Attention management in drie stappen

Attention management in drie stappen

Afstappen van timemanagement lijkt misschien radicaal, maar voor ons brein is het bijna zeker de beste beslissing. De industriële recepten in verband met tijdsindeling, zoals de 8-8-8 regel, werken niet meer in een tijd waarin aandacht zo'n schaars goed is geworden. Integendeel ze zijn schadelijk voor onze concentratie.

De nieuw-mentaal avant-garde stapt er om die reden massaal van af en schalkelt over op attention management, waarbij de biologische aandachtscurve van de mens gerespecteerd wordt om meer gedaan te krijgen in minder tijd. Door beter te plannen, onze natuurlijke focuspiek beter te benutten en beter uit te schakelen wanneer we ons hoofd er niet bij te hoeven houden. En hoewel dat beslissingen zijn die de meeste mensen niet alleen kunnen nemen, kun je jezelf wel aan het roer zetten door het goede voorbeeld te geven en mensen bewust te maken van deze nieuwe mentaliteit.

Je kunt in drie stappen van time management naar attention management:

1. De aandachtsagenda

  • het achturenmisverstand
  • zoek je focuspiek
  • maak tijd voor rituelen

2. De diepte in

  • de 20/ 80- regel
  • diep werk

3. Switch-off

  • de piloot en de stewardess
  • hyperconnectiviteit
  • uit = uit

Elke Geraerts in haar boek 'Het nieuwe mentaal'  

Geschreven door Focus Learning Journeys op 9 juli 2019

Gerelateerde evenementen

“Lead from the back — and let others believe they are in front.” Nelson Mandela