Psychologie voor Managers - verkorte editie 2021 - 70% online, start na de herfstvakantie

Psychologie voor Managers - verkorte editie 2021 - 70% online, start na de herfstvakantie

Never waste a good (corona)crisis - lessen uit het grootste 'experiment' uit de geschiedenis van de organisatiepsychologie

Gecompliceerde wezens

Mensen kunnen gecompliceerde wezens zijn, zeker in tijden van chronische stress. Als manager, of professional heb je dagelijks met een theater aan irrationeel gedrag te maken. De tragische, ondoorgrondbare en hilarische aspecten van de menselijke geest verbazen je keer op keer en ze maken je managementtaak er niet makkelijker op. En die taak is al lastiger doordat veel van je mensen niet meer regelmatig op kantoor werken...

Licht in de duisternis

Het is een open deur, maar samenwerken wordt steeds belangrijker en gevarieerder. Psychologische kennis is dan een absolute must! Daarom is er deze verkorte serie: Psychologie voor Managers. Wetenschappelijk getoetst, toegankelijk gebracht door absolute toppsychologen. Met Focus op mentale gezondheid, hybride werken, veerkracht, geluk en samenwerken. 

Je krijgt onder meer antwoord op de volgende vragen:

 • Hoe geef je sturing aan de factor 'geluk' binnen jouw team?
 • Hoe begeleid je jezelf en je mensen terug naar kantoor?
 • Hoe bevorder je optimale (hybride) samenwerking? 
 • Hoe reduceer je negatieve stress in je organisatie?
 • Hoe ga je om met weerstand bij verandering?
 • Hoe werkt jouw psychologisch afweersysteem?
 • Hoe ga je om met tegenslag en hoe behoud je je veerkracht?

Voor wie is deze serie bedoeld?

Deze collegereeks en masterclass zijn bedoeld voor iedereen die verantwoordelijk is voor een team van mensen, of je jezelf nou (project)manager, leidinggevende of professional noemt. Je bent gefascineerd door menselijk gedrag, je weet dat succes draait om de menselijke maat, je beseft dat je hierin een slag wilt maken en ... je hebt er misschien eigenlijk wel spijt van dat je nooit Psychologie hebt gestudeerd, dan is dit jouw reeks.

Topexperts, unieke internationale line-up

Het motto van deze reeks is 'wetenschappelijk getoetst, toegankelijk gebracht'. Iedereen mag zichzelf coach noemen en daarom leggen wij ons oor dit najaar te luister bij de psychologische wetenschap. Toppsychologen uit Nederland en België koppelen de wetenschappelijke kennis uit hun vakgebied aan je dagelijkse werkomgeving.

Welkom

Herken jij je in bovenstaande omschrijving en word je hier enthousiast van? Pak direct je agenda, noteer de data en schrijf je in.

Type:
Collegereeks, Masterclass
Prijs:
€ 1.995,00 (excl. BTW)
Datum:
Van 04 nov. t/m 16 dec. 2021
Tijd:
16:00 - 19:00
Groepsarrangement:
Meer informatie aanvragen
Direct aanmelden Bekijk de brochure

De coronacrisis is het grootste 'experiment' uit de geschiedenis van de organisatiepsychologie.We zijn met ons allen in een creatieve modus gezet. Er is een hoop veranderd in twee jaar, we hebben veerkracht getoond en er is een prijs betaald. Hoogste tijd om te investeren in ons mentale welzijn! Focus Learning Journeys biedt je eenmalig de kans om een verkorte versie van de succesvolle serie Psychologie voor Managers te volgen.In 6 colleges en een masterclass gaan we in op de psychologische effecten van de crisis. Met de belangrijkste 'lessons learned' op naar de toekomst.....

'En deze gedachten moet je steeds in je bewustzijn houden...dat de omstandigheden zelf geen greep hebben op de ziel, maar onbeweeglijk buiten staan en dat de last die je ervan hebt alleen voortkomt uit wat je er zelf, van binnen, van vindt.

