Verantwoording nemen - minicolumn van prof. dr. Gabriel Anthonio

Verantwoording nemen - minicolumn van prof. dr. Gabriel Anthonio

Verantwoording nemen

De tijd is kort, budget te krap en aan menskracht ontbreekt het ook. Er wordt druk heen en weer gepraat. Eigenlijk wil niemand de verantwoording nemen want het risico dat het project niet op tijd af is en de kosten uit de pas lopen is groot. Dan stelt een van de managers voor om te loten. Wie wordt de projectleider en moet ervoor zorgen dat het zoals mogelijk slaagt. Er worden vijf briefjes in een doos gedaan, met vier keer ‘nee’ en een keer ‘ja’ erop. Diegene die het lot ‘ja’ heeft getrokken kijkt nogal beteuterd. En zucht, ik denk dat ik maar vast ga solliciteren naar een andere baan. De anderen kloppen hem lachend op de schouder en sluiten het overleg af.

Reflectie

Wat we hier zien is dat als het spannend wordt, er te weinig middelen en mogelijkheden zijn men begint te schuiven. De energie richt zich op de zorg, de angst dat het mogelijk gaat mislukken. Er is geen energie meer over om het probleem samen aan te pakken of andere mogelijkheden te verkennen. Loten of maar iemand willekeurig aanwijzen vergroot de kans alleen maar op een mislukking. Geregeld zien we, doen we mee aan dit wegduikgedrag. Iedereen voelt het, ziet het gebeuren. Leiderschap is patronen zichtbaar maken die niet bijdragen aan een oplossing, om vervolgens afspraken te maken over wie welke verantwoording neemt, in plaats van weg te duiken.

Geschreven door Focus Learning Journeys op 9 juli 2019

Gerelateerde evenementen

“Lead from the back — and let others believe they are in front.” Nelson Mandela