Psychologie voor Managers - Blok A

Psychologie voor Managers - Blok A

Unieke karaktervolle collegereeks over menselijk gedrag (21e jaargang)

Type:
Collegereeks
Prijs:
€ 2.195,00 (excl. BTW)
Datum:
4 apr. 2023 t/m 22 jun. 2023
Tijd:
16:00 - 19:00
Groepsarrangement:
Meer informatie aanvragen
Direct aanmelden

Gecompliceerde wezens

Mensen kunnen gecompliceerde wezens zijn. Als manager, of professional heb je dagelijks met een theater aan irrationeel gedrag te maken. De tragische, ondoorgrondbare en hilarische aspecten van de menselijke geest verbazen je keer op keer en ze maken je managementtaak er niet makkelijker op.

Licht in de duisternis

Hoe krijg je een vinger achter deze processen? Hoe kun je menselijk gedrag observeren, interpreteren, verklaren en voorspellen? Het is een open deur, maar samenwerken wordt steeds belangrijker en gevarieerder. Psychologische kennis is dan een absolute must! Daarom is er deze serie: Psychologie voor Managers. Wetenschappelijk getoetst, toegankelijk gebracht door absolute toppsychologen.

In dit BLOK A krijg je onder meer het antwoord op de volgende vragen:

 • Hoe bewaak jij de balans tussen uitdagen en ondersteunen?
 • Wat kun je als leidinggevende leren van de Klassieke psychologen Freud, Jung en Adler?
 • Wat is hechtingsproblematiek en hoe werkt dat door op de werkvloer?
 • Hoe zorg je ervoor dat team of organisatie diverser en veilger wordt?
 • Wat kun jij leren van echte toponderhandelaars?
 • Hoe raak je geïnspireerd en hoe kom je in flow?

Voor wie is deze serie bedoeld?

Deze collegereeks is bedoeld voor iedereen die verantwoordelijk is voor een team van mensen, of je jezelf nou (project)manager, teamleider, leidinggevende of professional noemt. Je bent gefascineerd door menselijk gedrag, je weet dat succes draait om de menselijke maat, je beseft dat je hierin een slag wilt maken en ...als je er stiekem een beetje spijt van hebt dat je geen psychologie hebt gestudeerd, dan is dit jouw reeks.

Topexperts, unieke internationale line-up

Het motto van deze reeks is 'wetenschappelijk getoetst, toegankelijk én met humor gebracht'. Iedereen mag zichzelf coach noemen en daarom leggen wij ons oor dit najaar te luister bij de psychologische wetenschap. Toppsychologen uit Nederland, België en Engeland koppelen de meest actuele wetenschappelijke kennis uit hun vakgebied aan je dagelijkse werkomgeving. Word jij hier enthousiast van? Dan ben je van harte welkom om je in te schrijven. Wacht niet te lang want voor je het weet is deze serie uitverkocht.

Veranderen is de nieuwe constante. Dit vraagt van iedereen aanpassingsvermogen. Omgaan met onzekerheid en de moed om uitdagingen op te pakken. De kwaliteit van de onderlinge relaties bepaalt dan de effectiviteit van de organisatie.

Hoe creëer je als leider een klimaat waarin mensen uitdagingen aan durven? Biedt je voldoende ondersteuning? Durf je als leider ook positie te kiezen als de protocollen niet volstaan? Een college over de kunst van het balanceren tussen uitdagen en ondersteunen. Over emotionele rijpheid, morele moed en praktische wijsheid. Ken jij jezelf en ben je psychologisch onderlegd als leider? 

Docent: prof. dr. Andre Wierdsma

Tijd:16:00 - 19:00 uur

Waarom Freud, Jung en Adler nog altijd actueel zijn voor wie effectief wil leidingeven

De ideeën en theorieën van Freud hebben ook nu nog altijd een grote geldigheid voor het begrijpen en beïnvloeden van menselijk gedrag. En dat geldt ook voor de theorieën van Carl Gustav Jung en Alfred Adler. Jung’s filosofieën over het menselijk gedrag, waaronder de begrippen introversie / extraversie, vormen nog steeds de basis voor een aantal systemen van assessments. Minstens zo relevant is Adler’s psychologie van de macht. Zijn analyse van macht als drijfveer in menselijke interacties biedt een fascinerende inkijk in falende en succesvolle groepsprocessen.

