Van management naar (nieuw) leiderschap

Blog Koos Groenewoud - AAA (Triple A)

In 2008 was ik te gast bij een Focus Conferences seminar van John Kotter, Harvard professor, de meest prominente veranderingsgoeroe van de wereld en auteur van “Onze ijsberg smelt – succesvol veranderen in moeilijke omstandigheden” en “A sense of urgency”. Ik ging er van uit dat hij zou spreken over de 8 stappen in verandermanagement. Van “A sense of urgency” tot “Stick to it”, het beklijven. Nee, John Kotter sprak voornamelijk over mensen, teamspirit, leiderschap en empowerment. Een fantastische dag!

Daarvoor heb ik (ook bij Focus Conferences ) negen colleges Authentiek Leiderschap gevolgd. Ook een feest van (h)erkenning. U begrijpt het al, Leiderschap is mijn passie! Reden om me te gaan richten op dit thema. Mijn ogen gaan er van glimmen.

MENSEN zijn van doorslaggevend belang bij het implementeren van verandering(en). Daar begin het mee. Ik voel me gesteund in deze visie.

De colleges “Authentiek leiderschap” alsmede mijn ontmoetingen met Marshall Goldsmith en John Kotter, zijn van grote invloed geweest op mijn denken over leiderschap. De middag bij John Kotter was inspiratiebron voor mijn column “Authentiek leiderschap - warm bad of koude douche”. Mijn relatie met én mijn waardering voor Marshall Goldsmith is op een bijzonder wijze ontstaan.

Na het geven van een inleiding over Leiderschap bij de Zeeuwse Hogeschool kreeg ik van André de Korte het boek “Non violent Communications” van Marshall Rosenberg. Toen ik enige tijd daarna een brochure van Focus Conferences onder ogen kreeg waarin stond dat Marshall naar Nederland zou komen aarzelde ik geen moment en bestelde een ticket. Ik vroeg dus naar een ticket voor het college van Marshall ROSENBERG… Toen kwam de aap uit de mouw… Het ging om Marshall Goldsmith.

Ik heb de presentaties van Marshall Goldsmith inmiddels tweemaal bezocht en heb daar geen seconde spijt van. Hij brengt management terug daar waar het hoort, namelijk dicht bij jezelf.

Ik heb ontzettend genoten van zijn ‘optreden’. We hebben een bijzondere band gekregen doordat ik zijn boek “Tot hier en nu verder” mocht gebruiken voor mijn presentatie in Cannes in mei 2010.

Zijn boek gaat in op 20 slechte gewoonten van leiders

Altijd willen winnen # Te veel waarde toevoegen # Oordelen # Vernietigend commentaar leveren # Antwoorden met ‘nee’, ‘maar’ of  ‘echter’ # Rondbazuinen hoe slim we zijn #Spreken wanneer je boos bent # Negativiteit of ‘Ik zal je uitleggen waarom dat niet werkt’# Informatie achterhouden #  Geen erkenning geven # Pronken met andermans veren # Ons verontschuldigen # Vasthouden aan het verleden # Voortrekken # Geen spijt betuigen # Niet luisteren # Geen dankbaarheid tonen # De boodschapper straffen # Zwartepieten # Een overmatige behoefte om ‘jezelf’ te zijn

Als blijk van waardering heb ik mij eind 2011 via de social media hard gemaakt om Marshall in de top 3 van Leiderschapsdenkers te krijgen. Dat is gelukt. Marshall Schreef me daarover:

Subject: Thank you! Date: Sat, 19 Nov 2011 09:27:23 -0800.
From: Marshall@MarshallGoldsmith.com

Dear Koos,
Greetings from Tampa – San Diego! On Monday night, I was given a very nice award at the Thinkers 50 Conference in London (sponsored by Harvard Business Review). The friendship and support that you have given me helped make this possible. Life is good.
Marshall 

Goldsmith richt zich voornamelijk op het positief en blijvend veranderen van gedrag, zodat succesvolle leiders nog succesvoller worden. Voor hun zelf, voor hun mensen en voor hun teams. Marshall Goldsmith mocht niet ontbreken in ons boek “Authentieke Leiders, echte Leiders”. Lees alvast de eerste pagina's. Zijn motivatie van om mee te werken aan ons boek: 
I am more than happy to be a part of this worthwhile effort. The thoughtful guidelines will not only help leaders become better - they will help the leaders key stakeholders have better lives!

Geschreven door Koos Groenewoud - Triple A op 9 februari 2013

Gerelateerde evenementen

"Als je een hek om mensen heen zet, krijg je schapen." Mathieu Weggeman (leiderschapsexpert)