                                                                                               Marcus Aurelius

Uit het onderzoek van prof. dr. Ap Dijksterhuis bepalen omstandigheden voor ongeveer 10 - 20 % je geluksbeleving. Je genen bepalen ongeveer 40% en je eigen keuzes bepalen de rest. Deze geluksformule is zeer interessant als je kijkt naar de Coronacrisis die je toch als 'omstandigheid' zou kunnen typeren. Volgens Dijksterhuis onderschatten we ons eigen psychologische aanpassingsvermogen. We wennen aan bijna alles (behalve armoede), maar het probleem is dat we ons dat meestal niet realiseren. Ap introduceert het begrip 'rubberen geluk'. 

De vraag rijst nu wat we kunnen doen om gelukkiger te worden en ook hoeveel we kunnen doen. Hadden de Boeddha en Socrates gelijk en kunnen we actief werken aan ons eigen geluk? Of is de ontmoedigende boodschap van Augustinus, dat het streven naar aards geluk gedoemd is te mislukken, de juiste?   

Ap Dijksterhuis houdt ons de geluksspiegel voor en neemt en passant ook het - populaire - gedachtengoed van de stoicijnen onder de loep.

   

Echte verandering

Iedereen met een beetje levenservaring weet dat écht veranderen - op je werk en thuis - niet makkelijk is. Ben Tiggelaar beschrijft in dit college hoe iedereen doelen kan stellen die wél werken, hoe je daarbij gedrag kiest dat wél tot succes leidt en welke support wél helpt bij verandering. Een evidence based college: wetenschappelijk getoetst, toegankelijk gebracht.

Een praktisch college over veranderpsychologie.  

Docent: dr. Ben Tiggelaar
Tijd: 16:00 - 19:00

De uitbraak van de coronapandemie heeft werken op kantoor compleet op zijn kop gezet. De lockdown dwong medewerkers over de hele wereld om van de ene dag op de andere vanuit huis te werken – en tot ieders verbazing bleek dat goed mogelijk. Kennisorganisaties bleken in staat om te functioneren zonder dat medewerkers elkaar ontmoeten. Het kantoor was rond de eeuwwisseling door de komst van internet al het monopolie kwijtgeraakt op informatie: kenniswerkers hoeven niet meer naar kantoor te komen om daar dossiers te raadplegen. Sinds de lockdown is ook die andere fundamentele eigenschap uit het kantoor verdwenen: de plek waar je per se moet zijn om met collega’s samen te werken, te overleggen.

Echter, het feit dat het mogelijk is om met zijn allen vanuit huis te werken wil nog niet zeggen dat het wenselijk is. Bepaalde groepen hebben er erg onder geleden in termen van welzijn en/of prestatie. Bovendien, dat het ruim een jaar lang goed mogelijk was om vanuit huis te werken, betekent nog niet dat we in lengte van jaren zo door moeten gaan. Wellicht was de lockdown een uitzonderlijke situatie en willen de meeste medewerkers het liefst terug naar het oude normaal. Wellicht draaiden gedurende de coronacrisis de organisaties weliswaar door terwijl ze op afstand werkten, maar liepen hun prestaties terug? Er wordt veel gesproken over ‘hybride werken’ waarin we deels op kantoor en deel op afstand werken, maar wie zegt dat dit werkt?

Om rekening mee te houden

 • Iedereen denkt en begint met de gedachte dat het inrichten van het postcorona-kantoor niet zo moeilijk kan zijn, maar het is ongelooflijk ingewikkeld.
 • De factor mens kost in de meeste organisaties 10 x zoveel als de factor gebouw.
 • Waar veertig-plus medewerkers graag bellen, doen millenials dat liever niet. Het gevolg is dat jongere medewerkers een grote barrière voelen om vragen te stellen aan collega’s die niet op kantoor zijn.
 • Werk is een teamsport, je moet niet alleen denken: wat werkt prettig voor mij. 
 • 5 dagen naar kantoor en dan een headset opzetten? Dan kun je net zo goed thuisblijven.

“Een kat gestorven door corona, erger een  zestienjarige, nog erger een baby”. Daardoor durven sommige mensen niet meer buiten komen met een baby of een tiener, terwijl de kans groter is dat die overlijden door een ongelukkige val in de badkamer dan door Covid.

In het Engels zegt men “Stress is in the mind of the beholder”: stress is wat je ervan denkt. Je kan de balans helemaal laten doorslaan door met een zeer negatieve bril, een vergrootlens naar de pandemie te kijken, onder andere door continu de nieuwsberichten te volgen. Dat heeft geen enkel nut. De media hebben onze aandacht nodig en doen dat graag met de sensatie veroorzaakt door aangrijpende, meestal negatieve maar uiterst zeldzame zaken. Dat doen ze omdat wij daar zo gevoelig voor zijn; goed nieuws trekt onvoldoende onze aandacht.

Jammer genoeg zit er een snelkoppeling in ons refleks-brein-systeem die maakt dat we van dingen die we ons goed kunnen herinneren spontaan denken dat die veel voorkomen. Daardoor denken we intuïtief dat wat de media presenteren meer voorkomt dan waar ze niet over schrijven en  denken we bijvoorbeeld dat er meer mensen gedood worden door haaien dan door koeien. Daardoor dicteert ons buikgevoel als er enkele moorden aandacht kregen in de media, dat het aantal moorden toegenomen is, zelfs als het flink afnam. 

De oplossing: kies je kijk. Het zit hem in een massa kleine injecties van stress verergerende negatieve gedachten. Mede door de manier waarop media het nieuws presenteren denk je “Wat een flater van de overheid dat ze die mondkapjes niet eerder hadden”, terwijl je hetzelfde feit kan zien als “Wat knap dat buitenlandse zaken de bestelde 2,5 miljoen mondkapjes die door andere landen onrechtmatig vastgehouden werden toch kon bemachtigen”. Naïef? Neen, een rationele keuze voor de kijk die het beste is voor jezelf. Johan Cruyff deed dat met “Elk nadeel heb z'n voordeel”.

In dit college deelt Theo Compernolle de geheimen van effectief stressmanagement. 

 

De krantenkoppen staan er bol van: het aantal werknemers met een burn-out stijgt sinds de coronacrisis. Het is niet de oorzaak, maar vaak wel het laatste zetje. Neuropsycholoog Elke Geraerts heeft goed nieuws, want: er is een tegengif voor burn-out. ‘Veerkracht en bevlogenheid kun je trainen.’

Als neuropsycholoog en schrijver van de boeken ‘Mentaal kapitaal’ en ‘Het nieuwe mentaal’ is het de missie van Geraerts om mensen in beweging te krijgen richting meer veerkracht en vitaliteit. Want nog los van de gevolgen van de coronacrisis, zijn er in Nederland 1,3 miljoen werknemers met burn-out ziek thuis. Het verzuim door burn-outklachten stijgt sinds corona; werknemers ervaren meer werkstress, minder werkplezier en een minder prettige sfeer op het werk. Geraerts: ‘Het moment is aangebroken om te investeren in ons mentaal kapitaal, zowel op individueel niveau als op organisatieniveau. Ons brein is immers het belangrijkste orgaan in ons lichaam en lijdt duidelijk onder de snelheid en druk van de moderne tijd’, zegt Geraerts.

Tijdens dit college krijg je volop tips en theorie over thuiswerken, veerkracht en mentaal welzijn. 

Veerkracht is vandaag het sleutelwoord als het gaat om de manier waarop we in het leven staan. Wat er ook gebeurt in ons leven (veranderingen, negatieve gebeurtenissen, een verlies, een burn-out, een depressie, problemen veroorzaakt door stress op het werk of de een majeure crisis zoals die waar we ons nu in bevinden door Corona), steeds weer wordt de manier waarop we ons een weg banen door het leven bepaald door onze veerkracht. 

Wetenschappelijk onderzoek leert ons steeds meer over het belang van veerkracht. Is veerkracht een persoonlijkheidskenmerk of iets wat door onze omgeving wordt beinvloed? Is veerkracht aangeboren of kun je veerkracht aankweken? Kan je je eigen veerkracht meten? En kan je je eigen veerkracht ook doen groeien? 

Neuropsycholoog Michael Portzky neemt je mee op een reis door je brein en laat je zien wat je kan doen om je veerkracht te verhogen en een burnout te voorkomen. 

Docent: Michael Portzky

Tijd: 16:00 - 19:00

Het is niet wat je overkomt, het is hoe je ermee omgaat

 • Hoe goed ken je jezelf?
 • Hoe controleer je je emoties?
 • Hoe kun je gedachten ombuigen?
 • Je bent niet je brein, je bent je gedachten!

