Incompany masterclass: Het corporate brein

Incompany masterclass: Het corporate brein

De do's and don'ts van hybride werken

Centrale vraag:  wat moet er na corona gebeuren op kantoor zodat we goed samenwerken? En hoe krijg je dit voor elkaar?

Dr. Kilian Wawoe deed een jaar lang onderzoek naar samenwerken en het kantoor tijdens en ná corona. Hij en zijn team interviewden meer dan 300 mensen, bestudeerden meer dan 600 wetenschappelijke artikelen over virtuele teams en leidinggeven op afstand en namen meer dan 7000 enquêtes af.

Samen met Focus Learning Journeys heeft hij de tweedaagse LIVE masterclass ‘Het corporate brein’ ontwikkeld. Tijdens deze masterclass deelt hij zijn geheimen met jullie. 

Doelgroep

Deze masterclass is bedoeld voor directieteams/ MT’s, corona- projectteams en HRM’ers die verantwoordelijk zijn voor het kantoor van de toekomst. Voor mensen die verantwoordelijk zijn voor werken post-corona. Mensen die waken over de ‘toekomstbestendigheid’ van hun organisatie.  

Inleiding

De uitbraak van de coronapandemie heeft werken op kantoor compleet op zijn kop gezet. De lockdown dwong medewerkers over de hele wereld om van de ene dag op de andere vanuit huis te werken – en tot ieders verbazing bleek dat goed mogelijk. Kennisorganisaties bleken in staat om te functioneren zonder dat medewerkers elkaar ontmoeten. Het kantoor was rond de eeuwwisseling door de komst van internet al het monopolie kwijtgeraakt op informatie: kenniswerkers hoeven niet meer naar kantoor te komen om daar dossiers te raadplegen. Sinds de lockdown is ook die andere fundamentele eigenschap uit het kantoor verdwenen: de plek waar je per se moet zijn om met collega’s samen te werken, te overleggen.

Echter, het feit dat het mogelijk is om met zijn allen vanuit huis te werken wil nog niet zeggen dat het wenselijk is. Bepaalde groepen hebben er erg onder geleden in termen van welzijn en/of prestatie. Bovendien, dat het ruim een jaar lang goed mogelijk was om vanuit huis te werken, betekent nog niet dat we in lengte van jaren zo door moeten gaan. Wellicht was de lockdown een uitzonderlijke situatie en willen de meeste medewerkers het liefst terug naar het oude normaal. Wellicht draaiden gedurende de coronacrisis de organisaties weliswaar door terwijl ze op afstand werkten, maar liepen hun prestaties terug? Er wordt veel gesproken over ‘hybride werken’ waarin we deels op kantoor en deel op afstand werken, maar wie zegt dat dit werkt?

 Om rekening mee te houden

 • Iedereen denkt en begint met de gedachte dat het inrichten van het postcorona-kantoor niet zo moeilijk kan zijn, maar het is ongelooflijk ingewikkeld.
 • De factor mens kost in de meeste organisaties 10 x zoveel als de factor gebouw.
 • Waar veertig-plus medewerkers graag bellen, doen millenials dat liever niet. Het gevolg is dat jongere medewerkers een grote barrière voelen om vragen te stellen aan collega’s die niet op kantoor zijn.
 • Werk is een teamsport, je moet niet alleen denken: wat werkt prettig voor mij. 
 • 5 dagen naar kantoor en dan een headset opzetten? Dan kun je net zo goed thuisblijven.

Je werkt aan je plan en neemt daarin de volgende zaken mee

 • Wat zijn de lessons learned van werken voor en tijdens corona?
 • Waarvoor komen jullie nog naar kantoor? Welke zaken doen jullie online?
 • Wat betekent dit voor jullie kantoor?
 • Hoe weeg je de belangen van het individu en het collectief tegen elkaar af?Wat doe bv je als de een fulltime wil thuiswerken, terwijl de andere persoon graag wil leren en verbinden?
 • Hoe organiseer je de ont-moeting op kantoor?
 • Als mensen zich alleen thuis kunnen concentreren doe je iets fout. Eens?

