Eye-opener: Waar valt geld aan te verdienen?

Robert Visscher via Sprout.nl
Soms liggen er ondernemerskansen in bedrijfstakken of sectoren waar je niet direct aan zou denken. Ondernemers-netwerk Sprout vraagt iedere maand aan een andere expert: waar valt geld te verdienen? Hoogleraar innovatie Jeff Gaspersz (Nyenrode Business Universiteit) ziet dat er kansen liggen in het aanbieden van e-learning voor werknemers.

Omdat bedrijven continu veranderen, doordat ze bijvoorbeeld herstructureren of een nieuwe markt ontdekken, moeten ze flexibel zijn. “Ze passen zich aan de markt en nieuwe omstandigheden aan”, stelt hoogleraar innovatie Jeff Gaspersz. “Daarom zit er vaak een kloof tussen de huidige competenties van medewerkers en competenties die ondernemingen nodig hebben. Om die kloof te overbruggen is permanente scholing cruciaal.” Maar de oude vormen van scholing, waarbij je in de collegebankjes van een universiteit of hogeschool aanschuift, zijn op hun retour. Er is volgens Gaspersz behoefte aan nieuwe vormen van leren zoals ‘blended learning’, een vorm van e-learning die op afstand kan plaatsvinden in het eigen tempo van deelnemers.

Die behoefte biedt kansen voor ondernemers, omdat er nog weinig aanbod is op dit vlak. “Het is een grote markt”, aldus Gaspersz. Nieuwe vormen van leren zijn met name succesvol omdat de nieuwe generatie werknemers actief op zoek is naar scholing. “De jonge generatie treedt niet in dienst bij een bedrijf om daar de rest van het leven te blijven. Ze willen dat er in hen wordt geïnvesteerd door middel van een opleiding, waarmee zij zich blijven ontwikkelen en waar ze niet alleen leren wat relevant voor het bedrijf is.”

Als voorbeeld van het nieuwe leren noemt Gaspersz ‘corporate mentoring’, waarbij jonge medewerkers een ervaren collega als mentor kiezen, en het ‘dialoogdiner’. “Daarbij nodig je zelf en iemand anders elk twee personen uit, die elkaar niet kennen.

Het gesprek kan gaan over wat je inspireert, wat je hebt geleerd en wat je nog wilt doen. Al snel ontstaat tijdens zo’n avond een sfeer van openheid en het delen van je kennis. Ik doe er veel nieuwe ideeën op.” Ook voor bedrijven die helpen een persoonlijke leeromgeving voor professionals op te zetten zijn er kansen, volgens de hoogleraar. “Denk bijvoorbeeld aan Projectcampus, een Nederlands bedrijf dat een aantrekkelijke leeromgeving aanbiedt. Nieuwe werknemers willen zelf de touwtjes in handen houden en zoeken platforms die hen daarbij helpen. Daarnaast kun je nog denken aan advies op maat, zoals een leersabattical.”

Geschreven door Sprout.nl op 1 oktober 2014

Gerelateerde evenementen

"Als je een hek om mensen heen zet, krijg je schapen." Mathieu Weggeman (leiderschapsexpert)