Acht goede redenen om vooral gestrest te blijven.

Acht goede redenen om vooral gestrest te blijven.

Acht goede redenen (met een knipoog :-) om vooral gestrest te blijven

1. Stress helpt je belangrijk te lijken
Iedereen die er zo gestrest uitziet geeft de indruk heel hard te werken en iets belangrijkst te doen. 

2. Stress helpt je om persoonlijke afstand te handhaven en intimiteit te vermijden
Van iemand die zo bezig is met belangrijke dingen kan men geen emotionele banden verwachten. Met al die stress is het ook gewoon niet leuk toeven in jouw nabijheid. 

3. Stress helpt je verantwoordelijkheid te vermijden
Iemand die zo gestrest is kan men niet nog meer werk geven en zeker niet lastig vallen met allerlei onbelangrijke (huishoudelijke) klusjes, of terechtwijzen als hij iets niet of slechts half deed. 

4. Stress geeft je een kick
Stress is een goedkope drug. Je kunt jezelf op elk moment een dosis toedienen. Sommigen raken verslaafd aan hun eigen adrenaline en endorfines.

5. Stress helpt je succes mijden
Waarom risico lopen ‘succesvol’ te worden met al de verantwoordelijkheid daarbij, als gestrest blijven voldoende is om dat te vermijden. Negatieve stress houdt je prestatieniveau laag genoeg om geen risico op succes te lopen. 

6. Stress geeft je carte blanche om autoritair te managen
Een autoritaire stijl van ‘ doe gewoon wat ik zeg!’ is toegestaan in crisisomstandigheden. Als je een permanente crisismetafoor handhaaft, kun je een permanente autoritaire stijl rechtvaardigen. 

7. Stress is een goed excuus om ongezond te leven
Van iemand die erg negatief gestrest is, begrijpt men dat die te veel rookt, te veel drinkt, te veel eet en te weinig beweegt. Als u er echt niet goed uitziet en te dik bent, is stress een goed excuus. 

8. Stress is een goede reden om jouw beloftes niet na te komen. 
Van iemand die zo onder stress staat begrijpt men dat hij/zij zijn vrouw, kinderen, vrienden, kennissen en de gemeenschap verwaarloost.

Wil je toch echt iets doen aan jouw stress? 
Stress hoort erbij, waar het om gaat is het vinden van de juiste balans. Zodat je positieve stress maximaal benut en chronische stress verdrijft. Goed leiderschap houdt in dat je gedragspatronen en signalen van chronische stress tijdig herkent bij jezelf en je mensen. En het ook bespreekbaar maakt.

Gerelateerde evenementen

“Lead from the back — and let others believe they are in front.” Nelson Mandela