Classroom of the future: trends in het onderwijs

Kinderen kunnen tegenwoordig eerder overweg met een tablet dan dat ze kunnen lezen, schrijven, soms zelfs praten. Er zijn vele applicaties beschikbaar om spelenderwijs te leren rekenen of de geschiedenis te leren kennen. Dit heeft enorme consequenties voor het onderwijs van de toekomst. Wat zijn de trends in het onderwijs?

Inmiddels worden er op verschillende middelbare scholen al proeven gedaan met lesgeven op iPads. Daarnaast wordt online studeren steeds populairder. Online ben je immers niet gebonden aan vaste tijden en kun je zelf je lesprogramma bepalen, gericht op jouw talenten. Terwijl de kosten van real life onderwijs stijgen, bieden universiteiten als Stanford gratis online (MBA) cursussen aan. Opencourse en opensource maken het mogelijk dat iedereen niet alleen student kan zijn, maar ook docent. In dit artikel een overzicht van een aantal ontwikkelingen binnen het onderwijs.

1.   Onderwijs Apps: spelenderwijs leren
MathBoard, MathBingo, Monster Anatomy of toch met een interactieve astronomie gids ‘Star Walk’ het heelal leren kennen? Met Apps kan het allemaal.  Het zou zomaar kunnen dat een beschrijving als: “Een spectaculaire digitale reconstructie van de Romeinse standbeelden en adembenemende luchtfoto’s van de metropolis zoals die er 2000 jaar geleden uitzag, bieden je een verbluffend inzicht in de beschaving van het oude Rome”, meer uitnodigt tot de bestudering van een stukje oud Rome dan de aankondiging in een geschiedenis boek

2.   Stanford: kunstmatige intelligentie, databases, machine learning
Twee experts uit Silicon Valley, die zich hebben laten inspireren door Khan nemen de taak op zich een groep studenten, variërend van middelbare schoolleerlingen tot gepensioneerden iets bij te brengen via een online lesprogramma. Het idee erachter is om kennis te verspreiden naar plekken waar het normaal niet zou komen.  Met meer dan 62.000 deelnemers uit 75.000 landen is dit aardig gelukt. Het vak ‘kunstmatige intelligentie’ is net gestart, voor introduction to machine learning of databases kun je je inschrijven via AI-Class. Na deelname ontvang je een ‘statement of accomplishment’

3.   Learnable: online cursussen voor webdesigners en developers
Learnable is specifiek gericht op webdesigners en developers. Typ ‘HTML’, ‘CSS’, ‘PHP’ of ‘JavaScript’ in het zoekvak en een paar minuten later weet je niet alleen wat het is, maar kun je er ook mee aan de slag.

4.   Khan Academy: voor ieder wat wils
Met een database van meer dan 2.6000 video’s van psychologie tot economie en meer dan 207 oefenopdrachten is Khan Academy op weg iedereen te leren wat hij wil, wanneer hij het wil en op zijn eigen tempo. Op het moment zijn er al bijna 80 miljoen lessen gegeven.

5.   MIT: open course ware
Bij MIT  kun je zonder registratie lessen volgen, examens oefenen en lesvideo’s bekijken op alle gebied. Net als Khan Academy wordt MIT gefinancierd door vrijwilligers en donaties.

6.   Wikiversity
Van de Wikipedia stal: Wikiversity. Wikiversity is een community toegewijd aan collaborative learning. Wikiversity bouwt zelf een bron van informatie maar schuwt geen bestaande (online) bronnen. Het Wikiversity CMS systeem maakt het mogelijk dat iedereen de lessen kan aanpassen/verbeteren.

7.   Moodle: bevordering van kennisdeling
Zelf een cursuspakket creëren? Moodle is een Open Source Management System gebaseerd op Learning Management System en Electronic Learing Environment die dit mogelijk maakt. Er is ook een Nederlandse Moodle community.

8.   Curriki
Op Curriki kunnen docenten (iedereen die wil doceren) methoden van onderwijs bespreken en delen. Bronnen voor onderwijs zijn niet alleen gecategoriseerd op onderwerp maar ook in leeftijdsgroepen van 0-2 tot 11-12, special education en college and beyond. Vooral ook voor speciaal onderwijs bieden online leermogelijkheden zoals apps veel perspectiefr.

9.   Ipad proef Rijnmond
Het Rijnmond College is bezig met proeven met iPads. Groot voordeel volgens de studenten: minder sjouwen, nooit meer boeken vergeten, geen onleesbare aantekeningen meer omdat alles wordt getypt. Alleen is het nog even wennen om de iPad ’s ochtends uit het stopcontact te halen…

10. Toelating op The University of IOWA MA Tippie via tweet
Ook toelatingsprocedures op universiteiten zijn aan het veranderen. Voor de MA Tippie op The University of IOWA krijgt John Yates volledige vergoeding van zijn master omdat hij met een Twitterbericht eruit sprong.

11.  Leren via Facebook
The London School of Business and Finance biedt op Facebook een volledige cursus aan. Natuurlijk kan op Facebook met medestudenten worden gecommuniceerd over het aangeboden lesmateriaal. Je kunt studeren aan je master zolang je wilt, als je klaar bent voor een examen dan betaal je pas, alleen voor het certificaat.

12. Squarecrumbs: everywhere, anytime
Squarecrumbs is gericht op het nieuwe leren: samenwerken en delen. Een applicatie voor de iPad van Squarecrumbs maakt het mogelijk dat studenten real time in contact staan met hun studenten en medestudenten voor feedback.

13. Educatencare: buy one donate one
Educatencare is onderdeel van de Global Education Movement. Educatencare is gebaseerd op ‘buy one, donate one’. Door online lesprogramma’s te kopen draag je bij aan de aanschaf van schoolspullen voor kinderen in ontwikkelingslanden. Niet alleen jij, maar ook zij worden er dus slimmer van.

14. The Future of Education
The Future of Education is een online community voor mensen die (willen) lesgeven. Er worden webinars gegeven op alle gebieden.

15. Het nieuwe leren van de toekomst
Met het project ‘Het nieuwe leren van de toekomst’ laat het Ichtus College in Kampen de nieuwste technologieën los op het onderwijs. Kennisnet doet een onderzoek naar verbetering in het onderwijs door middel van het experimenteren met onder andere SmartBoards en SmartSync.

In het voorjaar van 2012 organiseert Focus Conferences twee masterclasses ‘Toekomst van het Onderwijs: Scenarioplanning voor onderwijsorganisaties”.

Kijk hier voor meer informatie

Geschreven door SecondSight op 8 december 2011

Gerelateerde evenementen

"Change comes from feeling. Put feeling first." Dan Heath (Amerikaanse verander-goeroe)