Never waste a good crisis

Never waste a good crisis

Samen de balans opmaken en perspectief creëren met onze topdocenten

De coronacrisis heeft veel organisaties gedwongen in de creatieve modus gezet. Er zijn grote prestaties geleverd en nieuwe vormen van vergaderen en online werken zijn ontstaan. Deze veranderingen zullen zeker gaan doorwerken als alles weer wat normaler wordt. Wat dat nieuwe normaal ook gaat worden. Maar de meeste managers en hun medewerkers lopen nu met de tong op hun schoenen. Er is een prijs betaald.

Het Chinese woord crisis heeft twee betekenissen: ‘gevaar’ en 'kans'.

Gevaar

Een op de drie Nederlanders heeft psychische gevolgen van de coronacrisis. Het Trimbosinsitituut verwacht een tsunami aan klachten. Veel werkgevers vrezen massale ziekmeldingen door chronische stress Bovendien voelt een groot deel van de thuiswerkers zich eenzaam en somber. Hoe ga je hier als organisatie en team mee om?

Kans

“Elk nadeel heeft zijn voordeel” zei Johan Cruijff. Deze crisis is een kans om zaken echt anders aan te pakken. De grote vraag is echter: hoe dan? We hebben elkaar nu extra hard nodig. Nodig om bij te komen, met elkaar in gesprek te komen, ervaringen te delen, maar ook om successen te vieren. Te leren van de crisis en samen naar voren kijken wat we hiervan hebben geleerd en kunnen bestendigen.  We moeten deze kans aangrijpen en voorkomen dat we terugvallen in de oude modus waarbij we de nieuwe ervaringen aan de kant schuiven als iets tijdelijks.

Een nieuw perspectief

Focus Learning Journeys ziet het gevaar, maar grijpt samen met jou de kans. De kans om lessen te leren én samen een perspectief op de toekomst te creëren. Anders houd je het niet vol. Focus Learning Journeys lanceert daarom zes interactieve online masterclasses onder de titel 'Never waste a good crisis'. Haal onze crisis- en leiderschapsexperts jouw organisatie in.

Type:
Collegereeks
Prijs:
€ 595,00 (excl. BTW)
Datum:
24 mrt. 2021 t/m 29 apr. 2021
Tijd:
16.00 - 18:00
Groepsarrangement:
Meer informatie aanvragen
Direct aanmelden Bekijk de brochure
Prof. dr. Gabriël Anthonio

Prof. dr. Gabriël Anthonio

Functie:
Bijzonder hoogleraar Sociologie van Leiderschap
Bedrijf:
Rijksuniversiteit Groningen

Prof. dr. Gabriël Anthonio is bestuurder, parttime hoogleraar en lector. Hij is een rasechte verteller die het verstand en bovenal het hart aanspreekt. Dus geen 'kennisobesitas' maar karaktervorming...

Jaap Boonstra

Jaap Boonstra

Functie:
Hoogleraar Organization Dynamics
Bedrijf:
Esade Business School Barcelona, Vienna University

Jaap Boonstra is hoogleraar “Organization Dynamics’ bij Esade Business School in Barcelona en hoogleraar “Organizational Change” bij WU, Vienna University for Economics and Business.

Dr. Ben Tiggelaar

Dr. Ben Tiggelaar

Functie:
Visiting professor, ondernemer
Bedrijf:
IE Business School in Madrid, Ben Tiggelaar & Company

Dr. Ben Tiggelaar is onafhankelijk schrijver, spreker en gedragswetenschapper.

Dr. Elke Geraerts

Dr. Elke Geraerts

Functie:
Managing Partner Better Minds at work
Bedrijf:
Better Minds

Elke is neuropsycholoog en een zeer bevlogen docent. Hier spreekt een vrouw die haar passie heeft gevonden! Elke heeft als missie om mensen en organisaties te helpen om continu te investeren in hun mentaal kapitaal.

Jeroen Busscher

Jeroen Busscher

Functie:
Zelfstandig consultant op het gebied van organisatiecultuur en teamprocessen en innovatie

Jeroen laat managers zien hoe ze een frisse wind door hun organisatie kunnen blazen met behulp van onalledaagse interventies.

Dr. Kilian Wawoe

Dr. Kilian Wawoe

Functie:
Docent Human Resources management
Bedrijf:
Vrije Universiteit Amsterdam

Door studenten wordt hij geroemd voor de manier waarop hij zijn colleges verlevendigt met verhalen uit de praktijk, onder andere uit zijn tijd als senior personeelsmanager voor ABN Amro.

Prof Dr. Gabriël Anthonio ziet een crisis vooral als een kans om naar elkaar toe te groeien en van daaruit positieve zaken te creëren. Hoe moeilijk een situatie ook is, je hebt altijd meerdere opties.

Weet jij welke opties dat zijn en weet je ook hoe jouw collega’s dat zien?

 • Hoe ga je om met de waarom-vraag?
 • Hoe verhelder je - in een crisis - taken, rollen en verantwoordelijkheden?
 • Hoe ga je om met de waarheen-vraag en de hoe-vraag?
 • Hoe gebruik je de kracht van rituelen binnen jouw organisatie?

Gepland veranderen helpt ons niet als de wereld onzeker en dynamisch is. In de meeste organisaties kiezen managers voor een rationele en geplande aanpak van verandering. Maar past gepland veranderen nog wel wanneer organisaties voortdurend worden geconfronteerd met onzekerheden? Het is tijd voor een ander perspectief op het veranderen van organisaties. Veranderen als samenspel is heel iets anders dan planmatige verandering.
 • Hoe ga je om met weerstand tegen verandering?
 • Wat is het alternatief voor gepland veranderen?

Goed thuiswerken begint met toegeven dat het niet alleen maar leuk is. Bij een deel van je collega’s leidt thuiswerken tot fysieke en mentale problemen. Omdat ze te weinig mensen zien, omdat het thuis te druk is of omdat ze jou missen. Thuiswerken volhouden, draait in die zin ook niet om wilskracht. Volhouden draait veeleer om het stimuleren van positieve emoties. Bijvoorbeeld door sociaal contact of door het afstrepen van to do’s op een lijstje. De dopamine die daarbij vrijkomt, zorgt dat je zin houdt in de rest van de werkdag.

 • Hoe organiseer jij je ideale thuiswerkdag?
 • De toepassing van de top-10 thuiswerktips
 • Hoe bewaak je de werk-privébalans?

De afgelopen maanden hebben we met zijn allen een spoedcursus digitalisering gehad. Tijdens dit werkcollege gaan we dieper in op de onvervangbare kwaliteiten van ons menselijk brein. Geraerts pleit voor een flinke investering in verbeeldingskracht, empathie en mentale lenigheid. Juist in een tijd van digitalisering. Dit college is een call to action! Een call to action voor een optimistischer leven met meer controle, meer werkplezier en minder stress. Inzicht in het brein is hierbij een vereiste.

 • Wat doen online werken & chronische stress met ons brein?
 • Hoe houd jij jezelf en je team mentaal fit en veerkrachtig?
 • Wat is het geheim van geconcentreerd en effectief werken?

Organisaties worden steeds meer hybride. Gedeeltelijk werken medewerkers thuis, gedeeltelijk ontmoeten we elkaar op kantoor of op een andere plek. Maar welke rol hebben we als leidinggevende in zo'n organisatie? In dit college zet Jeroen Busscher op compacte wijze onze nieuwe (post)corona werkelijkheid op een rijtje. Hij toont ons de gevaren, de uitdagingen en de nieuwe kansen.

 • Waarom managen een steeds leuker beroep wordt
 • Hoe blijven we écht verbonden en hoe vorm je een hybride team?
 • De kunst van sturen op afstand

We moeten voorkomen dat we niet terugvallen in de oude modus, de nieuwe ervaringen aan de kant schuiven als iets tijdelijks. Hier ligt een enorme kans volgens Kilian Wawoe die op dit moment uitgebreid onderzoek doet naar de kansen in het post-corona tijdperk. Wat wordt precies de rol van techniek? Hoe gaat werken en leren er uitzien in het post Corona tijdperk? Ook al wordt het de komende tijd ‘roeien met de riemen die je hebt’, we komen hier uiteindelijk beter uit! Dit college in vergelijkend perspectief biedt je ook de kans om te benchmarken in een andere wereld en daarvan te leren.

 • Moeten we in de toekomst nog naar kantoor en zo ja waarvoor?
 • Gaan we de 40 - urige werkweek verlaten?
 • Hoe houden we prive en werk gescheiden?
 • Hoe gaan we om met werk - eenzaamheid? Hoe zorg je ervoor dat jij en je medewerkers gemotiveerd blijven?
 • Dat iets technisch mogelijk is betekent nog niet dat dat de beste optie is: hoe willen we gebruik maken van techniek?

calendar Zet dit programma in je agenda!

Direct aanmelden Bekijk de brochure

Laat je inspireren door onze crisisexperts! 

Focus premaster videoreeks - Leidinggeven in tijden van crisis 

Een 'pre-master' met een knipoog: een gratis digitale proeverij van onze echte 'Masters' - topsprekers op gebied van leiderschap en verandering - die leidinggeven in crisistijd belichten vanuit verschillende invalshoeken:

- Toon Gerbrands (directeur PSV) over Leiderschap & Crisismanagement

- prof. dr. Gabriël Anthonio (bestuurder & onderzoeker) over Waardengedreven Leiderschap

- Dr. Oscar David (Organisatiepsycholoog en adjunct professor aan TIAS) over Betekenisvolle tegenslagen

- Dr. Kilian Wawoe (Docent Human Resources management VU) over Nieuwe vormen van werk in het post-corona tijdperk

Bekijk hier de pre-mastervideo's: https://www.focuslearningjourneys.nl/premaster/ 

 

Ingezonden brieven van onze experts: 

De ingezonden brief van prof. dr. Gabriël Antoniohttps://www.focuslearningjourneys.nl/blog/2020/07/ingezonden-brief-van-gabril-anthonio/

Never waste a good crisis - prof. dr. Theo Compernollehttps://www.focuslearningjourneys.nl/blog/2020/05/never-waste-a-good-crisis/ 

Dr. Oscar David - 'Betekenisvolle tegenslagen: macht en onmacht in tijden van crisis' https://www.focuslearningjourneys.nl/blog/2020/09/betekenisvolle-tegenslagen-macht-onmacht-in-tijden-van-crisis/

Deze zes interactieve webinars vinden plaats van 16.00 tot 18.00 uur. Onze sprekers doceren live vanuit onze studio, gebroadcast via Zoom. Als je je aanmeldt help je niet alleen jezelf, maar ook Focus Learning Journeys én de sprekers! Een win / win / win dus.

Deelnemers van dit programma bekeken ook:

 • The fine art of leadership met prof. dr. Gabriël Anthonio

  Beïnvloed jezelf en anderen vanuit waardengedreven leiderschap

  2 daagse masterclass op 9 & 10 juni 2021

  Meer informatie
 • 'Verandermanagement in 1 dag' met prof. dr. Jaap Boonstra

  In 10 stappen helderheid in je veranderstrategie

  Masterclass met Jaap Boonstra op 15 juni 2021

  Meer informatie
 • Leidinggeven aan gedragsverandering - Editie 2021

  Spannende serie op het snijvlak van verandermanagement en psychologie

  5 oktober t/m 14 december 2021

  Meer informatie

Deelnemers bezochten ook:

The fine art of leadership met prof. dr. Gabriël Anthonio

Beïnvloed jezelf en anderen vanuit waardengedreven leiderschap

2 daagse masterclass op 22 & 23 april 2021

Meer informatie
“Whenever you see a successful business, someone once made a courageous decision.” Peter Drucker