De do's and don'ts van hybride werken
Centrale vraag: wat moet er na corona gebeuren op kantoor zodat we goed samenwerken? En hoe krijg je dit voor elkaar?
Dr. Kilian Wawoe deed een jaar lang onderzoek naar samenwerken en het kantoor tijdens en ná corona. Hij en zijn team interviewden meer dan 300 mensen, bestudeerden meer dan 600 wetenschappelijke artikelen over virtuele teams en leidinggeven op afstand en namen meer dan 7000 enquêtes af.
Samen met Focus Learning Journeys heeft hij de tweedaagse LIVE masterclass ‘Het corporate brein’ ontwikkeld. Tijdens deze masterclass deelt hij zijn geheimen met jullie.
Doelgroep
Deze masterclass is bedoeld voor directieteams/ MT’s, corona- projectteams en HRM’ers die verantwoordelijk zijn voor het kantoor van de toekomst. Voor mensen die verantwoordelijk zijn voor werken post-corona. Mensen die waken over de ‘toekomstbestendigheid’ van hun organisatie.
Inleiding
De uitbraak van de coronapandemie heeft werken op kantoor compleet op zijn kop gezet. De lockdown dwong medewerkers over de hele wereld om van de ene dag op de andere vanuit huis te werken – en tot ieders verbazing bleek dat goed mogelijk. Kennisorganisaties bleken in staat om te functioneren zonder dat medewerkers elkaar ontmoeten. Het kantoor was rond de eeuwwisseling door de komst van internet al het monopolie kwijtgeraakt op informatie: kenniswerkers hoeven niet meer naar kantoor te komen om daar dossiers te raadplegen. Sinds de lockdown is ook die andere fundamentele eigenschap uit het kantoor verdwenen: de plek waar je per se moet zijn om met collega’s samen te werken, te overleggen.
Echter, het feit dat het mogelijk is om met zijn allen vanuit huis te werken wil nog niet zeggen dat het wenselijk is. Bepaalde groepen hebben er erg onder geleden in termen van welzijn en/of prestatie. Bovendien, dat het ruim een jaar lang goed mogelijk was om vanuit huis te werken, betekent nog niet dat we in lengte van jaren zo door moeten gaan. Wellicht was de lockdown een uitzonderlijke situatie en willen de meeste medewerkers het liefst terug naar het oude normaal. Wellicht draaiden gedurende de coronacrisis de organisaties weliswaar door terwijl ze op afstand werkten, maar liepen hun prestaties terug? Er wordt veel gesproken over ‘hybride werken’ waarin we deels op kantoor en deel op afstand werken, maar wie zegt dat dit werkt?
Om rekening mee te houden
Je werkt aan je plan en neemt daarin de volgende zaken mee
Ons aanbod
Tijdens het programma het corporate brein is dr Kilian Wawoe de hoofdspreker/ de kerndocent. Daarnaast kunnen wij putten uit een mooie Board of Inspiration, vaak additioneel op het programma (vervolgsessies)
Dr. Kilian Wawoe deed een jaar lang onderzoek naar werken tijdens en postcorona. Hij en zijn team interviewden meer dan 300 mensen, bestudeerden meer dan 600 wetenschappelijke artikelen over virtuele teams en leidinggeven op afstand de conclusies over dit
Dr. Ben Tiggelaar is onafhankelijk schrijver, spreker en gedragswetenschapper.
Elke is internationaal erkend expert in de positieve psychologie. Als geen ander weet ze academische inzichten te koppelen aan jarenlange praktijkervaring
Anneleen De Lille is een ervaren keynote spreker en trainer. Ze is gespecialiseerd in gewoonteveranderingen die ons brein versterken, onze productiviteit verbeteren en ons werkgeluk verhogen.
Toon Gerbrands wordt ook wel de prestatie-professor genoemd. "Hoe groter de crisis, des te meer ik opleef" is een gevleugelde uitspraak van hem. Toon gaf onder meer direct leiding aan Louis van Gaal, Ronald Koeman en Philip Cocu.
Jaap Boonstra is hoogleraar “Organization Dynamics’ bij Esade Business School in Barcelona en hoogleraar “Organizational Change” bij WU, Vienna University for Economics and Business.
calendar Zet dit programma in je agenda!
Dr. Kilian Wawoe en Focus Learning journeys hebben de handen ineen geslagen en dit heeft geleid tot de incompany masterclass 'Het corporate brein'.
Deze masterclass is op vele manieren uit te voeren. Wij hebben een aantal sprekers waarvan wij vinden dat die goed in het programma passen.
Daarnaast kan het programma uit een middag, een dag of twee dagen bestaan.
Een learning journey is een pad dat je niet alleen loopt, maar met collega’s. Zeker als het om samenwerken gaat en de toekomst van kantoor gaat.
Wil je optimaal samenwerken in de hybride samenleving en ben je geinteresseerd in dit programma?
Stuur dan een mail naar klantenservice@focuslearningjourneys.nl en we nemen contact met je op voor een orienterend gesprek met een kop koffie.
Kan je niet wachten en wil je 'gewoon' een losse super inspirerende lezing van Kilian?
Mail Miranda@focuslearningjourneys.nl Miranda van oostrom is de persoonlijk assisten van Kilian Wawoe.
Unieke karaktervolle collegereeks over menselijk gedrag, het brein en leidinggeven
Collegereeks start op 28 september
Meer informatieMeld je aan voor de nieuwsbrief en je ontvangt niet alleen informatie over onze programma’s, maar ook artikelen, video’s en meer! Meld je nu aan: