Houd de zaag scherp met deze zes nieuwe colleges!
Psychologie voor Managers is alweer toe aan haar 21e (!) jaargang. Meer dan 2.000 mensen volgden deze prachtige serie. We weten dat vooral oud-deelnemers er voor zorgen dat we ieder jaar weer een enthousiaste groep hebben. De 'doorgeef-factor' is gigantisch en daarom hebben alumni - zoals jij - een streepje voor. De serie is inmiddels al veelvuldig vernieuwd en er zijn veel oud-deelnemers die jaar na jaar de nieuwe colleges blijven bezoeken. Dit jaar hebben we er een mooi pakketje, van zes colleges, van gemaakt.
Je kunt je hieronder opgeven en we zouden het fantastisch vinden je weer te mogen ontmoeten! Graag tot ziens weer!
Hartelijke groet,
Remco Gerritsma
Moderator Psychologie voor Managers
06 - 557 903 78
Aukje Nauta is spreker, schrijver en psycholoog. Haar jongste boek is 'Nooit meer doen alsof'.
De Britse Tony Crabbe schreef dé bestseller over zelfleiderschap van 2016: Nooit meer te druk. Het boek stond het hele jaar torenhoog in de moeder aller verkooplijsten: de ‘Bestseller 60’.
Een gedreven onderzoeker die graag verhalen vertelt: dit is al meer dan 15 jaar Andreas in een notendop.
Thijs Homan doet onder meer onderzoek op het terrein van het leren van teams en het leren en veranderen van groepen mensen in organisaties.
Janneke Oostrom won 'the teacher of the year award' aan de VU en was aan deze universiteit programma directeur voor de internationale MBA. Per 1 februari 2023 is zij als hoogleraar verbonden aan de Tilburg University.
Ellen Giebels houdt zich als psycholoog bezig met onderzoek naar conflict en onderhandeling, vooral in maatschappelijke crisissituaties. Ze is vice-decaan van de faculteit Gedrags-, Management- en Maatschappijwetenschappen aan de Universiteit Twente.
De sprekers in deze collegereeks schreven een boek dat bij hun verhaal hoort. Na elk college krijg je het boek mee in handen.
De psychologie van wat we niet vertellen
Verliefd zijn op je buurvrouw, faalangst hebben, seksueel misbruikt zijn, te veel drinken, verborgen homoseksuele contacten onderhouden, een verrassingsreisje plannen voor je partner. Iedereen heeft geheimen: grote of kleine, schokkende of alledaagse. Zaken waar anderen aanstoot aan kunnen nemen, houden we verborgen om afkeuring, straf, hoon of, het ergst denkbare, sociale uitsluiting te voorkomen. De bescherming die een geheim biedt, heeft echter zijn prijs. Zo kunnen geheimen leiden tot piekeren en somberheid. Wat weten we eigenlijk over geheimen? Waarom hebben we ze en voor wie? Hoe houd je iets jarenlang geheim? En klopt het dat geheimen altijd slecht voor je zijn?
Psycholoog Andreas Wismeijer geeft in dit veelzijdige boek, gebaseerd op jarenlang onderzoek, antwoord op al deze vragen. De openhartige interviews, opgetekend door journaliste Mirre Bots, bieden daarnaast een onthullende blik op de mens en zijn geheimen.
Dit boek biedt een belangrijke theoretische basis voor conflictmanagement en geeft tegelijkertijd handvatten voor de toepassing ervan in de praktijk. Conflictmanagement beschrijft elementaire en recente wetenschappelijke inzichten op een praktische en herkenbare wijze, waarbij ook de culturele context aan bod. Voor een goede analyse van conflictsituaties introduceert Conflictmanagement het 7-I-model. Vervolgens is er veel aandacht voor praktische strategieën en interventies om conflicten het hoofd te bieden. Als conflicten uit de hand lopen is er vaak een interventie van een derde nodig. Daarom staan dit soort interventies en mediation centraal in het laatste deel van dit boek.
In 'Nooit meer doen alsof' laat Aukje Nauta de schoonheid van schaamte zien én deelt ze haar methode waarmee je leert je schaamtegevoelens te gebruiken als wegwijzer naar wat je (stiekem) het állerliefste wil.