Docent: prof. dr. René Diekstra
Tijd: 16:00 - 19:00

Samenwerken doe je niet in een sociaal vacuüm maar met anderen. Gedurende onze evolutionaire ontwikkeling hebben we altijd samen moeten leven en werken om daarmee onze overlevingskansen als groep te vergroten. Die tienduizenden generaties van coöperatie hebben ons gevormd tot extreem sociale wezens. Op meer manieren dan je zou verwachten wordt ons gedrag namelijk beïnvloed door de aanwezigheid van de sociale omgeving, die in het hier en nu of juist uit ons verleden. Dit sociale netwerk vormt bijna alle facetten van gedrag en psychologisch functioneren. Zo worden moeilijke situaties gemakkelijker te dragen wanneer we sociale steun ontvangen, terwijl eenzaamheid of een conflict simpele uitdagingen tot onoverwinnelijke hindernissen doen lijken. Onze ervaren sociale positie uit zich op gedrags-, emotioneel en zelfs op neuraal niveau. Wat zegt dit over ons?

Over 

We beoordelen voortdurend andere mensen. En vaak zijn we ons niet bewust van onze eigen projectie hierin. We gaan af op de 'eerste indruk' en zijn geneigd mensen aan te nemen die op ons lijken. Hiermee krijg je - dat is duidelijk - geen sterke heterogene, diverse teams. En inclusie wordt ook lastig. Hoe doorbreek je deze cirkel van 'like attracts like'?

- Hoe stel je een divers team samen? wat heb je echt nodig?
- Mag je (altijd) op je eerste ingeving of intuïtie afgaan bij het aannemen van mensen?
- Hoe onderscheid je zelfvertrouwen van zelfoverschatting bij topmanagers?
- Hoe kun je gedrag voorspellen? Hoe betrouwbaar is de is voorspellende waarde van selectiemethoden?


Of het nu gaat om kleine irritaties, hoogoplopende ruzies, langdurige koude oorlog, of stevige meningsverschillen, conflicten in organisaties zijn aan de orde van de dag. En hoewel die conflicten vaak negatief doorwerken op de onderlinge verstandhouding, de werkprestaties en het psychisch welbevinden van betrokken partijen, zijn ze wél nodig!

Conflicten dragen bij aan innovatie, creativiteit en leervermogen. En als het goed is versterken conflicten de onderlinge relaties. Ellen Giebels neemt je mee: 

- Waarom escaleren conflicten?

- Hoe voorkom je een verspilling van tijd, geld en energie?

- Wat zijn de fijne kneepjes van effectief onderhandelen?

Inspiratie drijft ons voort. Het is het fundament van wetenschap, kunst, literatuur, muziek en andere grote prestaties. Ap Dijksterhuis legt in deze lofzang op misschien wel de mooiste verworvenheid van het brein uit wat inspiratie is, waarom we het hebben, hoe het werkt en hoe we het krijgen. Met recente ontwikkelingen uit de neurowetenschap en psychologie beziet hij inspiratie in samenhang met creativiteit, motivatie, nieuwsgierigheid en de functie van onze hersenen in het algemeen. mythes worden ontkracht. Inspiratie komt ons niet per ongeluk aanwaaien om dan ineens weer in de mist te verdwijnen....

Inspiratie dwing je af, het is de beloning van eerder geleverde arbeid. Ook is het misleidend om het af te zetten tegen inspanning. Inspiratie en transpiratie horen bij elkaar. Het zijn danspartners die elkaar tot grote hoogte kunnen brengen. inspiratie is onmisbaar het leveren van topprestaties, of het nu een kunstschilder betreft, een schrijver, een wetenschapper, een componist of een topchef.

