Hoe maakt u een Rijnlandse organisatie?

De Rijnlandse werkcultuur sluit naadloos aan bij de huidige ontwikkelingen die zich voltrekken in organisaties. Zo bestaat in een Rijnlands bedrijf weinig hiërarchie, de staf is dienend in plaats van sturend, het leiderschap is gericht op het bevorderen van autonomie en vakmanschap. Niet de aandeelhouder komt op de eerste plaats, maar de professional op de werkvloer. ‘De basis is de baas’. Het is een bedrijf waar u trots op bent en waar vaklieden met plezier werken.

De liefde voor het vak is groter dan de liefde voor het geld. De implicatie daarvan is dat eerst in serieuze, 'pretpakket-vrije' opleidingen en daarna in meester-gezel relaties vakdeskundige professionals worden gekweekt. Het betekent ook: het aanstellen van vakdeskundige leidinggevenden die het werk op de vloer kennen omdat ze het vroeger zelf hebben gedaan. Dokters moeten leiding krijgen van een dokter, ingenieurs van een ingenieur.

Er bestaan veel onderzoeken waarin is aangetoond dat organisaties die worden geleid door inhoudsdeskundigen tot betere prestaties komen dan concurrenten die worden gemanaged door varianten van Masters of Business Administration. Van het herwaarderen van het belang van vakdeskundigheid, zowel op de vloer als bij de leiding, mag in Nederland een aanzienlijke reductie van domme fouten worden verwacht.

Mathieu Weggeman en Jaap Peters beschrijven in ‘Het Rijnland praktijkboekje’ (het logische vervolg op het succesvolle 'Rijnlandboekje') hoe u uw eigen organisatie Rijnlands kunt inrichten, met mooie voorbeelden uit onder meer onderwijs, bedrijfsleven en zorg.

Wilt u Mathieu Weggeman graag persoonlijk ontmoeten? Op dinsdag 12 november kunt u hem een dag lang aan het werk zien op Nyenrode Business Universiteit. Hij adviseert u dan over dit actuele thema Leidinggeven aan professionals.

‘Als u professionals duwt in een richting waarin ze toch al lopen, gaan ze dan harder lopen? Nee, dan stoppen ze! Sterker nog: u moet professionals niet lastig vallen met leiding!’

Geschreven door Leontine Born op 5 maart 2013

Gerelateerde evenementen

“Lead from the back — and let others believe they are in front.” Nelson Mandela