Nooit meer doen alsof biedt een praktisch stappenplan:
1. Erken je schaamte → Leer open en eerlijk dealen met je imperfecties
2. Denk je schaamte om → Zie haarscherp wat je zou willen veranderen
3. Maak van schaamte je kracht → Ervaar het nooit meer als last
Het resultaat: een lichter, leuker bestaan waarin schaamte geen emotionele last is, maar je kracht. En, zeker niet onbelangrijk: een heerlijk boek vol schaamtevrije onthullingen over de top van het Nederlandse bedrijfsleven.
Kenmerkend voor hedendaagse organisaties is de zich steeds verder uitdijende lavastroom aan control, beheersing, monitoring, sturing, accreditaties, registraties, protocollen en regels. Steeds meer lijden we er onder. Auditen, afvinken, inspecteren en registreren zijn inmiddels dagelijkse kost geworden. En ze vergen steeds meer van onze tijd en aandacht. Werkactiviteiten bestaan pas, als ze zijn geregistreerd. We zijn pas accountable als we auditable zijn.
Tegelijkertijd verschijnen er tal van optimistische publicaties zoals Fuck de regels, Nieuw Organiseren, De Kracht van Bezieling, Verandering van Tijdperk en Reinventing Organizations. Thijs Homan onderzoekt in In control? of het bureaucratische tij daardoor nou écht zal keren.
Zeker als je ook nog eens in ogenschouw neemt, hoeveel mensen hun organisaties ontvluchten. Dit, om te vermijden dat ze door de bureaucratie worden vermorzeld. Vluchten, om vervolgens in het klein, onder de controlradar een heilzaam nieuw bestaan op te bouwen.
In weerwil van positieve verhalen over toekomsten vol inspiratie, vertrouwen en zelfsturing geeft dit boek een kritische reflectie op de veelal eenzijdige betogen over de bureaucratische meet-, control- en bijsturingspraxis. Hoe gaat het er echt aan toe in de praktijk? Wat is er uit onderzoek bekend? Wat maak je mee als je uit je lijdzame slachtofferrol stapt en de strijd aangaat om uit de beheerskramp te komen
We hebben het te druk. Onze inboxen en to-dolijsten puilen uit, er zijn te veel afspraken, te veel informatie, te veel onzekerheid en burn-out is de grootste bedreiging op de werkvloer. We proberen tevergeefs alles gedaan te krijgen en blijven zitten met het gevoel dat we tekortschieten in ons werk, ons sociale leven, als partner en als ouder.
Nooit meer te druk is geen timemanagementboek, maar een praktisch boek dat helpt bij het maken van keuzes. Het biedt oplossingen om meer controle over je leven te krijgen, met gericht aandacht op de dingen die je doet.
'Dit boek is het medicijn dat we nodig hebben om gezonder, gelukkiger en succesvoller te worden.' - Michael Marquardt, George Washington University
'Chill. Een lege agenda voelt veel beter.' – Viva
'Een levensveranderend boek dat evalueert wat je aan het doen bent, waarom je het doet en op welke manier.' – Daily Express
'Wie het altijd te druk heeft, heeft het niet begrepen. Crabbe heeft strategieën voor een minder hectisch leven.' – NRC Handelsblad
Je kent het ritme van de colleges: we starten om 16.00 en eindigen om 19.00 uur. Van 17.15 tot 17.45 hebben we warm eten en praten we bij.
Wanneer?
De zes nieuwe colleges zijn mooi verspreid over het jaar: drie stuks voor de zomer en 3 erna.
Zo blijf je het hele jaar geïnspireerd.
Waar?
Alle colleges vinden plaats in MeetUp Jaarbeurs in Utrecht (Beatrixgebouw op het Jaarbeursplein 6)
Na ieder college krijg je van ons het boek van de spreker in je handen. De sheets sturen we per mail aan je toe na het college.
Heb je behoefte aan meer info? Wil je als alumni bijpraten of wil je wellicht meer dan zes colleges volgen?Bel Remco Gerritsma op 06 - 557 903 78
Unieke karaktervolle collegereeks over menselijk gedrag, het brein en leidinggeven
Collegereeks start op 28 september
Meer informatieUnieke karaktervolle collegereeks over menselijk gedrag, het brein en leidinggeven
Collegereeks start op 28 september
Meer informatieAlle meesterbeïnvloeders samengebracht
Seminar op 28 november
Meer informatieMeld je aan voor de nieuwsbrief en je ontvangt niet alleen informatie over onze programma’s, maar ook artikelen, video’s en meer! Meld je nu aan: