Over anderen praten - minicolumn van prof. dr. Gabriel Anthonio

Over anderen praten - minicolumn van prof. dr. Gabriel Anthonio

Staan twee collega’s bij het koffieapparaat te roddelen over een collega. Hij is net gescheiden en hij heeft nu meteen alweer een relatie met een oud-collega van zijn vorige werk. Ze zijn onlangs betrapt op de parkeerplaats, zoenend in de auto. Ondertussen lopen er collega’s voorbij die flarden van deze roddels opvangen. Beide koffieleuten gaan gewoon door met hun babbels. Zonder dat ze het door hebben staat de collega waarover ze roddelen achter hen. Hij kucht even, mag ik ook een kop koffie? Meteen maken de roddelaars excuus, sorry we wisten niet dat je achter ons stond! Sorry hoor! Hij neemt zijn kop koffie, wenst hun een goede dag en loopt weg.

Reflectie
Wat we hier zien is dat we makkelijk, negatief over mensen praten als ze er niet zijn. We dikken de verhalen nog wat aan of oordelen wat harder nu we onder elkaar zijn. Leiderschap is over mensen met respect spreken, hen behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden. Dus let op jezelf, en hoe gesprekken zich kunnen ontwikkelen. Praat over anderen alsof ze achter je staan en meeluisteren.

Geschreven door Focus Learning Journeys op 24 juni 2019

Gerelateerde evenementen

“Lead from the back — and let others believe they are in front.” Nelson Mandela