Hybride werken anno 2022

Hybride werken anno 2022

Optimaal samenwerken in het (post?)Corona tijdperk

Dr. Kilian Wawoe deed een jaar lang onderzoek naar samenwerken en het kantoor tijdens en ná corona. Hij en zijn team interviewden meer dan 300 mensen, bestudeerden meer dan 600 wetenschappelijke artikelen over virtuele teams en leidinggeven op afstand en namen meer dan 7000 enquêtes af.

Type:
Los college, Masterclass
Prijs:
€ 149,00 (excl. BTW)
Datum:
25 januari
Groepsarrangement:
Meer informatie aanvragen
Direct aanmelden

calendar Zet dit programma in je agenda!

De uitbraak van de coronapandemie heeft werken op kantoor compleet op zijn kop gezet. De lockdown dwong medewerkers over de hele wereld om van de ene dag op de andere vanuit huis te werken – en tot ieders verbazing bleek dat goed mogelijk. Kennisorganisaties bleken in staat om te functioneren zonder dat medewerkers elkaar ontmoeten. Het kantoor was rond de eeuwwisseling door de komst van internet al het monopolie kwijtgeraakt op informatie: kenniswerkers hoeven niet meer naar kantoor te komen om daar dossiers te raadplegen. Sinds de lockdown is ook die andere fundamentele eigenschap uit het kantoor verdwenen: de plek waar je per se moet zijn om met collega’s samen te werken, te overleggen.

Echter, het feit dat het mogelijk is om met zijn allen vanuit huis te werken wil nog niet zeggen dat het wenselijk is. Bepaalde groepen hebben er erg onder geleden in termen van welzijn en/of prestatie. Bovendien, dat het ruim een jaar lang goed mogelijk was om vanuit huis te werken, betekent nog niet dat we in lengte van jaren zo door moeten gaan. Wellicht was de lockdown een uitzonderlijke situatie en willen de meeste medewerkers het liefst terug naar het oude normaal. Wellicht draaiden gedurende de coronacrisis de organisaties weliswaar door terwijl ze op afstand werkten, maar liepen hun prestaties terug? Er wordt veel gesproken over ‘hybride werken’ waarin we deels op kantoor en deel op afstand werken, maar wie zegt dat dit werkt?

 Om rekening mee te houden

 • Iedereen denkt en begint met de gedachte dat het inrichten van het postcorona-kantoor niet zo moeilijk kan zijn, maar het is ongelooflijk ingewikkeld.
 • De factor mens kost in de meeste organisaties 10 x zoveel als de factor gebouw.
 • Waar veertig-plus medewerkers graag bellen, doen millenials dat liever niet. Het gevolg is dat jongere medewerkers een grote barrière voelen om vragen te stellen aan collega’s die niet op kantoor zijn.
 • Werk is een teamsport, je moet niet alleen denken: wat werkt prettig voor mij. 
 • 5 dagen naar kantoor en dan een headset opzetten? Dan kun je net zo goed thuisblijven.
Direct aanmelden
Dr. Kilian Wawoe

Dr. Kilian Wawoe

Functie:
Docent Human Resources management
Bedrijf:
Vrije Universiteit Amsterdam

Dr. Kilian Wawoe deed een jaar lang onderzoek naar werken tijdens en postcorona. Hij en zijn team interviewden meer dan 300 mensen, bestudeerden meer dan 600 wetenschappelijke artikelen over virtuele teams en leidinggeven op afstand en namen meer dan 7000

Dit online college vindt plaats via Zoom op 25 januari van 15.00 tot 17.00 uur

Deelnemers van dit programma bekeken ook:

 • Hybride werken anno 2022: Het corporate brein

  Waarvoor gaan we nog naar kantoor en hoe zorgen we ervoor dat we goed blijven samenwerken?

  Collegereeks start op 18 januari

  Meer informatie
 • Investeren in je mentaal kapitaal

  Hoe hybride werken tot meer rust en effectiviteit kan leiden...

  Online college op 1 februari van 15.00 - 17.00

  Meer informatie
 • CORONA EN LIVE EVENTS

  In het ondertussen....

  op 11 mei

  Meer informatie
“Effective leadership is putting first things first. Effective management is discipline, carrying it out.” Stephen M.R. Covey