun je gedachten ombuigen?
 • Je bent niet je brein, je bent je gedachten!

Wil jij ook in één dag meer controle over je werk en leven? De masterclass Psychologie en zelfonderhoud biedt je wetenschappelijke psychologische inzichten over optimaal persoonlijk functioneren. Topdocent René Diekstra geeft je deze dag o.a. de mogelijkheid om zowel je zelfkennis als je mensenkennis te verhogen. Met als resultaat: 

1) een volledig vernieuwd inzicht in jezelf en je medewerkers, 
2) Je verhoogt uw persoonlijke effectiviteit drastisch 
3) én je wordt voortaan je eigen coach, zodat je sturing kan geven aan je denken, werk en leven. 


Docent: Prof. dr. René Diekstra
Tijd: 09:30 - 17:00

calendar Zet dit programma in je agenda!

Direct aanmelden Bekijk de brochure
Prof. dr. René Diekstra

Prof. dr. René Diekstra

Functie:
Emeritus hoogleraar Psychologie
Bedrijf:
Roosevelt Academy

René F.W. Diekstra is auteur van ruim 200 internationale wetenschappelijke tijdschriftpublicaties, richtte het blad Psychologie Magazine op en introduceerde de cognitieve gedragstherapie in ons land.

Prof. dr. Robert Cialdini

Prof. dr. Robert Cialdini

Functie:
'Influence-goeroe'
Bedrijf:
Arizona State University

Dr. Robert Cialdini verwierf wereldfaam met zijn bestseller ‘Invloed’. Daarvan zijn wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Cialdini geldt dan ook als autoriteit als het gaat over het overtuigen van mensen.

Dr. Ben Tiggelaar

Dr. Ben Tiggelaar

Functie:
Visiting professor, ondernemer
Bedrijf:
IE Business School in Madrid, Ben Tiggelaar & Company

Dr. Ben Tiggelaar is onafhankelijk schrijver, spreker en gedragswetenschapper.

Jitske Kramer

Jitske Kramer

Functie:
Spreker & trainer, ondernemer, auteur
Bedrijf:
HumanDimensions

Jitske Kramer is corporate antropoloog, spreker, ondernemer en oprichter van HumanDimensions.

Oscar David

Oscar David

Functie:
Adjunct professor, organisatiepsycholoog, executive coach en auteur
Bedrijf:
TIAS business school

Oscar David is organisatiepsycholoog en adjunct professor aan TIAS. Zijn passie is het stimuleren van potentieel en bewustwording in organisaties

Dr. Elke Geraerts

Dr. Elke Geraerts

Functie:
Managing Partner Better Minds at work
Bedrijf:
Better Minds

Elke is neuropsycholoog en een zeer bevlogen docent. Hier spreekt een vrouw die haar passie heeft gevonden! Elke heeft als missie om mensen en organisaties te helpen om continu te investeren in hun mentaal kapitaal.

Prof. dr. Ap Dijksterhuis

Prof. dr. Ap Dijksterhuis

Functie:
Hoogleraar psychologie van het onbewuste
Bedrijf:
Radboud Universiteit Nijmegen

Dijksterhuis doet onderzoek naar de invloed van onbewuste processen op o.a. interpersoonlijk gedrag.

Prof. dr. André Wierdsma

Prof. dr. André Wierdsma

Functie:
Emeritus hoogleraar 'Organiseren en Co-Creëren'
Bedrijf:
Nyenrode Business Universiteit

Wierdsma is auteur van onder andere de volgende boeken: 'Co-creatie van verandering' en 'Lerend organiseren'.

Dr. Kilian Wawoe

Dr. Kilian Wawoe

Functie:
Docent Human Resources management
Bedrijf:
Vrije Universiteit Amsterdam

Door studenten wordt hij geroemd voor de manier waarop hij zijn colleges verlevendigt met verhalen uit de praktijk, onder andere uit zijn tijd als senior personeelsmanager voor ABN Amro.

Drs. Michael Portzky

Drs. Michael Portzky

Functie:
Neuropsycholoog en psychodiagnosticus
Bedrijf:
Psychiatrisch Centrum Gent-Sleidinge

Michael Portzky studeerde af aan de Gentse Universiteit als klinisch psycholoog. Hij specialiseerde zich nadien in de neuropsychologie.

Prof. dr. Theo Compernolle

Prof. dr. Theo Compernolle

Functie:
Adjunct Professor at the CEDEP European Centre for Executive Development
Bedrijf:
Insead Fontainebleau

Theo Compernolle is een internationaal gerespecteerd consultant op het vlak van stress in de werkcontext.

Voor iedere deelnemer: jaarabonnement + boekenpakket

Als deelnemer aan de reeks Psychologie voor Managers ontvang je een jaarabonnement op het blad Psychologie Magazine en een boekenpakket van 13 boeken geschreven door de docenten van de colleges.

