Leiderschapsreis met Gabriël Anthonio

Leiderschapsreis met Gabriël Anthonio

‘Zoek het optimale midden tussen waarden en winst’

Hij doet een intellectueel en emotioneel appèl op de mensen die zijn seminars en masterclasses volgen. Bovendien is Gabriël Anthonio nieuwsgierig naar de persoonlijke krachtverhalen van iedereen die leiderschapsontwikkeling serieus neemt. “Waarom ben jij wie je bent? Wat zijn je innerlijke drijfveren en waarden? Waar zit je passie? En vooral: hoe ben je lastige situaties te boven gekomen? Daarbij stilstaan, maakt je bewust van jouw krachtbronnen.”

Zelf zoekt Anthonio regelmatig de stilte op om te reflecteren op zichzelf en situaties die op zijn pad komen. Die bezinning is voor hem onmisbaar bij elke learning journey in leven en werk. “Het is de reis naar binnen die we vaak verwaarlozen”, stelt de bevlogen spreker. “Maar voordat je zo’n reis naar binnen maakt, is het waardevol om buiten inspiratie op te doen. Om jezelf te laten triggeren op punten waar je in leiderschap kunt groeien. De kunst is om steeds meer samen te vallen met wie je bent als mens. Zodat je geen rol speelt, maar krachtig en authentiek handelt vanuit innerlijke drijfveren. Dat is waar leiderschap in de kern om gaat.”

Bewust beïnvloeden

Om mensen uit te dagen zichzelf in leiderschap te ontwikkelen, spreekt Anthonio verschillende aspecten aan. Hij begint met het besef dat we de hele dag bezig zijn met het beïnvloeden van onze omgeving. Dat gebeurt vaak onbewust, terwijl leiderschap juist draait om zo bewust en verantwoord mogelijk met die invloed om te gaan. “Om dat bewustzijn te ontwikkelen, zijn reflectie en bezinning zo belangrijk”, zegt Anthonio. “Meer nog dan hard werken en doorzetten, is het noodzakelijk om regelmatig te staan bij wat werkelijk nodig is. Durf te observeren en te onderzoeken, dan handel je creatief in plaats van reactief.”

Waar stop je mee?

Anthonio doet ook een beroep op de ervaringsdeskundigheid van deelnemers. “De meesten wat ons weten intussen prima wat wel of juist niet werkt in hun leven, alleen handelen we daar te weinig naar. Mijn oproep is: doe vaker wat werkt en stop met wat niet werkt. Klinkt simpel, maar blijkt een lastige opgave. Want juist als de spanning toeneemt, vervallen we in onze vertrouwde ‘groef’, zoals bijvoorbeeld overwerken, streng zijn of micromanagen. Terwijl we op moeilijke momenten vaak iets anders nodig hebben om een goede leider te zijn. De eerste uitdaging die ik daarom meegeef is de vraag: waar stop je morgen mee?”

Het midden zoeken

“Pas als je stopt met een karikatuur te zijn van de leidersrol die je dénkt te moeten vervullen, ontstaat er ruimte voor de leider die in jou schuilt”, is de overtuiging van Anthonio. “Daarom reik ik diverse filosofische handvatten aan voor het groeien in persoonlijk leiderschap. Die handvatten zijn nodig om te blijven herijken, juist omdat leiders – zeker als het spannend wordt – makkelijk neigen naar ofwel teveel focus op winst, ofwel te eng vasthouden aan waarden. De uitdaging voor organisaties is het optimale midden te vinden tussen waarden en winst, omdat je daarmee een economische motor in gang zet met een menselijke maat die houdbaar is voor de toekomst.”

Kracht van verhalen

Het eendaagse leiderschapsseminar dat Anthonio samen met Remco Claassen voor Focus verzorgt, nodigt absoluut uit tot verdere verfijning in zijn tweedaagse masterclass The Fine Art of Leadership. “Daar is meer ruimte om de diepte in te gaan en om in interactie met elkaar te delen wie we zijn. Zie het als een verdieping van de reis. Maar korter of langer, in al mijn sessies combineer ik beproefde theorieën met de kracht van verhalen en praktische werkvormen. Om zo het leiderschap dat in ieder van ons schuilt aan te raken en in beweging te zetten. Het doel is dat er iets gebeurt vanbinnen dat verder kan uitgroeien. Zowel in de hectische praktijk van alledag, als vanuit reflectie en bezinning. Het gaat om een optimaal evenwicht tussen onze binnen- en buitenwereld.”

Investeren in jouw learning journey? Kom naar The Fine Art of Leadership en ontwikkel je leiderschapskwaliteiten. 

 

Geschreven door Focus Learning Journeys op 9 januari 2019

Gerelateerde evenementen

“Whenever you see a successful business, someone once made a courageous decision.” Peter Drucker