In memoriam Stephen Covey (1932 - 2012)

Stephen Covey zat nog boordevol nieuwe plannen; zo wilde hij nog 5 boeken schrijven. Een aantal maanden geleden viel hij van zijn fiets en de daarna opgetreden complicaties maakten een einde aan zijn mooie plannen.

Focus Conferences heeft in de afgelopen tien jaar vier seminars met deze bijzondere managementgoeroe mogen organiseren. Om precies te zijn in 2002, 2005, 2008 en 2010. 

De eerste keer dat Stephen Covey een seminar verzorgde (op 18 april 2002), was een regelrechte voltreffer. Wij wisten dat hij één van de best verkopende schrijvers ter wereld was (en dan niet alleen in het managementsegment), maar dat hij in Nederland zo’n enorme populariteit genoot, verraste ons toch. Zo’n 500 managers hingen, in de business seats van de Amsterdam ArenA, aan zijn lippen (zie foto). Van tevoren had hij aangegeven dat hij geen podium wilde en dat hij graag tussen de mensen door wilde lopen. Welnu, we hadden nieuws voor hem. Er was wel een podium en hij kon niet tussen de mensen doorlopen. Stephen Covey stond op het veld van de ArenA en de ‘gracht’ voorkwam dat hij de tribune op kon lopen. Zijn assistent verzorgde de powerpoint presentatie vanuit de regiekamer van het stadion en de grote televisieschermen waren een flink aantal meter gezakt en naar het publiek gedraaid. Achteraf vertelde Stephen dat hij nog nooit in zo’n indrukwekkend entourage had gesproken. 

Zonder dat hij het zich realiseerde had Stephen Covey ons ernstig in verlegenheid gebracht. Een maand of twee voorafgaande aan het seminar werden wij benaderd door een vertegenwoordiger van de  Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. De mormoon Stephen Covey zou een dag voorafgaand aan het seminar een ‘community’-bijeenkomst houden in de grote zaal van het RAI Congrescentrum. Een gratis bijeenkomst voor 1.700 mensen. Kon dat zomaar? Wij betaalden een meer dan stevige fee voor Stephen Covey (plus reiskosten voor twee en verblijf in het Amstelhotel) en moesten dat eerst maar terug zien te verdienen. Een andere partij haakt in en kan een soortgelijke presentatie van Stephen Covey gratis aanbieden…. Wat doet een manager wanneer hij/zij de keuze heeft uit een seminar met Covey voor 895 euro of een gratis ‘seminar’ de avond ervoor in de RAI? Waar een wil is, is een weg. We slaagden erin een win-win te creëren (één van de zeven habits!). De bijeenkomst in de RAI werd pas gepromoot op het moment dat men de deelname aan het managementseminar niet meer kon annuleren. Dat was drie weken voor het seminar. Deelnemers die zich al hadden ingeschreven voor het managementseminar mochten ook gratis én met hun partner en kinderen naar de avond in de RAI. Op die manier sloegen we twee vliegen in één klap. We hadden geen last van het gratis alternatief en we boden onze klanten iets extra’s. Beide bijeenkomsten waren van grote klasse.

Op 15 oktober 2011 zou hij ook een seminar verzorgen, maar zijn management belde een maand of twee voor het seminar af. Als reden gaven ze op dat zijn vrouw ernstig ziek was en dat het vele reizen hem opbrak. En zelf kwakkelde hij ook een beetje met zijn gezondheid.

Stephen Covey ging met pensioen. Een van zijn negen zonen, Stephen Covey Jr,  nam het seminar over. En met verve! Het levende bewijs dat zijn gedachtegoed nog generaties lang zal voortleven. Stephen Covey werd 79 jaar.  

Geschreven door Hans Groen op 17 juli 2012

Gerelateerde evenementen

"Change comes from feeling. Put feeling first." Dan Heath (Amerikaanse verander-goeroe)