Ik had moed nodig om ontslag te nemen. Ik had me met hart en ziel verbonden aan de organisatie waar ik werkte....

Ik had moed nodig om ontslag te nemen. Ik had me met hart en ziel verbonden aan de organisatie waar ik werkte....

Stel, je hebt bedacht wat je wilt veranderen in je leven. En je hebt je droom omgezet in een concreet doel en bijbehorend plan. Waarom komt het er dan toch niet van om ermee te beginnen? Vaak is het onzekerheid die je belemmert de eerste stap te zetten. Je twijfelt of je wel de goede keuze maakt en bent bezorgd over wat er allemaal mis kan gaan. Er is moed voor nodig om de stap te zetten van dromen naar doen. Van baan veranderen, een eigen bedrijf beginnen of verhuizen naar het buitenland: allemaal ingrijpende gebeurtenissen in je persoonlijk leven. Voor al deze keuzes geldt: je moet je nek uitsteken en per saldo daadkracht tonen.

"Er is moed voor nodig op weg te gaan..."

In 1998 besloot ik mijn vaste baan als manager facilitaire dienst van het Universitair Medisch Centrum Utrecht op te zeggen om me een periode te richten op de bergsport. Daarnaast wilde ik een poosje meer tijd hebben voor mijn privéleven en me bezinnen op mijn verdere loopbaan. Ik had moed nodig om ontslag te nemen. Ik had me met hart en ziel verbonden aan de organisatie waar ik werkte.

We waren bezig met een enorme uitdaging waar ik, samen met mijn team van leidinggevenden en onze medewerkers, nog lang niet mee klaar was. Toch heb ik de stap gezet. Ondanks alle onzekerheden: ik had opeens geen vast inkomen meer en wist niet of ik later weer opnieuw een goede baan zou vinden. Bovendien had ik van de ene op de andere dag de status van 'werkloze': wie was ik nu eigenlijk nog nu ik niet meer werkte? Een bizarre gedachte, maar die speelde wel door mijn hoofd.

Ik heb nooit spijt gehad van deze verandering. Sterker nog, de stap heeft me een andere horizon geboden met nieuwe perspectieven. Mijn klimexpedities hebben mijn leven enorm verrijkt*. Verder ben ik, door meer mijn hart te volgen, gelukkiger en rustiger geworden.

Kortom: klamp je niet vast aan je status-quo. Stap over al die beren heen die je op je pad ziet en volg je intuïtie. Ga op weg!

Katja Staartjes in haar boek 'Top inspiratie'.

 * Katja Staartjes was in 1999 de eerste Nederlandse vrouw op de hoogste berg ter wereld de Mount Everest (8848 m.) Wil jij ook op weg naar je persoonlijke top? Laat je dan coachen en inspireren door Oscar David & Katja Staartjes tijdens de masterclass 'Living your purpose' https://www.focuslearningjourneys.nl/programma/leiderschap/living-your-purpose/

Gerelateerde evenementen

"Change comes from feeling. Put feeling first." Dan Heath (Amerikaanse verander-goeroe)