Incompany collegereeks over neuropsychologische factoren in talentontwikkeling, leren en gedrag
Leg je oor te luister bij de wetenschap en reken af met neuromythen en andere fabeltjes
De neurowetenschap is een van de snelst groeiende wetenschappen van de afgelopen jaren. In sneltreinvaart wordt er steeds meer bekend over de werking van het brein en het functioneren van mensen. En daarmee komt er spectaculaire kennis bovendrijven over talent, leren, creativiteit en het geheugen.
Aan de andere kant zijn er ook steeds meer zelfverklaarde trainers en coaches die advies geven zonder stevig wetenschappelijk fundament. Als het om het brein gaat is dat vaak niet terecht. Kortom, leg je oor te luisteren bij de wetenschap en reken af met allerlei neuromythen. Breinkunde in het onderwijs: 10 colleges onder het motto "Wetenschappelijk getoetst, toegankelijk gebracht".
LET OP: Dit is een in-company programma. Heb je belangstelling voor dit programma voor jouw onderwijsinstelling? Neem dan contact met ons op of klik op de button 'houd mij op de hoogte'.
De kans dat je goed bent opgeleid in de hersenwetenschap is klein en dat is jammer, want deze kennis raakt je vak recht in haar hart. Tijdens de collegereeks Breinkunde in het onderwijs krijg je in 10 colleges onder meer antwoord op de volgende vragen:
calendar Zet dit programma in je agenda!
Bovenstaande data zijn fictief. Data in overleg.
Een must read voor ouders, maar evenzeer voor leraren, voor coaches in sport en muziek en voor opvoedprofessionals.
Je zoon van 15 is slim en verstandig. Waarom doet hij dan soms van die ongelooflijk domme dingen? En waarom vindt hij zijn smartphone en onmiddellijke bevrediging belangrijker dan het plannen van zijn activiteiten? Waarom neemt hij soms onverantwoorde risico's? En hoe kan het dat tieners zich plots heel snel ontwikkelen en een eerdere achterstand omzetten in een voorsprong? Antwoord: de tiener is 'werk in uitvoering'. Dat hangt samen met de hersenrijping: die gaat door tot vér na het twintigste jaar. De steun, sturing en inspiratie die een tiener krijgt uit zijn omgeving, zijn essentieel voor die rijping. Ouders, onderwijsgevenden, sportcoaches: ze zorgen voor de kennis en ervaringen die een tiener nodig heeft om zich een optimale plek te verwerven in onze snel veranderende samenleving.
'Het tienerbrein' bespreekt de dertig neuropsychologische inzichten die iedere volwassene zou moeten hebben om een tiener te begrijpen en hem of haar zich te laten ontplooien. Aan de orde komen de hersenfuncties, cognitief functioneren, sociaal gedrag en slaap. Ook gaat het boek in op de verschillen tussen jongens en meisjes, hoe zij kiezen, plannen en beslissen. Het tienerbrein richt zich op gedrag, cognitie en ontplooiing thuis en op school, in sport en muziek. En het geeft aanbevelingen uit de neuropsychologische praktijk.
Belangrijke debatten moeten op meer gestoeld zijn dan 'zomaar een mening'
Prof. dr. Jelle Jolles is naast zijn hoogleraarschap aan de Vrije Universiteit Amsterdam, verantwoordelijk voor NeuroPsy, adviescentrum voor Brein & Leren.
Prof. dr. Renate de Groot is professor 'Biopsychology of Learning' aan de Open Universiteit van Nederland. Renate doet onderzoek naar determinanten die het leervermogen en de cognitie beïnvloeden.
Prof. dr. Dick Swaab is een internationaal werkend hersenonderzoeker, die een team leidt in het Nederlands Herseninstituut.
Draaisma publiceerde o.a. over het autobiografisch geheugen.
Elke is neuropsycholoog en een zeer bevlogen docent. Hier spreekt een vrouw die haar passie heeft gevonden! Elke heeft als missie om mensen en organisaties te helpen om continu te investeren in hun mentaal kapitaal.
Michael Portzky studeerde af aan de Gentse Universiteit als klinisch psycholoog. Hij specialiseerde zich nadien in de neuropsychologie.
Theo Compernolle is een internationaal gerespecteerd wetenschapper, consultant en docent op het gebied van stress en het brein. Zijn stijl is uniek: met humor en flair. Hij is kerndocent aan het vermaarde INSEAD Fontainebleau.
René F.W. Diekstra is auteur van ruim 200 internationale wetenschappelijke tijdschriftpublicaties, richtte het blad Psychologie Magazine op en introduceerde de cognitieve gedragstherapie in ons land.
Prof. dr. Paul A. Kirschner is hoogleraar Onderwijspsychologie en directeur van het FEEEL
Samen de balans opmaken en perspectief creëren met onze topdocenten
6 interactieve masterclasses van 24 maart t.m. 29 april
Meer informatieHet is niet wat je overkomt, het is hoe je er mee omgaat
1 - daagse masterclass op 3 juni 2021
Meer informatieBeïnvloed jezelf en anderen vanuit waardengedreven leiderschap
2 daagse masterclass op 9 & 10 juni 2021
Meer informatieMeld je aan voor de nieuwsbrief en je ontvangt niet alleen informatie over onze programma’s, maar ook artikelen, video’s en meer! Meld je nu aan: