Never Waste a Good Crisis

Never Waste a Good Crisis

Incompany: Handen en voeten geven aan de actualiteit binnen jouw organisatie

De coronacrisis heeft veel organisaties gedwongen in de creatieve modus gezet. Er zijn grote prestaties geleverd en nieuwe vormen van vergaderen en online werken zijn ontstaan. Deze veranderingen zullen zeker gaan doorwerken als alles weer wat normaler wordt. Maar de meeste managers en hun medewerkers lopen nu met de tong op hun schoenen. Er is een prijs betaald. Het

Chinese woord crisis heeft twee betekenissen: ‘gevaar’ en 'kans'.

Gevaar

Een op de drie Nederlanders heeft psychische gevolgen van de coronacrisis. Het Trimbosinsitituut verwacht een tsunami aan klachten. Veel werkgevers vrezen massale ziekmeldingen door chronische stress Bovendien voelt een groot deel van de thuiswerkers zich eenzaam en somber. Hoe ga je hier als organisatie mee om?

Kans

“Elk nadeel heeft zijn voordeel” zei Johan Cruijff. Deze crisis is een kans om zaken echt anders aan te pakken. De grote vraag is echter: hoe dan? We hebben elkaar nu extra hard nodig. Nodig om bij te komen, met elkaar in gesprek te komen, ervaringen te delen, maar ook om successen te vieren. Te leren van de crisis en samen naar voren kijken wat we hiervan hebben geleerd en kunnen bestendigen.  We moeten deze kans aangrijpen en voorkomen dat we terugvallen in de oude modus waarbij we de nieuwe ervaringen aan de kant schuiven als iets tijdelijks.

Een nieuw perspectief

Focus Learning Journeys ziet het gevaar, maar grijpt samen met jou de kans. De kans om lessen te leren én samen een perspectief op de toekomst te creëren. Anders houd je het niet vol. Focus Learning Journeys lanceert daarom vier masterclasses onder de titel 'Never waste a good crisis'. Haal onze crisis- en leiderschapsexperts jouw organisatie in.

Type:
Vooraankondiging
Prijs:
€ 1.995,00 (excl. BTW)
Datum:
Incompany
Houd mij op de hoogte Bekijk de brochure

De coronacrisis is een wake up call, zegt Rene Diekstra. "We zijn buitengewoon kwetsbaar." Ook psychologisch is het rondwarend virus een worsteling. Hoe kun je in deze tijden geestelijk overeind blijven? Wat doet onzekerheid met ons? Hoe verwerken we het verlies van dierbaren? Een slogan van Diekstra is: "Als de wereld verandert, verander dan mee" maar hoe doe je dat?

Tijdens dit praktische college formuleert prof. Dr. Rene Diekstra samen met jou de antwoorden:

 • Wat doet het gemis aan echt sociaal contact met mensen? En hoe speel je hier als leidinggevende op in?
 • Hoe ga je om met weerstand tegen verandering?
 • Wat doet chronische stress met mensen?
 • Hoe voorkom je dat je over een tijd met een tsunami aan ziekmeldingen wordt geconfronteerd of positief geformuleerd: wat kun je doen om de veerkracht van je mensen te versterken?

Leiderschap met impact is bewust invloed uitoefenen op jezelf en op je omgeving. Hoe goed ken jij jezelf? Hoe ga je om met stress, verandering en onzekerheid? Durf jij je kwetsbaar op te stellen en kun je anderen hierin meenemen? Prof Dr. Gabriël Anthonio ziet een crisis vooral als een kans om naar elkaar toe te groeien en van daaruit positieve zaken te creëren. Hoe moeilijk een situatie ook is, je hebt altijd meerdere opties.

Weet jij welke opties dat zijn en weet je ook hoe jouw collega’s dat zien?

 • Hoe ga je om met de waarom-vraag?
 • Hoe verhelder je - in een crisis - taken, rollen en verantwoordelijkheden?
 • Hoe ga je om met de waarheen-vraag en de hoe-vraag?
 • Hoe gebruik je de kracht van rituelen binnen jouw organisatie?

Werkritmes liggen al maanden volledig overhoop. We worden geconfronteerd met onzekerheid, crisisbeslissingen en de noodzaak tot aanpassen en veranderen. Het thuiswerken kreeg een vlucht, wat vraagt om meer dan houtje-touwtjeonline-kantoortje spelen.

Hoe pas je jouw organisatiestructuur hierop aan? Hoe geef je leiding op afstand? Wat kun je nu doen om er op de lange termijn beter uit te komen? Hoe behoud je de trots op de organisatie en de verbinding met je team, ook als je elkaar weken en soms maanden alleen digitaal kunt zien? Is dit een crisis of een transformatie? En welke nieuwe rituelen zijn nu nodig?

Met kennis vanuit de antropologie, ervaringen in organisaties en inspiratie uit de vele reizen die Jitske maakte, biedt zij houvast voor deze vreemde tijd. Een inspirerend college boordevol waardevolle perspectieven en concrete antwoorden op vragen van nu.

We moeten voorkomen dat we niet terugvallen in de oude modus, de nieuwe ervaringen aan de kant schuiven als iets tijdelijks. Hier ligt een enorme kans volgens Kilian Wawoe die op dit moment uitgebreid onderzoek doet naar de kansen in het post-corona tijdperk. Wat wordt precies de rol van techniek? Hoe gaat werken en leren er uitzien in het post Corona tijdperk Ook al wordt het de komende tijd ‘roeien met de riemen die je hebt’, we komen hier uiteindelijk beter uit! Dit college in vergelijkend perspectief biedt je ook de kans om te benchmarken in een andere wereld en daarvan te leren..

 • Moeten we in de toekomst nog naar kantoor en zo ja waarvoor?
 • Gaan we de 40 - urige werkweek verlaten?
 • Hoe houden we prive en werk gescheiden?
 • Hoe gaan we om met werk - eenzaamheid? Hoe zorg je ervoor dat jij en je medewerkers gemotiveerd blijven?
 • Dat iets technisch mogelijk is betekent nog niet dat dat de beste optie is: hoe willen we gebruik maken van techniek?

calendar Zet dit programma in je agenda!

Bovenstaande data zijn fictief en stemmen we samen af.

Houd me op de hoogte Bekijk de brochure
Prof. dr. René Diekstra

Prof. dr. René Diekstra

Functie:
Emeritus hoogleraar Psychologie
Bedrijf:
Roosevelt Academy

René F.W. Diekstra is auteur van ruim 200 internationale wetenschappelijke tijdschriftpublicaties, richtte het blad Psychologie Magazine op en introduceerde de cognitieve gedragstherapie in ons land.

Prof. dr. Gabriël Anthonio

Prof. dr. Gabriël Anthonio

Functie:
Bijzonder hoogleraar Sociologie van Leiderschap
Bedrijf:
Rijksuniversiteit Groningen

Prof. dr. Gabriël Anthonio is bestuurder, parttime hoogleraar en lector. Hij is een rasechte verteller die het verstand en bovenal het hart aanspreekt. Dus geen 'kennisobesitas' maar karaktervorming...

Jitske Kramer

Jitske Kramer

Functie:
Spreker & trainer, ondernemer, auteur
Bedrijf:
HumanDimensions

Jitske Kramer is corporate antropoloog, spreker, ondernemer en oprichter van HumanDimensions.

Dr. Kilian Wawoe

Dr. Kilian Wawoe

Functie:
Docent Human Resources management
Bedrijf:
Vrije Universiteit Amsterdam

Door studenten wordt hij geroemd voor de manier waarop hij zijn colleges verlevendigt met verhalen uit de praktijk, onder andere uit zijn tijd als senior personeelsmanager voor ABN Amro.

Dit is een incompany programma, daarom stemmen we de praktische zaken graag samen met je af.

Uitgangspunten voor al onze learning journeys

 • De menselijke maat staat altijd voorop
 • Aandacht en veiligheid zijn cruciaal als je wilt leren
 • Invloed uitoefenen is niet aan een functie gebonden
 • Betekenisgeving vindt niet plaats tussen de oren, maar tussen de neuzen
 • Als je geen plan hebt voor je eigen leven, word je onderdeel van andermans plannen
 • Iedereen mag zichzelf coach noemen, daarom leggen wij ons oor graag te luister bij de wetenschap én bij ervaringsdeskundigen
 • We werken alleen met de echte top
 • Jouw verhaal brengt ons in beweging

Deze uitgangspunten zijn een rode draad bij alles wat we ondernemen en doen.

1,5 meter-proof

Focus Learning Journeys heeft als missie om jouw leerreis te faciliteren. Op een veilige manier. Als live-leren er niet in zit dan ontmoeten we elkaar online. Zo hebben we de afgelopen bijeenkomsten gestreamd en ook hebben we blended varianten gecreëerd. Kortom, wij laten ons niet tegenhouden door deze crisis en wij vertrouwen erop dat dit ook voor jou geldt.

Interesse?

Wil jij jezelf en je collega's inspireren en motiveren in deze uitdagende tijd? Leuk, lerend en lonend? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden: bel Laure Thus 030 - 800 04 20 of mail laure@focuslearningjourneys.nl

Deelnemers van dit programma bekeken ook:

 • Never waste a good crisis

  Geef handen en voeten aan de actualiteit binnen jouw organisatie

  6 interactieve masterclasses van 24 maart t.m. 29 april

  Meer informatie
 • Stress vriend en vijand

  Incompanyprogramma voor (management) teams die willen investeren in stressmanagement

  Datum, duur, vorm en prijs in overleg

  Meer informatie
 • The fine art of leadership

  Beïnvloed jezelf en anderen vanuit waardengedreven leiderschap

  2 daagse masterclass op 9 & 10 juni 2021

  Meer informatie
"Change comes from feeling. Put feeling first." Dan Heath (Amerikaanse verander-goeroe)