Wil jij ook in één dag meer controle over je werk en leven? De masterclass Psychologie en zelfonderhoud biedt je wetenschappelijke psychologische inzichten over optimaal persoonlijk functioneren. Topdocent René Diekstra geeft je deze dag o.a. de mogelijkheid om zowel je zelfkennis als je mensenkennis te verhogen. Met als resultaat: 

1) een volledig vernieuwd inzicht in jezelf en je medewerkers, 
2) drastische verhoging van je persoonlijke effectiviteit 
3) én je wordt voortaan je eigen coach, zodat je sturing kan geven aan je denken, werk en leven. 


Docent: Prof. dr. René Diekstra
Tijd: 09:30 - 17:00

calendar Zet dit programma in je agenda!

Direct aanmelden Bekijk de brochure

“De reeks behoort tot de basis ‘literatuur’ van alle medewerkers en managers, nodigt uit om ermee aan de slag te gaan, je verder te verdiepen en is vooral leuk!” - Frans Hendriksen, Transitiemanager, Ministerie van Defensie

"Ik heb de colleges ervaren als pareltjes. Ga ze missen!" - Alice Leusink, Manager Team Advies, Gemeente Rotterdam

"Ik ben zeer content met deze reeks, ik voel me een rijker mens!" - Ivo de Kort, Algemeen Directeur, ZHBC Betonbouw

"In het begin denk je nog: 'wat toevallig dat alles zo herkenbaar is in je dagelijkse rol'. Later kom je tot de conclusie dat de onderwerpen en de docenten gewoon heel erg goed geselecteerd zijn" - Peter van den Broek, Senior Projectmanager, Rabobank

"Allereerst is het ritme van deze hele reeks erg prettig: filevrijetijden en je houdt na afloop ook nog een heel behoorlijke avond over. Daarnaast is de inhoud voortreffelijk gebracht door fijne sprekers. Iedereen in Nederland mag zichzelf coach noemen maar deze sprekers kunnen hun colleges wetenschappelijk onderbouwen. Dat spreekt mij enorm aan" - Frits Iedema, Directeur-Groot Aandeelhouder, Wiedeco BV

"Afsluitend complimenten voor de gehele organisatie. Alles was elke week tot in de puntjes geregeld. Van de aanmelding tot het eten en de documentatie. Het was elke week uitkijken naar de donderdagen. ik zal ze gaan missen!" - Erik van Gessel, Projectleider, Sioux Embedded Systems

“Schitterend om te leren herkennen hoe je jezelf voor de gek houdt... en ook om te leren op welke manier je kunt voorkomen dat dit echt belemmerend gaat werken... ‘Onwetendheid’ is nu geen excuus meer om te blijven hangen in ‘oud’ gedrag” - Tim Karreman, Businesspartner, ECN

Voor iedere deelnemer: boekenpakket

Als deelnemer aan deze speciale reeks Psychologie voor Managers ontvang je een boekenpakket van 7 boeken geschreven door de docenten van de colleges.

Kijk hieronder welke boeken in het pakket zitten.

René Diekstra

Ik kan denken/voelen wat ik wil (30e druk)

René Diekstra

Iedereen herkent ze. Gevoelens van verdriet, angst, schaamte, jaloezie, depressie en agressie. Naast alle positieve gevoelens herkennen we de negatieve gevoelens helaas maar al te goed. Het boek Ik kan denken/voelen wat ik wil helpt je om met deze gevoelens om te gaan als zij vaker en heviger voorkomen dan jij wilt.
Het boek gaat uit van een simpele, maar uiterst effectieve gedachte: Wat je voelt, is gebaseerd op dat wat je denkt. Aan de hand van de vier G's laat René Diekstra zien hoe irrationele gedachten je ongelukkig, verdrietig of depressief maken. Het is vaak niet de Gebeurtenis zelf, maar het zijn je eigen Gedachten erover die bepalen welk Gevoel en welk Gedrag je aan die gebeurtenis verbindt. Door dit boek leer je hoe je je minder verdrietig, boos of wanhopig kunt voelen. Aan de hand van herkenbare voorbeelden oefen je gelukkig makende gedachten op te sporen en je eigen te maken.

Elke Geraerts

Mentaal kapitaal

Elke Geraerts

De burn-out epidemie neemt ongekende vormen aan. Maar er is een oplossing: hoe groter je mentale veerkracht, hoe beter je beschermd bent tegen stress, burn-out en andere mentale problemen.

