Breinkunde voor managers in de pers II

Tussen de trainingen door een uurtje boeddhisme

AZ trainer Verbeek wil zichzelf altijd verbeteren en laat zich graag voorlichten over sportpsychologie.


"Als je bijna vijftig bent ga je jezelf als trainer niet nog eens opnieuw uitvinden. Maar hij is wel constant op zoek naar die 1 of 2 procent die hem beter maken. En in topsport maken die percentages het verschil."

Smit herinnert zich nog dat hij Verbeek in 2001 contracteerde bij Heracles. Met hem kwam de sportpsycholoog Paul van Zwam, die nu ook samenwerkt met de huidige Heraclestrainer Peter Bosz. Smit: "Hij vroeg of hij een sportpsycholoog mee kon nemen. Ik zei: dat is prima joh, als je hem zelf maar betaalt." En dat deed Verbeek. Volgens Van Zwam toont dat aan dat Verbeek 'voor de troepen uit loopt'. "Ver voordat dat normaal werd, of zelfs modieus, had hij al aandacht voor het mentale aspect van topsport. Dat hij mij uit eigen portemonnee betaalde, is tekenend."

Verbeek staat open voor alle kennis die hij op het gebied van mental coaching kan vergaren. Vorig jaar volgde Gerbrands samen met Verbeek een cursus 'Breinkunde'. Zes hoogleraren, onder andere neuroloog Dick Swaab, vertelde daar over de werking van de hersenen. Gerbrands: "Blijkt dat de hersenen tot je 23ste nog niet uitgegroeid zijn. Dat is toch goed om te weten, zeker omdat we bij AZ veel werken met jongens van tussen de 19 en 22."

Verbeek neemt die kennis tot zich, maar hij laat het zich niet allemaal zomaar aanleunen. Gerbrands: "Dan zit je met zeventig mensen in zo'n collegezaal en dan is Gertjan degene die de hele tijd vragen stelt. Als hij iets niet begrijpt, gaat meteen de vinger omhoog. En als het antwoord hem niet bevalt, vraagt hij door." 

Gertjan Verbeek en Toon Gerbrands zijn ouddeelnemer van de collegereeks Breinkunde van Focus Conferences. 
  
(Uit: NRC Next, maandag 31 oktober) 

Geschreven door Focus Learning Journeys op 2 november 2011

Gerelateerde evenementen

"Als je een hek om mensen heen zet, krijg je schapen." Mathieu Weggeman (leiderschapsexpert)