Veranderen als samenspel

Veranderen als samenspel

Culture eats strategy for breakfast!

Type:
Workshop
Prijs:
€ 995,00 (excl. BTW)
Datum:
10 april
Tijd:
08.00 - 17.00 uur
Groepsarrangement:
Meer informatie aanvragen
Direct aanmelden Bekijk de brochure

Het is prachtig om je strategie op papier of canvas te hebben, maar meestal gaat het fout bij de implementatie.

De uitrol van een nieuwe strategie of koers (verandering) blijft vaak steken op gebruiken en gewoonten, normen en waarden en de identiteit van de organisatie. Waarom? 

Omdat het gemiddelde veranderplan nauwelijks rekening houdt met deze factoren. Peter Drucker zei in de vorige eeuw al: "Culture eats strategy for breakfast". Hoe goed of hoe slim een strategie ook is, als de eigen bedrijfscultuur geen serieuze aandacht krijgt, dan maakt verandering geen schijn van kans.

Tijdens deze interactieve masterclass ga je samen met medespelers (collega's of medecursisten) in gesprek hoe je verandering in jouw organisatie kunt vormgeven. 

Aan het eind van de dag heb je een helder beeld en een strak plan dat rekening houdt met de -'eigenaardige' -cultuur van jouw organisatie.

08.00  Ontvangst met gezond ontbijt

Blok 1 - Speelveld: hoe ziet het krachtenveld rondom je organisatie eruit?

Hoe kunnen we de dynamiek op het speelveld beter begrijpen? Op welke manier kunnen we gaan experimenteren om nieuwe wegen te vinden in een adaptieve wereld? Hoe kunnen we ontwikkelingen op het speelveld samenbrengen in een betekenisvol verhaal over de toekomst?

Blok 2 - Spelersveld: wie zijn de spelers intern en extern?

Welke spelers zijn echt relevant om vanaf het begin te betrekken? Hoe kan ik balanceren tussen stabiliteit, eigenheid en zekerheid en tegelijkertijd met externe partijen nieuwe initiatieven ontwikkelen? Welke  spelersrollen zijn nodig om een verandering op gang te brengen en wie zijn niet nodig?

 Blok 3 - Spelambitie: wat is jullie betekenis als organisatie of team?

Hoe goed heb je zicht op de spelambitie van de organisatie waar je bij hoort? Hoe goed heb je de spelambities in beeld van organiaties waar we mee te maken hebben? In welke mate sluit jullie spelambitie aan bij de concrete werkpraktijk en leerwereld van medewerkers?

Blok 4 - Spelpatronen: HOE doen jullie de dingen in jullie organisatie?

Hoe kan je onzichtbare en onbewuste spelpatronen boven tafel krijgen en duiden? Hoe kan je ingesleten spelpatronen inzichtelijk en bespreekbaar maken om ruimte maken voor vernieuwing? Hoe breng je de meest relevante veranderinitiatieven in kaart? Hoe ga je om met omgevingsdrukte en de behoefte aan resultaat?

12.30 - 13.30 Lunch

Blok 5 - Spelidee: welke veranderstrategieën passen bij jouw organisatie? 

Welke veranderstrategieën zijn in het verleden dominant geweest in jouw organisatie? Waar zit de hefboom om met zo min mogelijk inspanning, maximaal resultaat te halen? Welke veranderstrategie past het best bij de veranderopgave waar we voor staan?

Blok 6 - Spelverdeling: wie pakt welke rol?

Hoe richten we het communicatieproces in zodat iedereen zich met de verandering kan blijven verbinden? Hoe kunnen voortrekkers en gangmakers het beste de neutrale meerderheid bereiken en vragen mee te doen? 

Blok 7 - Spelvormen: hoe creëer je urgentie in jouw organisatie? 

Welke interventies passen bij jou en bij welke heb je de hulp van anderen nodig? Welke spelvormen liggen het meest voor de hand en hoe zijn die het best te combineren? 

Blok 8 - Spelbeleving: hoe bewaak je de voortgang en het resultaat?

Wat speelt er in de boven en onderstroom? Hoe kunnen je strubbelingen benutten als leerproces? Hoe kunnen we resultaten en eerste successen achterhalen en uitdragen? Welke verhalen kunnen we delen om anderen te inspireren om mee te doen?

17.00 Einde met borrel

Jaap Boonstra

Jaap Boonstra

Functie:
Hoogleraar Organization Dynamics
Bedrijf:
Esade Business School Barcelona, Vienna University

Jaap Boonstra is hoogleraar “Organization Dynamics’ bij Esade Business School in Barcelona en hoogleraar “Organizational Change” bij WU, Vienna University for Economics and Business.

Jaap Boonstra

Veranderen als samenspel

Jaap Boonstra

'Veranderen als samenspel' helpt mensen die willen samenwerken aan verandering om hun organisatie te kwalificeren voor de toekomst.

'Veranderen als samenspel' presenteert een spelmodel voor veranderen. Het maakt zichtbaar met welke dynamiek spelers in organisaties te maken krijgen. In elf hoofdstukken wordt het spelmodel uit de doeken gedaan. Dit model biedt houvast en inspiratie voor spelers die willen bijdragen aan diepgaande verandering en zichzelf willen ontwikkelen.

Jaap Boonstra

Leiders in cultuurverandering

Jaap Boonstra

Dit boek gaat over leidende bedrijven in Nederland, bedrijven die leiders zijn in verandering. Ze nemen het voortouw en doen het beter dan hun concurrenten. Het gaat ook over mensen die de leiding nemen. Dat zijn niet alleen topmanagers, maar ook leidinggevenden, professionals en medewerkers.

Deze masterclass maakt onderdeel uit van de serie 'Leidinggeven aan gedragsverandering' - losse aanmeldingen voor deze dag zijn niet mogelijk.

Locatie
De masterclass vindt plaats in:

Bar Beton Rijnsweerd
Pythagoraslaan 101
3584 BB Utrecht

Routebeschrijving

Datum en tijd
De masterclass vindt plaats op dinsdag 24 maart 2020, van 08:00 - 17:00.

Deelnemers van dit programma bekeken ook:

 • HRM in één keer bij - editie onderwijs

  Wetenschappelijk getoetst, toegankelijk gebracht

  Masterclass met Kilian Wawoe (12 & 13 september 2019)

  Meer informatie
 • Leidinggeven aan gedragsverandering

  De zin en onzin van cultuurverandering

  8 Colleges + masterclass in de periode van 3 dec. 2019 t/m 24 mrt 2020

  Meer informatie
"Als je een hek om mensen heen zet, krijg je schapen." Mathieu Weggeman (leiderschapsexpert)