Kijk hieronder welke boeken in het pakket zitten. 

Psychologie Magazine

Gratis jaarabonnement

Psychologie Magazine

Als deelnemer aan de reeks Psychologie voor managers ontvang je een jaarabonnement op het blad Psychologie Magazine. 

Psychologie Magazine helpt je verder met toegankelijke inzichten voor het dagelijks leven. Elke maand verrassende artikelen, waardevolle inzichten en slimme weetjes over ons brein, persoonlijkheid, relaties, werk en gezondheid.

Prof. dr. Rene Diekstra

De kwestie van geluk

Prof. dr. Rene Diekstra

Is geluk maakbaar? Of is het een kwestie van geluk hebben? Deze vragen behoren tot de belangrijkste in ons leven. En tot de belangrijkste waarmee de psychologie zich bezighoudt. In dit boek worden de inzichten en ervaringen van de psychologie over geluk op een herkenbare, praktische en toepasbare manier beschreven. Over geluk in de vijf voornaamste gebieden van ons leven: werk, relaties, gezondheid, vrijetijd en zingeving. Ons leven is een huis met vijf kamers. Om dat zo gelukkig mogelijk te bewonen, moeten wij het zo goed mogelijk onderhouden.

 

Robert Cialdini

Invloed

Robert Cialdini

Welke mechanismen zorgen ervoor dat jij ja zegt tegen een aanbieding waar je eigenlijk niet op zat te wachten? Welke technieken gebruiken verkopers en anderen die iets van jou gedaan willen krijgen? En hoe kun jij deze technieken zelf ook toepassen?

Aan de hand van boeiende theorie en herkenbare praktijkvoorbeelden laat Robert Cialdini in deze internationale bestseller zien hoe beïnvloeding werkt. Hij ging daarvoor drie jaar undercover bij autodealers, fondsenwervers, reclamemakers en telemarketeers. 

Ben Tiggelaar

De ladder

Ben Tiggelaar

Iedereen met een beetje levenservaring weet dat écht veranderen - op je werk en thuis - niet makkelijk is. 
Maar aan de hand van een slim en eenvoudig model - De Ladder - beschrijft Ben Tiggelaar...
•Hoe je doelen stelt die wél werken;
•Hoe je gedrag kiest dat wél tot succes leidt;
•Welke support wél helpt bij verandering.
Dit boek biedt je de allerbeste, actuele inzichten uit de veranderpsychologie. Toegankelijk, praktisch én effectief. 
Extra: bevat een praktijkgids met meer dan 80 tips, overzichtelijk op een rij!

Ap Dijksterhuis

Het slimme onbewuste - denken met gevoel

Ap Dijksterhuis

Ons onbewuste bepaalt (met een verwerkingscapaciteit die ongeveer 200.000 keer zo groot is als die van het bewustzijn) ons gedrag, ons denken en onze gevoelens. Ap Dijksterhuis weet op verbluffend heldere wijze duidelijk te maken hoe het menselijke brein werkt.

Ap Dijksterhuis

Op naar geluk

Ap Dijksterhuis

Ons geluk hebben we voor een aanzienlijk deel in eigen hand. Voor 50 procent zelfs, zo vertelt de hedendaagse wetenschap ons. In de zoektocht naar het begrijpen van geluk verbindt Ap Dijksterhuis met veel vaart en humor de moderne psychologie en neurowetenschap met de klassieke westerse filosofie en oosterse filosofie.

Oscar David

Macht!

Oscar David

Macht! van instinct tot integriteit 

Als we geen macht hebben, kunnen we haar niet misbruiken of verliezen. Maar zonder macht kunnen we ook het verschil niet maken en iets moois creëren.

In deze bestseller introduceert Oscar david een nieuw model van macht. hij laat zien hoe macht 1.0, die voortkomt uit onze oerinstincten om alles te willen heersen en overheersen, kan evolueren in macht 2.0 waarbij alles draait om controle en regulering. Ieders streven zou echter macht 3.0 moeten zijn macht uitoefenen met integriteit. Alleen hoe doe je dat? Oscar David laat het zien in dit inspirerende boek. 

Macht! verscheen ook in het Engels en het Duits.

André Wierdsma en Joop Swieringa

Lerend organiseren en veranderen

André Wierdsma en Joop Swieringa

Hoe leren organisaties en wat maakt een organisatie lerend? Deze bestseller biedt een samenhangend, lerend perspectief op organiseren en leidinggeven. Een nieuw paradigma, dat haaks staat op de klassieke manier van kijken, waarin het gaat om ordening, beheersing en controle; op 'meer en beter van hetzelfde'.

