Kleine dingen maken het verschil met Jaap Bressers

Verslag Veranderdag 2016 - deel 3: Jaap Bressers
Jaap Bressers neemt ons mee in zijn wereld en hoe je invloed kunt uitoefenen op de dingen die je meemaakt. Want, zo zegt hij;’ Wat je op je pad krijgt, kun je niet kiezen. Maar wel hoe je daarmee omgaat’.

De zaal is muisstil als Jaap Bressers, auteur van Waar een wiel is is een weg, gaat vertellen over wat hij zelf op zijn pad heeft gekregen. Als 21 jarige student was hij hard op weg om een succesvol manager te worden. Niet dat hij daarvan kon genieten. Zoals hij zelf zegt: ‘Ik was te druk aan het werk en studeren, ik zat in de trein en bleef rennen. Ik vergat om naar buiten te kijken en te genieten van het uitzicht.’

Tot hij tijdens een vakantie in Portugal zijn nek brak en verlamd raakte. Het ongeluk deed hem beseffen hoe belangrijk het is om de dingen te doen die je energie geven, die je ogen doen sprankelen. En hij ontdekte: het zijn de kleine dingen die er toe doen. 

Zoals de verpleger Carlos, die een hand op Jaap’s schouder legde en zei ‘It’s okay’, op een moment dat Bressers in paniek was. Bressers bedankte Carlos achteraf voor zijn gebaar. De Portugese verpleger vond dat hij ‘gewoon zijn werk deed’. Maar het was veel meer. Carlos smeedde een band met Bressers, hij ging de relatie aan van verzorger met de patiënt, in plaats van alleen maar de stekkers te controleren. Hij was er voor Bressers. En door dit kleine moment van persoonlijke aandacht kon Bressers er weer tegenaan.

Dit soort momenten is Bressers ‘Carlosmomentjes’ gaan noemen. Op het eerste oog kleine gebaren, die ontzettend veel voor een ander kunnen betekenen. Gebaren die jou geen enkele moeite kosten. Die verschil kunnen maken voor een ander die het even moeilijk heeft.

Iedereen krijgt te maken met tegenslag, met persoonlijk leed. Hoe jij voor anderen van betekenis bent, dat bepaalt de kwaliteit van je leven. En zo’n klein gebaar maken, dat kunnen we allemaal. Het is als de micro-dialoog waar Danielle Braun het over heeft: je zet verandering in gang. 
Je hoeft niet te wachten tot een bepaalde gebeurtenis, je iets ander hebt bereikt of een ander iets heeft gedaan om zelf het verschil te gaan maken. Neem het initiatief: heb aandacht voor de ander en maak het verschil. Want als je zelf de eerste stap zet, dan volgt de rest vanzelf. Want wanneer je de dingen met energie en sprankeling doet, dan wordt het leven voor jezelf en voor de ander leuker, fijner en beter.

Die energie, die spettert er vanaf wanneer Bressers vraagt aan de mensen in de zaal om met elkaar een ‘Carlosmoment’ te delen. Wanneer heb jij verschil gemaakt, welk kleine gebaar vond jij gewoon, maar bracht een verandering teweeg bij die ander? Terwijl Michael Jacksons ‘Man in the mirror’ op de achtergrond is te horen, vertelt iedereen vol enthousiasme over zijn moment. De aanwezigen herkennen de kracht van het kleine gebaar. En dat is Bressers belangrijkste boodschap: ‘Denk groot, doe klein en zoek de energie op. Dan maak je de wereld een stukje mooier’.

Yolanda van Heese is auteur en coach voor leidinggevenden en hun teams. Tevens is zij oprichter van Leaders Online.

Geschreven door Yolanda van Heese op 29 augustus 2016

Gerelateerde evenementen

"Als je een hek om mensen heen zet, krijg je schapen." Mathieu Weggeman (leiderschapsexpert)