Vaart maken met veranderen met Hans van der Loo

Verslag Veranderdag 2016 - deel 1: Hans van der Loo
Hans van der Loo gaf de Veranderdag direct vaart: vol energie vertelt hij waarom het belangrijk is om te blijven veranderen: ‘Shift happens’. Die veranderingen komen overal, al is het in de ene sector sneller dan in de ander.

In de ICT gaat het wel erg snel: door de wet van Moore (elke twee jaar een verdubbeling van de computerkracht en halvering van de prijzen) is de mindset van technici dan ook anders dan in andere branches. Deze mensen zijn gewend aan snel veranderen, grote onzekerheden en duizenden mogelijkheden. Ze leggen de prestatielat vele malen hoger dan we zijn gewend en dat gaan we terugzien in andere sectoren. Denk maar aan AirBnB of Uber.

Er komt iets bij: ’Shit happens’, aldus Van der Loo. De omstandigheden zijn de afgelopen jaren vele malen zwaarder geworden. Economische en financiële tegenslagen, politieke onrust,: de wind staat ons niet in de rug, maar pal in ons gezicht. Die combinatie van shift en shit happens leidt tot een ‘VOCA-wereld'.

Van der Loo vertelt dat slechts 1 op de 5 medewerkers met die veranderingen kan omgaan en er energie van krijgt. De rest, zo zegt hij, gelooft er nog niet zo in (‘Zo, zo’), gaat er alles aan doen om het tegen te houden (‘No, no!) of zit lamgeslagen in een hoek (‘Dodo). Dat gedrag is moeilijk om te veranderen - maar het is niet onmogelijk!

Als je weet hoe gedrag werkt, dan heb je de sleutel voor verandering en prestatieverbetering in handen. Van der Loo laat ons zien hoe dat in vijf stappen kan aan de hand van het voorbeeld van Jerry Sternin: hij kreeg voor elkaar dat Vietnamese moeders elkaar leerden over gezondere voedingspatronen, en zo de ondervoeding van kinderen wist te verminderen.

#1 persoonlijke en sociale motivatie
Je hebt de verandering zelf gekozen. Je bent optimistisch over de kans van slagen. En je wilt de verandering ook echt, er is geen sprake van moeten.

#2 Mentale voorbereiding
Je gaat je vervolgens voorbereiden. Je stelt je voor hoe de nieuwe situatie eruit ziet: wat doe je dan, en wat doe je dan niet meer? Welk gedrag laat jij zien? Ook weet je wie jou daarbij willen en kunnen ondersteunen.

#3 Doen 
De beste manier van verandering is natuurlijk het doen. Je gaat zo snel mogelijk aan de slag, neemt kleine stapjes en zorgt voor herhaling.

#4 Herstel missers
Helaas verloopt het niet altijd vlekkeloos: je zult af en toe nog wel in je oude gedrag vervallen. Zorg daarom voor voldoende mensen om je heen die je dan steunen, neem maatregelen wanneer je de mist in bent gegaan en ga weer vol goede moed verder met het nieuwe gedrag.

#5 Maak nieuwe gedrag tot een gewoonte
Zorg ervoor dat je nieuwe gedrag een gewoonte wordt.: leg appels in de keuken als je meer fruit wilt eten, bied de juiste faciliteiten wanneer je wilt dat mensen met elkaar in gesprek gaan.


Yolanda van Heese is auteur en coach voor leidinggevenden en hun teams. Tevens is zij oprichter van Leaders Online.

Geschreven door Yolanda van Heese op 18 augustus 2016

Gerelateerde evenementen

“Whenever you see a successful business, someone once made a courageous decision.” Peter Drucker