Successen vieren - minicolumn van Prof. dr. Gabriel Anthonio

Successen vieren - minicolumn van Prof. dr. Gabriel Anthonio

Successen vieren

De werkgroep is druk in overleg. De resultaten zijn goed, de medewerkers tevreden en patiënten worden goed door de nieuwe aanpak geholpen. Toch weet de werkgroep weer nieuwe problemen, die ze steevast uitdagingen noemen op te werpen. De folder moet beter, de telefonische moet vriendelijker en de ruimte moet beter ingericht worden. Voorstellen tot verbetering buitelen over elkaar heen. Niemand heeft nog een blij gevoel, iedereen is gericht op de fouten die nodig verbeterd moeten worden. Dat kost tijd en geld, wie gaat dat doen? Ineens roept de jongste van de medewerkers dat die nog een goede mop kent. Een mop over groep beren op de weg die er niet waren. “Nou vertel, daagt een van de collega’s hem uit! “Eh, dat was de mop.”  Iedereen schiet in de lach. “Ja, laten we onze successen gaan vieren, die beren lopen er toch wel, of niet. Opnieuw gelach.

Reflectie

Wat we hier zien is dat mensen elkaar in de problemen brengen, letterlijk in de problemen praten. Ook als je problemen steevast ‘uitdagingen’ noemt, verlies je daar energie van. Nu moet je problemen niet negeren, maar niet eenzijdig benaderen. Successen vieren is bevestigen dat je bepaalde problemen hebt overwonnen! Dat geeft moed en energie om de volgende fase in te gaan en wat zich dan aandient samen aan te pakken en tot goed einde te brengen. Leiderschap is,… het energieniveau in de groep bewaken. Door successen op gepaste wijze te vieren neemt de energie toe, dat helpt bij het oplossen van nieuwe problemen die op je af komen.

Geschreven door Focus Learning Journeys op 30 juni 2019

Gerelateerde evenementen

"Change comes from feeling. Put feeling first." Dan Heath (Amerikaanse verander-goeroe)