Jitke Kramer

Jam Cultures

Jitke Kramer

Samenwerkingen stranden door verschillende organisatieculturen. Conflicten ontstaan doordat we elkaar niet begrijpen. Mensen worden uitgesloten vanwege hun kleur, geloofsovertuiging, leeftijd of seksuele geaardheid. Inclusie is een hot topic. Het gaat over wie wat beslist, wie zich aan wie moet aanpassen, over wat we wel en niet normaal vinden. Over wie mee mag doen en wie vooral niet.

Elke Geraerts

Authentieke intelligentie

Elke Geraerts

In 'Authentieke intelligentie' durft Elke Geraerts luidop het quasi-existentiële thema aan te kaarten dat ons allen wakker houdt. Terwijl robotontwikkelaars flirten met de grens van het onmogelijke, buigt Geraerts zich gefascineerd over de vraag waarin de uniciteit van de mens dan wél schuilt. Over
welke onvervangbare kwaliteiten beschikt het menselijk brein? Welke bijzondere kenmerken leveren ons een competitief voordeel op in vergelijking met onze digitale tegenhangers? 

Geraerts, die haar sporen reeds verdiende met de boeken Mentaal Kapitaal en Het Nieuwe Mentaal, beargumenteert haarscherp waarom het hoog tijd is om te investeren in verbeeldingskracht en mentale lenigheid, wat het oplevert als leidinggevenden uitgaan van ieders expertise en waarom organisaties niet langer zouden moeten wachten om de calihero in hun medewerkers wakker te maken.

'Authentieke intelligentie' is een visionair boek dat leest als een trein. Elke Geraerts neemt ons mee langs een spannende zoektocht naar het bestaansrecht van onze menselijke soort in dit digitale tijdperk, en imponeert met haar betoog over de impact die wij hebben op het verloop van de geschiedenis en de manieren waarop wij de wereld van morgen kunnen vormgeven. Duidelijker klonk een call to action nog nooit.

Dr. Kilian W. Wawoe

Het nieuwe belonen

Dr. Kilian W. Wawoe

Aan het begin van het jaar targets stellen, aan het einde van het jaar meten of die zijn gehaald en op basis daarvan een bonus uitkeren. Zo zouden we het oude belonen kunnen samenvatten. Decennialang heeft dit systeem gewerkt. Maar de werkomgeving is ingrijpend veranderd. We werken in plattere organisaties, meer agile, meer in teams en we doen complexer werk. 

De oude manier van belonen kan weliswaar leiden tot iets meer extrinsieke motivatie, maar die is lang niet zo sterk als intrinsieke motivatie. Dat is goedkoper te organiseren en leidt tot meer werkplezier. Prestatiebeloning blijkt niet goed te werken, het zet alleen maar aan tot verkeerd en ongewenst gedrag. 

Michael Portzky

Veerkracht

Michael Portzky

Veerkracht is vandaag hét sleutelwoord als het gaat om de manier waarop we in het leven staan. Wat er ook gebeurt in ons leven (veranderingen, negatieve
gebeurtenissen, een verlies, een burn-out, een depressie, problemen veroorzaakt door stress op het werk...), steeds weer wordt de manier waarop we ons een weg banen door het leven bepaald door onze veerkracht.
Wetenschappelijk onderzoek leert ons steeds meer over het belang van veerkracht. Is veerkracht een persoonlijkheidskenmerk of iets wat door onze omgeving wordt beïnvloed? Is veerkracht iets wat aangeboren is of kan je veerkracht aanleren? Kan je je eigen veerkracht meten? En kan je je eigen veerkracht ook doen groeien?

Theo Compernolle

Stress: vriend & vijand

Theo Compernolle

Hoe kunnen we goed omgaan met stress, thuis en op het werk? Het is vandaag een van de belangrijkste uidagingen van iedereen. Wie al te gestrest is, presteert minder goed, is minder creatief, neemt meer verkeerde beslissingen en loopt veel meer kans ziek te worden. Stress is een heel gemene vijand, maar het kan ook een fantastische, stimulerende vriend zijn, die u helpt om topprestaties te leveren. Dit hangt af van de manier waarop u met uw stress omgaat.

"Ik heb de colleges ervaren als pareltjes. Ga ze missen!"

Alice Leusink, manager team advies, Gemeente Rotterdam

"Ik ben zeer content met deze reeks, ik voel me een rijker mens!"

Ivo de Kort, algemeen directeur, ZHBC Betonbouw

"In het begin denk je nog: 'wat toevallig dat alles zo herkenbaar is in je dagelijkse rol'. Later kom je tot de conclusie dat de onderwerpen en de docenten gewoon heel erg goed geselecteerd zijn"

Peter van den Broek, sr projectmanager, Rabobank

"Allereerst is het ritme van deze hele reeks erg prettig: filevrijetijden en je houdt na afloop ook nog een heel behoorlijke avond over. Daarnaast is de inhoud voortreffelijk gebracht door fijne sprekers. Iedereen in Nederland mag zichzelf coach noemen maar deze sprekers kunnen hun colleges wetenschappelijk onderbouwen. Dat spreekt mij enorm aan"

Frits iedema, ondernemer,DGA Wiedeco BV

"Afsluitend complimenten voor de gehele organisatie. Alles was elke week tot in de puntjes geregeld. Van de aanmelding tot het eten en de documentatie. Het was elke week uitkijken naar de donderdagen. ik zal ze gaan missen!"

Erik van Gessel, projectleader, Sioux Embedded systems

Tijd
De colleges vinden plaats op de donderdag. Uitzondering is het 10e college met Michael Portzky dat plaatsvindt op de dinsdag ivm Sinterklaas. 

Alle colleges starten om 16.00 uur en eindigen om 19.00 uur. Tijdens de colleges is er om 17.15 uur een half uur pauze met een warme maaltijd. Heb je een speciaal dieet? Laat het ons weten: neem contact met ons op via 030 - 800 04 20 en vraag naar Juliette 

Wil je zeker van je zaak zijn er extra vroeg arriveren? Geen enkel probleem: de koffie staat altijd klaar in Bar Beton en er is genoeg ruimte om nog even rustig te werken.

De masterclass 'Persoonlijk onderhoud' op Donderdag 19 december 2019 start om 09.30 uur en eindigt om 17.00 uur.

Locatie

Ook dit jaar hebben we weer gekozen voor het sfeervolle Bar Beton Rijnsweerd.

Bar Beton is een zeer professionele en sfeervolle locatie die echt bij Focus en Psychologie voor managers past. Aandacht is hier het toverwoord en dat merk je aan alles.

Bar Beton is gevestigd in het oude provinciehuis van Utrecht.

 • centraal in het land (knooppunt A27/A28, maar ook vlak bij de A2 en de A12)
 • altijd ruimte om te parkeren door eigen parkeerterrein
 • uitstekend bereikbaar met OV (bus vanaf Utrecht Centraal Station stopt voor de deur!)
 • extreem hoog serviceniveau, schitterende inrichting en de sfeer van een koffiebar
 • volop gelegenheid om te netwerken met andere deelnemers

Bar Beton Rijnsweerd
Pythagoraslaan 101
3584 BB Utrecht

Routebeschrijving

Bar Beton 2

Aanmelden

Na aanmelding ontvang je van ons een bevestiging en een factuur. Door je aan te melden voor deze bijeenkomst ga je akkoord met de inschrijvingsvoorwaarden. Een week voor aanvangst ontvang je per mail een herinnering en de routebeschrijving.

Aanmelden voor een of enkele colleges is in principe niet mogelijk. Wel kan je altijd iemand in jouw plaats laten deelnemen. Je kunt ook verschillende collega’s of relaties deel laten nemen. Op die manier neem je een bedrijfsabonnement en stel je anderen in staat om kennis te nemen van deze boeiende stof.

Investering 

De prijs voor alle 11 colleges + de masterclass is € 3995,- (ex. BTW). Hierbij is inbegrepen: het boekenpakket, het jaarabonnement op het blad Psychologie Magazine en het deelnamecertificaat, koffie, maaltijden, documentatie kortom alles wat je nodig hebt om jouw learning journey prettig te laten verlopen. 

Verhindering

Indien je onverwacht verhinderd bent, kan je je altijd, mits tijdig aan ons doorgegeven, laten vervangen. Annuleren is niet mogelijk.

PE-uren
Deze collegereeks levert je 25 PE-uren op. Volg je bovendien de masterclass ‘Persoonlijk onderhoud’, dan komen er extra 6 PE-uren bij en kom je dus uit op 31 PE-uren.

CEDEO

Groepsarrangementen

Wil je met meerdere mensen uit je organisatie komen, mail ons even dan nemen we contact met je op.

Deelnemers van dit programma bekeken ook:

 • Breinkunde in het onderwijs

  Neuropsychologische factoren in talentontwikkeling, leren en gedrag

  Van 23 september t/m 16 december 2019

  Meer informatie
 • Psychologie voor managers - minicollegereeks

  Met Ben Tiggelaar, Oscar David en Jitske Kramer

  3 Colleges op: 3 en 31 okt + 14 nov (16.00 - 19.00 uur)

  Meer informatie
 • De psychologie van gedragsverandering

  Hoe je doelen stelt die wel werken en hoe je gedrag kiest dat daarbij past

  Donderdag 3 oktober 16.00 - 19.00

  Meer informatie
“Lead from the back — and let others believe they are in front.” Nelson Mandela