De negen geheimen van succesvolle TED-presentaties

TED talks zijn inspirerend, vernieuwend, leerzaam en vaak ook uitermate fascinerend om te volgen. Carmine Gallo heeft ruim 500 TED Talks onderzocht en de sprekers geïnterviewd en heeft hieruit 9 ‘geheimen’ ontdekt die steevast aanwezig zijn. In deze blog delen we ze graag met u.

Allereerst: wat zijn TED-talks?
TED is de afkorting van „Technology, Entertainment, Design”. Het doel is het verspreiden van goede ideeën („Ideas Worth Spreading”). Sprekers worden uitgenodigd om in maximaal 18 minuten „de presentatie van hun leven” te geven over hun gebied van expertise, over een bepaald project, of iets waarvan zij vinden dat het een idee is dat verspreid moet worden. De inhoud van de lezingen bevat geen zware theoretische kost, maar wordt zo toegankelijk mogelijk gemaakt. Men probeert begrip en bewustzijn te kweken en toepassingen van de wetenschap te laten zien die kunnen bijdragen aan een betere wereld. 

De TED talks zijn razend populair
In november 2012 hebben de TED talks de indrukwekkende hoeveelheid van 1 miljard views bereikt. Dit geeft aan hoeveel impact ideeën hebben die op de juiste manier gepresenteerd worden.

De negen geheimen van succesvolle TED-presentaties

  • Blijf jezelf. De meeste inspirerende TED-sprekers zijn open, authentiek en soms kwetsbaar. Onderzoeker Brene Brown gaf zelfs een TED-talk over kwetsbaarheid en had het ook over hoe haar onderzoek leidde tot haar persoonlijke reis om zichzelf te leren kennen. Die publieke openbaring zorgde er voor dat Oprah Winfrey haar uitnodigde om te getuigen in haar show. Nu is ze bestseller auteur en vaste medewerker van O, The Oprah Magazine.
  • Durf jouw meesterschap te tonen. Passie leidt naar meesterschap en meesterschap is de basis van buitengewone prestaties. Je kunt anderen niet inspireren als je zelf niet geïnspireerd bent. Als je op een enthousiaste, gepassioneerde, betekenisvolle verbinding hebt met jouw onderwerp, dan is de kans heel groot dat je jouw luisteraars zal overtuigen en inspireren.
  • Foto’s zijn belangrijker dan tekst. PowerPoint, Keynote en Prezi zijn niet de vijanden, wel de opsommingstekens. De beste TED presentaties maken gebruik van foto’s, animaties en beperkte hoeveelheden tekst, maar nooit een dia met opsommingstekens. Deze techniek heet ‚foto superioriteit’. We hebben namelijk veel meer kans om een idee te herinneren als er een foto aan toegevoegd wordt.
  • Gebruik humor zonder het vertellen van een grap. Humor vermindert weerstand, waardoor jouw publiek meer ontvankelijk is voor jouw boodschap.Het maakt je ook sympathieker. Mensen gaan gemakkelijker zaken doen of iemand ondersteunen als ze hem leuk vinden. Je hoeft geen grap te vertellen om mensen te doen lachen. Je publiek houdt ook van humoristische anekdotes. Neem jezelf en je onderwerp niet te serieus.
  • Houd je aan de 18-minuten-regel. Een TED-presentatie mag niet langer zijn dan 18 minuten. 18 minuten is de ideale lengte om jouw punt te brengen. Onderzoekers hebben ontdekt dat teveel informaties er voor zorgt dat je jouw ideeën niet succesvol overbrengt op jouw publiek. TED-directeur Chris Andersen zie ooit: „18 minuten is lang genoeg om ernstig te zijn en kort genoeg om de aandacht van het publiek vast te houden”.
  • Leer jouw publiek iets nieuws. Het menselijk brein houdt van nieuwigheden. Een onbekend, ongebruikelijk, onverwacht element in een presentatie schudt het publiek wakker en geeft hen een nieuwe manier van kijken naar de wereld. Robert Ballard, een ontdekkingsreiziger die de Titanic ontdekte in 1985, zie ooit: „Jouw missie in elke presentatie is om te informeren, te onderwijzen en te inspireren. Je kunt alleen inspireren als je mensen een nieuwe manier van kijken naar de wereld waarin zij leven geeft.”
  • Lever adembenemende momenten. Dit zijn momenten in een presentatie die een sterke emotionele reactie, zoals vreugde, angst, schrik of verbazing ontlokken. Je krijgt de volle aandacht van je luisteraars en ze vergeten dit nooit, het blijft plakken. Denk zelf eens terug aan speeches die blijven kleven in jouw geheugen.
  • Oefenen, oefenen, oefenen. Dr Jill heeft ooit een TED Talk gegeven pas nadat ze haar presentatie 200 keer heeft geoefend. Oefen en integreer jouw inhoud, zodat jij jouw presentatie zo comfortabel kunt brengen zoals een gewoon gesprek met een goede vriend. Albert Einstein zie ooit: „Als je het niet eenvoudig kan uitleggen, begrijp je het zelf niet goed genoeg”
  • Vertel drie verhalen. Je gaat verhalen vertellen om de harten en de geesten van je luisteraars te winnen. Hersenscans tonen aan dat verhalen het menselijke brein stimuleren en betrekken. Het helpt de spreker om verbinding te krijgen met zijn publiek. Hierdoor zal het publiek ook gemakkelijker eens zijn met het standpunt van de spreker. Verhalen verbinden ons. Vertel er meer.

 _________________________________________________________________________________________

Ook u kunt leren hoe u succesvolle presentaties houdt! Niemand minder dan Carmine Gallo verzorgt op 23 juni 2015 de masterclass 'Talk like TED'. Neem snel een kijkje bij het programma.

Geschreven door Focus Learning Journeys op 17 februari 2015

Gerelateerde evenementen

Enorme drive, passie en humor!