'De uitdaging is om als mens het verschil te maken'

'De uitdaging is om als mens het verschil te maken'

Blerta Shaqiri (33) heeft een heldere missie en is bereid om hard te werken voor haar droom. Daarom durft zij haar goede baan als locatiemanager in de zorg te verruilen voor het fulltime ondernemerschap. Bij de masterclass The Fine Art of Leadership vond ze de bevestiging dat ze met deze beslissing op de goede weg zit. “Wat een cadeau, deze tweedaagse”, zegt Blerta. “Gabriël Anthonio daagt leiders uit om als méns het verschil te maken en dat is precies waar ik naar streef.”

Wie leiderschapsontwikkeling serieus neemt, heeft volgens docent Gabriël Anthonio ook een reis naar binnen te maken. Daarom is hij in zijn masterclasses altijd nieuwgierig naar de persoonlijke krachtverhalen van deelnemers: Waarom ben jij wie je bent? Wat zijn je innerlijke drijfveren? En hoe kom je lastige situaties te boven? Want dáárin schuilen vaak de krachtbronnen voor leiderschap. Toen Blerta zich inschreef bij Focus, had zij al een flinke persoonlijke ontdekkingstocht achter de rug. “Mijn learning journey begon toen mijn familie de oorlog in Kosovo ontvluchtte en ik als 12-jarig meisje met mijn ouders en broers in Nederland terecht kwam. Wat wij meemaakten, was geen gemakkelijke leerschool, maar gelukkig wist ik toen al wat me nog elke dag helpt: je hebt áltijd een keuze.”

Blerta koos de weg van ontwikkeling. “Ik geloof in leren. Door zelf te groeien, kun je ook van betekenis zijn voor anderen. Dat ik in de zorgsector terecht kwam, is geen toeval. Door de ernstige ziekte van mijn broer, zag ik al jong wat er in de zorg werkelijk nodig is. Cliënten zijn in de eerste plaats mens en het is belangrijk – ook buiten de zorg – om oprecht oog te hebben voor wie mensen zijn. Daarom zoek ik altijd naar manieren om aansluiting te vinden en zo anderen verder te helpen. Dat deed ik als verpleegkundige al, maar ook als manager en ondernemer is het essentieel om goed te luisteren en in het vizier te houden voor wie je het doet. Door echt contact te maken, kun je doen wat werkelijk nodig is en zo het verschil maken.”

‘Als leider samenvallen met wie je bent’

Oog voor de menselijke maat en het verschil maken: dat is in de kern waar The Fine Art of Leadership om draait. “Daarom ben ik zo blij dat ik de kans kreeg om deze masterclass te volgen”, zegt Blerta. “Wat ik intuïtief al voelde en steeds meer in mijn werk toepas, hoorde ik terug in de boodschap van Gabriël. Met zijn aanpak nodigt hij uit om te worden wie je ten diepste bent. Zodat je als leider samenvalt met wie je bent als mens. Dan speel je geen rol, maar handel je authentiek en dat is wat mensen feilloos aanvoelen. Ik wist al dat ik anderen niet kan veranderen, of ik nou manager ben of niet. Maar ik heb wél invloed op hoe ik anderen benader en hoe we samen kunnen zoeken naar wat werkt. Dat is voor mij de kunst van leiderschap en dat besef ik meer dan ooit na deze masterclass.”

Naast herkenning, inspiratie en (zelf)reflectie, bracht de tweedaagse masterclass Blerta ook praktische inzichten. “Een waardevol onderdeel was het leren stoppen met wat níet werkt. Dat was een eyeopener, want we zoeken juist vaak handreikingen voor wat wél werkt. Gabriël leerde ons dat leiders – zeker onder druk – vaak vergeten om contact te maken en vervallen in standaard gedrag. Bij mij was dat: energie blijven steken in dingen waar ik geen invloed op heb. Daar kan ik dus beter mee stoppen. De uitdaging is om steeds terug te keren naar de essentie: Wat is de vraag? Waar heb ik invloed op en wat is nodig om het wél mogelijk te maken? Het gaat om maatwerk. Gabriël zegt terecht: blijf nieuwsgierig naar de ander. Richt je op de kwaliteit van het gesprek en op hoe je samen naar de middenweg kunt bewegen.”

‘Groot dromen, klein beginnen’

Voor Blerta is helder dat leiderschap geen kwestie is van kunstjes leren. “Daarom is het zo mooi dat deze masterclass de deelnemers een spiegel voorhoudt. Alles begint met persoonlijk leiderschap. Wie je bent als mens, heeft invloed op je stijl van werken. Of je nu manager bent of iets anders doet. Precies dat inzicht is de basis van mijn nieuwe bedrijf Ekuivalent, een bureau dat zorgt voor goede matches tussen zorgprofessionals en zorginstellingen. Vooral voor tijdelijke versterking, maar wel met oog voor de lange termijn. Dat is ook waar mijn droom om de hoek komt: wegens de oplopende personeelstekorten in de zorg, wil ik in de toekomst een brug vormen naar mijn geboorteland. In Kosovo zijn genoeg ambitieuze mensen die ook hier in Nederland van betekenis kunnen zijn. Er is nog een hele weg te gaan, maar al droom ik groot, ik begin klein. Vanuit de menselijke maat, want dat is altijd waar het in de kern om gaat.”

“Het is een grote stap om mijn baan als locatiemanager achter te laten”, zegt Blerta tot besluit. “Om wat ik met mijn team bij ZuidOostZorg in Friesland heb opgebouwd en ook om alle kansen die ik daar kreeg. Ik weet hoe belangrijk het is om gezien te worden en mogelijkheden te krijgen om jezelf te ontwikkelen. Dat gun ik anderen ook, door verbindingen te leggen en eraan bij te dragen dat de juiste mensen op de juiste plek komen. De naam van mijn bedrijf Ekuivalent – dat is de Albanese spelling – staat voor gelijkwaardigheid. Titels en uitgebreide cv’s zeggen me niet zoveel, ik kijk vooral naar de mens erachter: welke intenties heeft iemand, hoe wil hij of zij het verschil maken? Als mensen bevlogen zijn en hun talenten willen ontwikkelen, is heel veel mogelijk. Zeker als je blijft leren en reflecteren. Voor mij was deze masterclass daarom weer een stap in bewustwording, zodat ik het verschil kan blijven maken. Als ondernemer, maar vooral als mens.”

 Geschreven door: Amber Boomsma 

Gerelateerde evenementen

"Change comes from feeling. Put feeling first." Dan Heath (Amerikaanse verander-goeroe)