Elke Geraerts

Mentaal kapitaal

Elke Geraerts

De burn-out epidemie neemt ongekende vormen aan. Maar er is een oplossing: hoe groter je mentale veerkracht, hoe beter je beschermd bent tegen stress, burn-out en andere mentale problemen.

Ben Tiggelaar

De ladder

Ben Tiggelaar

Iedereen met een beetje levenservaring weet dat écht veranderen - op je werk en thuis - niet makkelijk is. 
Maar aan de hand van een slim en eenvoudig model - De Ladder - beschrijft Ben Tiggelaar...
•Hoe je doelen stelt die wél werken;
•Hoe je gedrag kiest dat wél tot succes leidt;
•Welke support wél helpt bij verandering.
Dit boek biedt je de allerbeste, actuele inzichten uit de veranderpsychologie. Toegankelijk, praktisch én effectief. 
Extra: bevat een praktijkgids met meer dan 80 tips, overzichtelijk op een rij!

Ap Dijksterhuis

Op naar geluk

Ap Dijksterhuis

Ons geluk hebben we voor een aanzienlijk deel in eigen hand. Voor 50 procent zelfs, zo vertelt de hedendaagse wetenschap ons. In de zoektocht naar het begrijpen van geluk verbindt Ap Dijksterhuis met veel vaart en humor de moderne psychologie en neurowetenschap met de klassieke westerse filosofie en oosterse filosofie.

Theo Compernolle

Stress: vriend & vijand

Theo Compernolle

Hoe kunnen we goed omgaan met stress, thuis en op het werk? Het is vandaag een van de belangrijkste uidagingen van iedereen. Wie al te gestrest is, presteert minder goed, is minder creatief, neemt meer verkeerde beslissingen en loopt veel meer kans ziek te worden. Stress is een heel gemene vijand, maar het kan ook een fantastische, stimulerende vriend zijn, die u helpt om topprestaties te leveren. Dit hangt af van de manier waarop u met uw stress omgaat.

Michael Portzky

Veerkracht

Michael Portzky

Veerkracht is vandaag hét sleutelwoord als het gaat om de manier waarop we in het leven staan. Wat er ook gebeurt in ons leven (veranderingen, negatieve
gebeurtenissen, een verlies, een burn-out, een depressie, problemen veroorzaakt door stress op het werk...), steeds weer wordt de manier waarop we ons een weg banen door het leven bepaald door onze veerkracht.
Wetenschappelijk onderzoek leert ons steeds meer over het belang van veerkracht. Is veerkracht een persoonlijkheidskenmerk of iets wat door onze omgeving wordt beïnvloed? Is veerkracht iets wat aangeboren is of kan je veerkracht aanleren? Kan je je eigen veerkracht meten? En kan je je eigen veerkracht ook doen groeien?

Deze speciale editie van Psychologie voor Managers bestaat uit zes online colleges en de masterclass 'Psychologie en zelfonderhoud'.
Tijdens de colleges wordt veel geput uit de inzichten van de positieve psychologie. Het doel is om jou te inspireren, plezier te geven en handvatten om positief verder te gaan (met respect voor 'the lessons learned' van de afgelopen 2 jaar).
Na je aanmelding nemen we contact met je op om alle praktische zaken met je door te nemen. We willen je maximaal ontzorgen want je hebt al genoeg aan je hoofd.
Meld je aan en laat je inspireren!

Deelnemers van dit programma bekeken ook:

 • Breinkunde in het onderwijs - livestream van 9 colleges € 995,-

  Neuropsychologische factoren in talentontwikkeling, leren en gedrag

  9 colleges van 04 okt. t/m 06 dec. 2021

  Meer informatie
 • Breinkunde in het onderwijs - 9 live colleges én 2 transferworkshops live in Den Haag € 1995,-

  Neuropsychologische factoren in talentontwikkeling, leren en gedrag

  9 live college + een transferworkshop van 04 okt. t/m 06 dec. 2021

  Meer informatie
 • 'Verandermanagement in 1 dag' met prof. dr. Jaap Boonstra

  In 10 stappen helderheid in je veranderstrategie

  Masterclass met veranderspecialist Jaap Boonstra op 5 oktober 2021

  Meer informatie
"Als je een hek om mensen heen zet, krijg je schapen." Mathieu Weggeman (leiderschapsexpert)