Ons aanbod

Type:
Masterclass
Prijs:
€ 0,00 (excl. BTW)
Datum:
31 december
Houd mij op de hoogte Bekijk de brochure

Tijdens het programma het corporate brein is dr Kilian Wawoe de hoofdspreker/ de kerndocent. Daarnaast kunnen wij putten uit een mooie Board of Inspiration, vaak additioneel op het programma (vervolgsessies)

Dr. Kilian Wawoe

Dr. Kilian Wawoe

Functie:
Docent Human Resources management
Bedrijf:
Vrije Universiteit Amsterdam

Dr. Kilian Wawoe deed een jaar lang onderzoek naar werken tijdens en postcorona. Hij en zijn team interviewden meer dan 300 mensen, bestudeerden meer dan 600 wetenschappelijke artikelen over virtuele teams en leidinggeven op afstand de conclusies over dit

Dr. Ben Tiggelaar

Dr. Ben Tiggelaar

Functie:
Visiting professor, ondernemer
Bedrijf:
IE Business School in Madrid, Ben Tiggelaar & Company

Dr. Ben Tiggelaar is onafhankelijk schrijver, spreker en gedragswetenschapper.

dr. Elke Smeets

dr. Elke Smeets

Functie:
Key note speaker, therapeut en onderzoeker

Elke is internationaal erkend expert in de positieve psychologie. Als geen ander weet ze academische inzichten te koppelen aan jarenlange praktijkervaring

Anneleen de Lille

Anneleen de Lille

Functie:
Psycholoog, gespecialiseerd in oplossingsgericht werken en coachen
Bedrijf:
Better Minds at work

Anneleen De Lille is een ervaren keynote spreker en trainer. Ze is gespecialiseerd in gewoonteveranderingen die ons brein versterken, onze productiviteit verbeteren en ons werkgeluk verhogen.

Toon Gerbrands

Toon Gerbrands

Functie:
CEO
Bedrijf:
PSV

Toon Gerbrands wordt ook wel de prestatie-professor genoemd. "Hoe groter de crisis, des te meer ik opleef" is een gevleugelde uitspraak van hem. Toon gaf onder meer direct leiding aan Louis van Gaal, Ronald Koeman en Philip Cocu.

Jaap Boonstra

Jaap Boonstra

Functie:
Hoogleraar Organization Dynamics
Bedrijf:
Esade Business School Barcelona, Vienna University

Jaap Boonstra is hoogleraar “Organization Dynamics’ bij Esade Business School in Barcelona en hoogleraar “Organizational Change” bij WU, Vienna University for Economics and Business.

calendar Zet dit programma in je agenda!

Dr. Kilian Wawoe en Focus Learning journeys hebben de handen ineen geslagen en dit heeft geleid tot de incompany masterclass 'Het corporate brein'.

Deze masterclass is op vele manieren uit te voeren. Wij hebben een aantal sprekers waarvan wij vinden dat die goed in het programma passen.

Daarnaast kan het programma uit een middag, een dag of twee dagen bestaan.

Een learning journey is een pad dat je niet alleen loopt, maar met collega’s. Zeker als het om samenwerken gaat en de toekomst van kantoor gaat.

Wil je optimaal samenwerken in de hybride samenleving en ben je geinteresseerd in dit programma?

Stuur dan een mail naar klantenservice@focuslearningjourneys.nl en we nemen contact met je op voor een orienterend gesprek met een kop koffie.

Kan je niet wachten en wil je 'gewoon' een losse super inspirerende lezing van Kilian?

Mail Miranda@focuslearningjourneys.nl Miranda van oostrom is de persoonlijk assisten van Kilian Wawoe.

Houd me op de hoogte Bekijk de brochure

Deelnemers van dit programma bekeken ook:

 • Psychologie voor Managers (blok A)

  Unieke karaktervolle collegereeks over menselijk gedrag, het brein en leidinggeven

  Collegereeks start op 28 september

  Meer informatie
"We spend a lot of time teaching leaders what to do. We don’t spend enough time teaching leaders what to stop." Marshall Goldsmith