“It’s NOT about social media – it’s ALL about followership!”

Met die woorden begon Jamie Anderson, management guru en professor Strategisch Management aan de Antwerp Management School zijn voordracht dit weekend op TEDx Flanders. Hij suggereert dat er in welk domein dan ook, nooit leiders kunnen bestaan zonder volgers, wat uiteraard ook geldt voor sociale media.

Anderson maakt een intrigerende vergelijking tussen GandhiSteve Jobs en Lady Gaga, allen ‘leiders’ op een verschillend niveau, die desondanks een gelijkaardig parcours hebben afgelegd. 1) Om een aanhang te krijgen hebben ze allen de wereld duidelijk gemaakt wie zij zijn, 2) waarna een community rond de figuur werd opgebouwd en 3) een toekomstvisie onder de community werd uitgedragen.

‘Tell people who you are’

Born this way’ is niet voor niets de titel van Lady Gaga’s album. Wil je een leider zijn dan moet je mensen laten weten wie je bent. En dat doe je niet alleen door dingen te vertellen, maar ook de looks zijn belangrijk. Gaga verschijnt ALTIJD in een excentriek pakje, terwijl Steve Jobs steevast kiest voor een jeans en een zwarte shirt. Zelfs Gandhi droeg bij alle meetings een soortgelijk gewaad. Het is deze laatste die trouwens de wijze woorden sprak “You have to embody your message”.

‘Who am I + sense of belonging’ = WE

Maar voice en looks zijn niet voldoende, mensen willen zich lid voelen van een community: ‘Being one of them’ én ‘being part of your journey’. Gaga maakt duidelijk dat het ok is om een buitenstaander te zijn. Ook ‘Apple persons’ zijn diegenen ‘who see things differently’. ‘You don’t have to fit in to be an Apple person’. Een boodschap die op die manier wordt overgebracht zorgt ervoor dat mensen zich speciaal gaan voelen: uniek en toch deel van een groep.

The Future

Men wil een toekomst, een visie van onze volgers. Gaga maakt duidelijk dat het niet alleen gaat om muziek, maar om kunst in het algemeen. ‘Iedereen onder ons kan een kunstenaar zijn’. Ook Jobs brengt met zijn nieuwe technologieën mensen samen en geeft richting aan hun leven: the future of technology.


—> Kortom: I+WE+FUTURE=FOLLOWERS 

Wilt u Jamie Anderson zien spreken? Op 2 mei 2013 verzorgt hij het college 'Lady Gaga-strategie'. Dit college is een onderdeel van de populaire collegereeks Strategie 3.0.Bekijk hier alvast zijn optreden tijdens TEDx Vlaanderen:

Jamie Anderson

Geschreven door S. Vanthienen op 13 november 2012

Gerelateerde evenementen

“Lead from the back — and let others believe they are in front.” Nelson Mandela