Ten slotte is inspiratie geen voorrecht van een geniale enkeling. Inspiratie krijgt iedereen die daarvoor kiest. Ook jij.     

calendar Zet dit programma in je agenda!

Direct aanmelden
Prof. dr. André Wierdsma

Prof. dr. André Wierdsma

Functie:
Emeritus hoogleraar 'Organiseren en Co-Creëren'
Bedrijf:
Nyenrode Business Universiteit

Het enthousiasme van prof. dr. Andre Wierdsma werkt zeer aanstekelijk. Als het gaat om emotioneel intelligent leiderschap en samenwerken, moet je bij hem zijn.

Prof. dr. René Diekstra

Prof. dr. René Diekstra

Functie:
Emeritus hoogleraar Psychologie
Bedrijf:
Roosevelt Academy

René F.W. Diekstra is auteur van ruim 200 internationale wetenschappelijke tijdschriftpublicaties, richtte het blad Psychologie Magazine op en introduceerde de cognitieve gedragstherapie in ons land.

Dr. Andreas Wismeijer

Dr. Andreas Wismeijer

Functie:
Psycholoog, verbonden als docent aan Tilburg University en Nyenrode Business Universiteit
Bedrijf:
Tilburg University, Nyenrode Business University

Een gedreven onderzoeker die graag verhalen vertelt: dit is al meer dan 15 jaar Andreas in een notendop.

Prof. dr. Janneke Oostrom

Prof. dr. Janneke Oostrom

Functie:
Hoogleraar arbeids- en organisatiepychologie Tilburg university

Janneke Oostrom won 'the teacher of the year award' aan de VU en was aan deze universiteit programma directeur voor de internationale MBA. Per 1 februari 2023 is zij als hoogleraar verbonden aan de Tilburg University.

prof. dr. Ellen Giebels

prof. dr. Ellen Giebels

Functie:
Hoogleraar sociale psychologie van conflict en veiligheid, TU Twente

Ellen Giebels houdt zich als psycholoog bezig met onderzoek naar conflict en onderhandeling, vooral in maatschappelijke crisissituaties. Ze is vice-decaan van de faculteit Gedrags-, Management- en Maatschappijwetenschappen aan de Universiteit Twente.

Prof. dr. Ap Dijksterhuis

Prof. dr. Ap Dijksterhuis

Functie:
Hoogleraar psychologie van het onbewuste
Bedrijf:
Radboud Universiteit Nijmegen

Dijksterhuis doet onderzoek naar de invloed van onbewuste processen op o.a. interpersoonlijk gedrag.

Waar?
De colleges vinden plaats in MeetUp Jaarbeurs Utrecht (Beatrixgebouw). Op 5 min loopafstand van het perron van jouw trein!

Hoe laat?
De colleges starten om 16.00 en eindigen om 19.00 uur. Van 17.15 tot 17.45 uur geniet je van een warme maaltijd. Na afloop heb je een groot gedeelte van de avond nog voor je

LET OP! - Deze editie van zes colleges maakt deel uit van de jaareditie van Psychologie voor Managers. Wij adviseren je om je voor de gehele serie aan te melden want alleen zo profiteer je van een lagere prijs en een bonus transferworkshop!

Ben je te druk?
Even eerlijk: iedereen heeft dagelijks evenveel tijd (24 uur) en juist als je het té druk hebt, moet je ontspannen! Dat kan met deze serie!

Maar als je écht te druk bent, dan denken wij met je mee: deze serie bestaat uit twee blokken. Mensen met een volle agenda kunnen zich nu
aanmelden voor alleen blok A (6 colleges in het voorjaar) De prijs is dan € 2.195,-.

In een ander jaar kan je eventueel het andere blok volgen.

Let op: als je je alleen inschrijft voor een blok, dan geniet je geen korting en je grijpt ook
naast het bonus college van de engelsman Tony Crabbe. Het loont dus om je direct voor het geheel in te schrijven...

