Leiderschap is ook acteren

Autoriteit uitstralen is een kunst. Soms aangeboren, maar ook aan te leren. Met acteerlessen. 7 tips om aan autoriteit te winnen.

Autoriteit kun je bevestigen door op het juiste moment een bepaalde lichaamshouding aan te nemen. Onderstaande 7 tips zijn steunpilaren, gebaseerd op onderzoek van Amerikaanse sociaal psycholoog Deborah Gruenfeld.

NEEM JE RUIMTE

Voer je zittend een gesprek, zorg dan ervoor dat je lichaam veel ruimte inneemt. De benen over elkaar en de armen gekruist is alsof je een excuus maakt voor je aanwezigheid. Strek dus liever een arm uit en leg die over de rugleuning van een naburige stoel. En spreid de benen wat.

MAAK OOGCONTACT

Direct oogcontact is een van de krachtigste instrumenten om autoriteit te claimen. Het straalt zelfvertrouwen uit, waar wegkijken – opzij of omlaag – per definitie een signaal is van een ondergeschikte positie.

NEEM DE TIJD

Rustig spreken werkt goed om ­status te claimen. Door de tijd te nemen,­ ­impliceer je dat je weet dat jouw verhaal de moeite waard is. Je voelt je niet schuldig ­zoveel tijd van de ander in te nemen.

STA OP TWEE BENEN

Geef je een presentatie voor een groep, sta dan stevig in je schoenen. Letterlijk. Voorkom leunen op één been, of continu verspringen. Dat straalt instabiliteit uit. Een dominante ­houding heeft nu ­eenmaal iets vierkants.

LACH NIET

In groepen van zowel mens als dier hebben zij die het meest lachen de laagste status. Door te lachen, geven zij aan dat zij ­vooral anderen willen pleasen. Ernst heeft daarentegen iets autoritairs. Strakke lippen geven aan: ik kan een situatie op waarde schatten.

TEM JE WENKBRAUWEN

Wenkbrauwen zijn verraderlijke dingen. Ze doen hun eigen ding, vaak zelfs zonder dat de eigenaar zich ervan bewust is. ­Opgetrokken wenkbrauwen geven onzekerheid aan of verwarring, alsof ze smeken om uitleg en geruststelling. Omlaag gedrukte wenkbrauwen drukken daarentegen irritatie uit. Zijn de wenkbrauwen neutraal, dan geeft dit aan dat de eigenaar ontspannen en zelfverzekerd is.

HOUD JE HOOFD STIL

Een hoofd dat nauwelijks beweegt straalt autoriteit uit. Het Amerikaanse leger hamert dat er in bij soldaten in de officiersopleiding. Mensen die onzeker zijn of meer informatie willen, hebben hun hoofd altijd wat schuin. Ook mensen die veel knikken nemen een lagere status aan, omdat ze als het ware de boodschap van de gesprekspartner onderschrijven en steeds wachten op meer.

Geschreven door Bart Nagel (MT) op 12 augustus 2013

Gerelateerde evenementen

“Lead from the back — and let others believe they are in front.” Nelson Mandela