Organisatie 3.0

Organisatie 3.0

Hoe creëer je wendbare, toekomstbestendige organisaties en teams?

Onze wereld wordt geconfronteerd met grootse uitdagingen, zoals we die nog niet in combinatie met elkaar hebben ervaren. Vergrijzing, klimaatverandering, een war for talent en veel meer. De vraag tijdens deze serie van 8 colleges is de volgende: hoe richt jij je team of organisatie zo in dat je wendbaar genoeg bent om mee te ademen met snelle verandering?

  • Hoe kun je omgaan met snelle verandering en chaos?
  • Hoe realiseer je inclusieve groei?
  • Hoe blijf je aantrekkelijk voor jong talent?
  • Welke nieuwe technologie komt er op ons af en wat moet/ kan jij daarmee?
  • Wat is de rol van het management in een wendbare organisatie?
  • Wat kan jij leren van de 100 meest innovatieve organisaties van dit moment?

Deze vragen en meer worden beantwoord tijdens de serie' Organisatie 3.0'. Met o.a. prof. dr. Jan Rotmans, prof. ir. Deborah Nas, prof. dr. Walter Baets en vele anderen! Meld je nu aan en wees er zeker van dat je een plekje hebt in deze learning journey.

Type:
Collegereeks
Prijs:
€ 3.295,00 (excl. BTW)
Datum:
26 sep. 2023 t/m 5 dec. 2023
Tijd:
16.00 - 19.00
Houd mij op de hoogte
Prof. ir. Deborah Nas

Prof. ir. Deborah Nas

Functie:
Innovator, spreker, ondernemer en parttime Hoogleraar
Bedrijf:
TU Delft

Als hoogleraar, ondernemer én trendwatcher staat deze spreker bekend als vernieuwer in hart en nieren. Ze acteert op het snijvlak van psychologie, technologie en business. Ze geeft het publiek tijdens haar inspirerende presentaties verhelderende inzichten

Prof. dr. Walter Baets

Prof. dr. Walter Baets

Functie:
Dean/director
Bedrijf:
Graduate School of Business (University of Cape Town)

Prof. dr. Walter R. J. Baets is emeritus hoogleraar Complexiteit, Kennis en Innovatie. Hij is director/dean van ‘The Camp’ in Aix en Provence/ Marseille.

Prof. dr. Jan Rotmans

Prof. dr. Jan Rotmans

Functie:
Hoogleraar transitiekunde
Bedrijf:
Erasmus Universiteit Rotterdam

Jan Rotmans wordt gezien als dé internationale autoriteit op het gebied van transities en duurzaamheid. Hij is oprichter van ICIS, DRIFT, Urgenda en Nederland kantelt.

Menno Lanting

Menno Lanting

Functie:
Strateeg, innovator en leiderschapsexpert
Bedrijf:
My Own Company Inc

Menno Lanting spreekt over: innovatie, technologie, disruptie, digitale transformatie en leiderschap.

Dr. Kilian Wawoe

Dr. Kilian Wawoe

Functie:
Docent Human Resources management
Bedrijf:
Vrije Universiteit Amsterdam

Dr. Kilian Wawoe deed een jaar lang onderzoek naar werken tijdens en postcorona. Hij en zijn team interviewden meer dan 300 mensen, bestudeerden meer dan 600 wetenschappelijke artikelen over virtuele teams en leidinggeven op afstand de conclusies over dit

Kim Spinder

Kim Spinder

Functie:
Ondernemer, auteur en innovatiespecialist
Bedrijf:
Avanteers

Kim Spinder innovator en piraat, winnaar van The Harvard M-Prize for Management Innovation, uitvinder van Deelstoel.nl en het open Innovatie Festival, veranderaar en dwarsligger, veelgevraagd spreker (o.a. TEDx). Met veel lef en plezier helpt ze organisat

Mathieu Weggeman

Mathieu Weggeman

Functie:
Hoogleraar Organisatiekunde
Bedrijf:
I.h.b. Innovatie Management aan de TU Eindhoven

Prof. dr. ir. Mathieu Weggeman focust met name op innovatieprocessen in kennisintensieve organisaties.

Prof. dr. Thijs Homan

Prof. dr. Thijs Homan

Functie:
Hoogleraar Change and Implementation
Bedrijf:
Open Universiteit

Thijs Homan doet onder meer onderzoek op het terrein van het leren van teams en het leren en veranderen van groepen mensen in organisaties.

Wie orde zaait zal chaos oogsten

Ons organisatie (en management) denken is nog steeds gericht op methoden en aanpakken die lineair en causaal zijn: deze werken niet in een complexe en sterk geïntegreerde wereld. We moeten meer toe naar systeemdenken, de problemen bekijken binnen hun ruimer kader. We moeten ons gemakkelijk voelen in die complexe wereld; we hebben een nieuwe kijk op de werking van bedrijven nodig.

Daar is moed voor nodig. Moed om de status quo van jaren in vraag te stellen; moed om de verkennen wat kan maar vooral wat het voor ieder van ons kan betekenen; moed om exponentiele technologie te gebruiken met positieve impact; moed om te innoveren; moed om je pad al wandelende te creëren. En dan moet er niets, maar dan kan alles.

Jan Rotmans is een internationale autoriteit in zijn vakgebied. Hij publiceerde honderden wetenschappelijke artikelen en tientallen boeken. Zijn laatste drie boeken ‘In het oog van de orkaan’, 

Verandering van tijdperk’ en ‘Omwenteling’ werden bestsellers. Jan was ooit de jongste hoogleraar in Nederland en de eerste in Nederland die promoveerde op klimaatverandering.

Een belangrijk credo voor Jan is de volgende: ‘Wie wezenlijk wil veranderen, moet eerst tot stilstand komen’. En tot stilstand werd Jan Rotmans gedwongen na een – zeer ernstig – fietsongeluk. Tijdens zijn lange revalidatietijd bereikte hij zijn eigen kantelpunt en zag de noodzaak: De transitie niet alleen bestuderen maar ook haast maken met de uitvoering ervan. Dat vroeg om een persoonlijke transitie van Jan. Niet als activist de mensen in het harnas jagen, maar juist de mens in het hart raken. De mens verleiden om mee te veranderen naar het grotere doel.

 “IK STA VOOR DE SAMENLEVING DIE AAN HET VERANDEREN IS”

Als weldenkende mens kun je niet accepteren dat de mensheid de wereld aan haar lot overlaat. We zijn hier niet op aarde om elkaar uit te roeien. Ik voel het als een morele plicht om alle talenten die ik in me heb ten dienste te stellen van de samenleving. Je kan de verandering niet buiten jezelf neerleggen. Je wilt er mee aan de slag!

Vrije rol voor Jan!

17 oktober en 24 oktober is er geen college vanwege de herfstvakantie

Technologietrends – wat moet je echt weten?

We staan aan de vooravond van een tijdperk vol baanbrekende ontdekkingen. Ontwikkelingen als digitalisering, artificial intelligence, internet of things, robotica en nieuwe productietechnieken zoals 3D printen gaan ons werk en leven voorgoed veranderen. Dit biedt nieuwe kansen voor bedrijven en organisaties, maar hoe deze tijdig te signaleren én te benutten? Over haar eigen rol hierin zegt Deborah: ‘Ik bouw bruggen tussen wetenschap en praktijk en maak de rol van technologie

in de maatschappij eenvoudig te begrijpen voor iedereen”  

Lessen van de 100 meest innovatieve organisaties, klaar voor de toekomst?

Stel je voor dat je samenwerkt met superslimme en getalenteerde collega’s in een vrije en innovatieve omgeving – geen bazen, geen middenmanagement en geen bureaucratie. Alleen hoog gemotiveerde collega's die samenkomen om mooie dingen te maken. Het is verbazingwekkend waar creatieve mensen mee voor de dag komen als niemand hun vertelt wat ze moeten doen. Menno Lanting bezocht persoonlijk een groot aantal van de meeste innovatieve organisaties en deelt in een flitsende presentatie de belangrijkste lessen.

Het corporate brein - over hybride werken, generatieverschillen en de war for talent

Hoe kun je het corporate brein van jouw organisatie optimaal benutten? Hoe kun je mensen beter laten presteren op afstand en op kantoor? En hoe verminder je daarbij stress? Kilian deed tijdens de coronacrisis zeer uitgebreid onderzoek naar thuiswerken, generatieverschillen en samen presteren.

Hij ontwikkelde de grondwet van werk die je niet alleen kunt gebruiken voor samenwerken maar ook als tool in de war for talent die ons nu opspeelt. Laat je inspireren door Kilian en ga naar huis met praktische inzichten. 

In 'Goeie mensen, mooi werk' vertelt Mathieu Weggeman verhalen over de schoonheid van het werk op de vloer, toont hij voorbeelden van ontroerende vakkundigheid en geeft hij kleurrijke beschrijvingen van situaties waarin managers en professionals van elkaar losgezongen zijn. Verhalen die zich afspelen bij organisaties als KLM, Philips en Alstom, maar ook bij een zorginstelling, in de studio van The Beatles en in het Picasso Museum in Malaga.

Kim Spinder neemt enkele klanten mee die een voorbeeld zijn als 3.0 organisatie - open gesprekken

Onder welke condities komen mensen in beweging voor verandering?
Eigenlijk is het vreemd: soms hebben grootschalige en zorgvuldig geplande verandertrajecten in organisaties nauwelijks enig effect. En soms zie je dat organisaties zich razendsnel ontwikkelen, terwijl er helemaal geen formele verandertrajectecten gaande zijn.

HOE KAN DIT EN WAT KUN JE DAARMEE?

calendar Zet dit programma in je agenda!

Houd me op de hoogte

De colleges vinden plaats in MeetUp Jaarbeurs in Utrecht (op loopafstand van het Centraal station).

Beatrixgebouw,

Jaarbeursplein 6,

3521 AL Utrecht

De colleges starten om 16.00 en eindigen om 19.00 uur

Van 17.15 tot 17.45 uur genieten we van een maaltijd.

Overdag kun je nog werken en na afloop van het college ligt de avond nog voor je!

Deelnemers van dit programma bekeken ook:

  • Incompany masterclass: Het corporate brein

    De do's and don'ts van hybride werken

    Datum in overleg

    Meer informatie
"Als je een hek om mensen heen zet, krijg je schapen." Mathieu Weggeman (leiderschapsexpert)