Je moet schieten, anders kun je niet scoren

Sinds 1999 organiseerden wij zeven seminars rond Johan Cruijff. Dit jaar bereikt hij de pensioengerechtigde leeftijd. En twee dagen na dit seminar start de EK. Mooie aanleidingen voor een nieuw seminar met  Johan Cruijff op 6 juni 2012.

Om een indruk te krijgen van ‘Coachend Leiderschap’ vindt u hier een selectie van inspirerende quotes uit de seminars van afgelopen jaren:

Uit: Coachend Leiderschap met Cruijff als gastspreker,  8 juni 1999

"Leidinggeven is eenvoudig. Voor de dingen die ik niet kon, heb ik altijd mensen ingehuurd. Aan conditietrainen had ik als voetballer al een hekel. Ik ging dan ook niet voor de groep lopen, want dat zou ongeloofwaardig zijn, maar trok een conditietrainer aan. Ik ken mijn eigen sterke en minder sterke kanten. Zo is het nu eenmaal, ik heb het nooit moeilijker gemaakt."

"Als je de eerste bent met een product, overleef je. Kom je als tweede, dan kun je het vergeten. In bedrijfstakken moeten idolen opstaan die een voortrekkersrol gaan spelen, net als in de sport."

Uit: Coachend Leiderschap met Cruijff als gastspreker, 8 juni 2000

"Een leider hoeft niet intelligent te zijn, hij moet alleen zorgen dat hij alle informatie boven tafel krijgt. Want als je alle informatie op tafel hebt, wordt het erg moeilijk om de verkeerde beslissingen te nemen."

"Weet een trainer die nooit heeft gespeeld maar wel al z’n diploma’s op zak heeft hoe het is om door honderdduizend man uitgefloten te worden."

"Je kan niet aardig zijn. Het moet eerlijk zijn; menselijk zijn, maar niet aardig. Ik ben niet bezig met iemand eronder te krijgen, maar met het maximale eruit te krijgen."

"Coachend leiderschap is het vermogen de extreme kwaliteiten van mensen op te zoeken en daar zoveel mogelijk rendement uit te halen. Daar ben ik zeer goed in. En waar ik goed in ben, doe ik. De rest, waar ik niet goed in ben, doe ik dus niet. Dat laat ik een ander doen."

Uit: Coachend Leiderschap met Cruijff als gastspreker, 5 juni 2007

"Het allerbelangrijkste voor een leider in het veld is dat hij het verlengstuk van de trainer moet zijn. Nou, driekwart van de spelers vergeet al snel weer wat de opdrachten waren. Dan ben je dus ongeschikt als leider."

Kijk hier voor meer informatie over 'Coachend Leiderschap'. 

Geschreven door Focus Learning Journeys op 31 mei 2012

Gerelateerde evenementen

“Whenever you see a successful business, someone once made a courageous decision.” Peter Drucker