Advies nodig of heb je vragen?

Schroom zeker niet om te bellen naar Remco Gerritsma (06 - 557 903 78)

De sprekers in deze collegereeks schreven een boek dat bij hun verhaal hoort. Na elk college krijg je het boek mee in handen.

Prof. dr. André Wierdsma

Lerend organiseren en veranderen

Prof. dr. André Wierdsma

Hoe leren organisaties en wat maakt een organisatie lerend? Deze bestseller biedt een samenhangend, lerend perspectief op organiseren en leidinggeven. Een nieuw paradigma, dat haaks staat op de klassieke manier van kijken, waarin het gaat om ordening, beheersing en controle; op 'meer en beter van hetzelfde'.

prof. dr. Rene Diekstra

In gesprek met je ouders

prof. dr. Rene Diekstra

Om te weten waar je bent of waar je naartoe gaat moet je weten waar je vandaan kom.
Denk eens aan je vader of moeder en vraag je dan in stilte dit af. ‘Wat weet ik eigenlijk van jou?
Wat weet je van de levensloop van je ouders, als kind, jongere, jongvolwassene, van de gebeurtenissen die zij als persoon en als jouw ouder en opvoeder hebben gevormd en van de dromen die ze gekoesterd hebt en mogelijk nog koesteren? Als je het antwoord niet weet, dan is het belang om met je ouders in gesprek te gaan niet gemakkelijk te overschatten.
De geschiedenis van je ouders is een belangrijke bepaler van jouw geschiedenis, jouw eigen levensloop. Hoe meer je van hen kent en begrijpt, hoe beter je jezelf kent en begrijpt.
Vandaar dit boek. Het is voortgekomen uit het project Levenslooppsychologie waarin studenten gevraagd werd om ‘met hun ouders kennis te maken’ aan de hand van een interviewschema. De ervaringen daarmee waren soms schokkend en verrassend, maar meestal zo positief voor de relatie tussen beide partijen, ouders en kinderen, dat het schema ook aan andere groepen dan studenten is uitgereikt.
Die belangrijke en vaak ontroerend positieve ervaringen, samen met praktische handvatten voor het aanvangen en in goede banen leiden van het gesprek en een handig invulgedeelte, vormen de inhoud van dit boek.
Daarom, met dit boek in de hand, ga naar je ouders, vraag om een interview, doe de ervaring op dat ze dat waarschijnlijk spannend en zinvol vinden, en concludeer na afloop dat je niet alleen hen maar ook jezelf beter hebt leren kennen.

Andreas Wismeijer

Geheimen

Andreas Wismeijer

De psychologie van wat we niet vertellen

Verliefd zijn op je buurvrouw, faalangst hebben, seksueel misbruikt zijn, te veel drinken, verborgen homoseksuele contacten onderhouden, een verrassingsreisje plannen voor je partner. Iedereen heeft geheimen: grote of kleine, schokkende of alledaagse. Zaken waar anderen aanstoot aan kunnen nemen, houden we verborgen om afkeuring, straf, hoon of, het ergst denkbare, sociale uitsluiting te voorkomen. De bescherming die een geheim biedt, heeft echter zijn prijs. Zo kunnen geheimen leiden tot piekeren en somberheid. Wat weten we eigenlijk over geheimen? Waarom hebben we ze en voor wie? Hoe houd je iets jarenlang geheim? En klopt het dat geheimen altijd slecht voor je zijn?


Psycholoog Andreas Wismeijer geeft in dit veelzijdige boek, gebaseerd op jarenlang onderzoek, antwoord op al deze vragen. De openhartige interviews, opgetekend door journaliste Mirre Bots, bieden daarnaast een onthullende blik op de mens en zijn geheimen.

Ellen Giebels

Conflictmanagement en mediation

Ellen Giebels

Dit boek biedt een belangrijke theoretische basis voor conflictmanagement en geeft tegelijkertijd handvatten voor de toepassing ervan in de praktijk. Conflictmanagement beschrijft elementaire en recente wetenschappelijke inzichten op een praktische en herkenbare wijze, waarbij ook de culturele context aan bod. Voor een goede analyse van conflictsituaties introduceert Conflictmanagement het 7-I-model. Vervolgens is er veel aandacht voor praktische strategieën en interventies om conflicten het hoofd te bieden. Als conflicten uit de hand lopen is er vaak een interventie van een derde nodig. Daarom staan dit soort interventies en mediation centraal in het laatste deel van dit boek.

Ap Dijksterhuis

Inspiratie

Ap Dijksterhuis

Inspiratie drijft ons voort. Het is het fundament van wetenschap, kunst, literatuur, muziek en andere grote prestaties. Ap Dijksterhuis legt in deze lofzang op misschien wel de mooiste verworvenheid van het brein uit wat inspiratie is, waarom we het hebben, hoe het werkt en hoe we het krijgen.

Met recente ontwikkelingen uit de neurowetenschap en psychologie beziet hij inspiratie in samenhang met creativiteit, motivatie, nieuwsgierigheid en de functie van onze hersenen in het algemeen. Mythes worden ontkracht. Inspiratie komt ons niet per ongeluk aanwaaien om dan ineens weer in de mist te verdwijnen.

Inspiratie dwing je af, het is de beloning voor eerder geleverde arbeid. Ook is het misleidend om het af te zetten tegen inspanning. Inspiratie en transpiratie horen bij elkaar, het zijn danspartners die elkaar tot grotere hoogte kunnen brengen. Inspiratie is onmisbaar bij het leveren van topprestaties, of het nu een kunstschilder betreft, een schrijver, een wetenschapper, een componist of een topchef. Ten slotte is inspiratie geen voorrecht van een geniale enkeling. Inspiratie krijgt iedereen die daarvoor kiest. Ook jij.

"Twee werelden die elkaar ontmoeten, creëren nieuwe inzichten en perspectieven. De wereld van leiderschap en management ontmoet de psychologie. Fascinerend! Het heeft mij geholpen op weg naar een hoger level om met mijzelf en met mensen om te gaan. Een aanrader!"

Toon Gerbrands, vrml CEO PSV

"Na werkelijk élk college vol energie en inspiratie onderweg naar huis, alvast denkende wat en hoe ik hetgeen ik geleerd heb, toe kan passen op mijzelf en overbrengen aan mijn teamleden. Deze reeks colleges met haar stuk voor stuk inspirerende sprekers / docenten, is naar mijn mening zeer waardevol voor ieders persoonlijke ontwikkeling en derhalve een must voor elke manager – in welke branche je ook actief bent. Daarnaast ook complimenten voor de organisatie, alles was elke keer zeer goed geregeld."

Petra van Woensel, marketingmanager Dreumex

"Het was, en is nog steeds, een zeer waardevolle ervaring voor mij persoonlijk. Het heeft mij inzicht gegeven in het hoe en waarom wij als mensen omgaan en reageren op elkaar en op veranderingen in ons leven. Aanrader voor elke manager die zijn collega’s en zichzelf wil ontwikkelen en coachen. Mijn hele MT is geweest."

Geert Laseur, CEO van Egmond Groep

Deelnemers van dit programma bekeken ook:

 • Breinkunde in het onderwijs - Editie 2023

  Neuropsychologische factoren in talentontwikkeling, leren en gedrag

  10 colleges + een bonus transferworkshop

  Meer informatie
 • Breinkunde in het onderwijs - Blok A

  Over neuropsychologische factoren in talent, leren en ontwikkeling

  blok A = Vijf colleges colleges in het voorjaar

  Meer informatie
 • Psychologie voor Managers - Editie 2023

  Unieke karaktervolle collegereeks over menselijk gedrag (21e jaargang)

  12 colleges + top bonuscollege van Tony Crabbe

  Meer informatie
"Leaders establish the vision for the future and set the strategy for getting there." John Kotter